Produse de post care dăunează sănătății + 4 variante sănătoase

Anul acesta îmi propusesem să ţin tot postul. Nu mi-a ieşit, pentru că imediat cum am terminat dieta Oshawa, despre care am scris aici m-au apucat toate poftele posibile şi imposibile. Am zis pas, dar mi-am propus ca măcar miercurea şi vinerea să nu mănanc de dulce. De multe ori, nebunia şi agitaţia în care trăiesc mă făceau să uit că e miercuri sau vineri. Şi uite aşa a trecut aproape tot postul. Dar mi-am propus că ultimele două săptămâni să ţin şi eu. Aşa că mi-am făcut o listă de cumpărături şi de alimente pe care să le am în casă. Asta că să nu mai cad pradă ispitelor. 😀

Preferatele mele în post sunt supa de linte, salata de avocado, hummus, fructe, orez cu legume sau quinoa, pastele cu sos pesto, supa de roşii şi ciorba de burtă vegană (nu ştiu cum se face, dar am lângă mine un restaurant vegetarian de la care mai iau uneori chestii absolut delicioase).

Cam astea sunt variantele mele sănătoase, nu mor de foame şi mă şi hrănesc bine. Bineînţeles că există şi clasicele: pâine cu pate vegetal, pâine cu margarină, chifteluţe de soia, etc. Despre acestea vreau să va scriu, pentru că nu sunt tocmai variante bune. Nu orice produs de post este benefic şi vă poate pune în pericol sănătatea. De siluetă nu mai vorbesc. Iar dacă ar fi să fac un top, discutat cu nutriţionistul, acesta ar suna cam aşa:

  • Margarina
  • Pateul vegetal
  • Brânza tofu
  • Crenvurști/ cârnați vegetali
  • Șnițele din soaia
  • Lapte din soia
  • Cașcaval de post
  • Iaurt vegetal
  • Chipsuri

Dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, atrage atenția că produsele vegetale, cum sunt crenvurștii vegetali, pateul, cașcavalul, dar și celelalte produse vegetale, conțin extrem de multe grăsimi hidrogenate și E-uri. Și nu sunt 100% de post pentru că multe dintre ele conțin și albumină sau coloranți de origine animală. Așadar, doar credeți că postiți, pentru că nu știți sigur ce mâncați.

Atenție mare și la cantitatea de zahăr și E-urile pe care aceste produse le conțin!

Dacă vă gândiți să reduceți și consumul de zahăr (principalul vinovat pentru cele mai grave boli cu care ne confruntăm în zilele noastre), atunci trebuie să stați departe de aceste produse pentru că unul dintre ingrediente este zahărul și rudele sale: siropul de fructoză/glucoză, amidonul modificat, gluten, îndulcitorii de sinteză cum sunt aspartamul și zaharina. Sfatul meu este să citiți eticheta și nu cumpărați produsele care conțin următoarele E-uri pentru că vă pun în pericol sănătatea: E102, E104, E110, E122, E123, E124, E127, E129, E132, E133, E142, E143, E151, E155, E160b, E200, E201, E202, E203, E210-219, E220-228, E280-283, E310-312, E620-625, E627, E631, E635. Și acest îndemn este valabil nu doar pentru cei care postesc, ci pentru noi toți cei care cumpărăm mâncarea din supermarketuri, nu mai avem siguranța că sunt pregătite ca pe vremea și după rețetele bunicii. Vremurile s-au schimbat, la fel și obiceiurile și poftele, gusturile noastre”, atrage atenția medicul nutriționist.

Margarina pe care o consumăm în perioada postului conține uleiurile vegetale hidrogenate dar și E 100, un colorant sintetic, periculos pentru că duce la scăderea glicemiei și creşte secreţia biliară. E 160a, un aditiv alimentar folosit pentru a colora pridusul, dar are o toxicitate foarte mare și în timp poate colora și pielea în galben. E 202, sorbat de potasiu provoacă tulburări digestive grave, astm, iritarea pielii și a ochilor. E476, poliricinoleat de poliglicerol este folosit ca emulgator, stabilizator, aditiv dar consumat duce la alergi, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale și ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase și creștere a nivelului de colesterol.

Ei, cum vi se pare? Mai aveți poftă de cumpărat și mâncat margarină?

Dr. Ruxandra Pleșea ne reamintește că nu orice este gustos este și sănătos. „Sunt sigură că știți, dar vreau să vă reamintesc că mare parte din produsele de post conțin aditivi alimentari, rolul lor fiind de a le face mai gustoase și cât mai aproape de gustul original. Este de evitat consumul de produse care au calorii goale pentru că ele stau la baza bolilor omului modern: diabet de tip 2, boli cardiovasculare, cancer.”

Așadar, dacă am afllat cât de periculoase sunt alimentele procesate de post, desigur că există și alternative cât se poate de sănătoase. Vă dau câteva exemple și sper să vă inspire și pe voi:

1. Margarina am înlocuit-o cu untul de cocos făcut în casă. După ce golesc nuca de cocos de suc, o decojesc, o tai bucățele și o pun în blender cu apă rece si/sau cu gheață și o mixez până ce gresimea se adună pe pereții vasului. Golesc recipientul blenderului și încep să adun uleiul de cocos din vas. Știți că la temperaturi reci, uleiul de cocos se solidifică. Gustul este exact ca cel al untului din lapte, are gustul acela al copilăriei și este foarte sănătos. Evident, nu are niciun „E”.

2. Pateul vegetal l-am înlocuit cu avocado amestecat cu ciuperci, măsline și alte legume. Le amestec în blender, fie crude sau fierte, pun verdețuri, sare, piper și alte condimente care îmi plac și după ce devin pastă le pot întinde pe o felie de pâine.

3. Laptele îl pregătesc din migdale puse la înmuiat peste noapte pe care le amestec cu apă călduță și le blenduisc. La fel de gustos este și cel din nucă de cocos, în loc de apă rece pun apă caldă și grăsimea devine lichidă. Gustul este extraordinar. Trebuie să încercați.

4. Snițele din soia sau cârnați vegetali nu mănânc sub nicio formă, dar îmi plac mult chifteluțele din legume, de post făcute „ca acasă”.

Dr. Ruxandra Pleșea, spune că „există o varietate de alte surse de proteine vegetale, mult mai sănătoase, hrănitoare și sigure pentru sănătate, avem de unde alege. La îndemână avem nuci, semințe, alune, fasole, mazăre, năut, linte, ciuperci, deci nu putem găsi scuza că nu avem ce mânca în perioada postului.”

Nu uitați însă că postul nu înseamnă doar să ne privăm de mâncare, ci și să fim mai buni, să ne strunim gândurile, cuvintele, faptele, să fim mai îngăduitori cu cei de lângă noi și să iertăm mai mult.


PS: Îţi mulţumesc că eşti unul dintre cei 1 milion de români care mă citesc!

Hai cu mine pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.