Legendele Toamnei, episodul 1 – Cura de Detoxifiere

Cura de detoxifiere, un trend periculos și prost înțeles

Dacă stăm să ne gândim un pic, toamna se întâmplă cele mai multe lucruri. Toamna vine cu începuturi pentru cei mici și mari, cu proiecte, ambiții, schimbări și așteptări pe măsură. Nu degeaba vorba românească spune că „toamna se numără bobocii”, nu? Toamna, însă, se vehiculează și multe … mituri despre cum și ce ar trebui să mâncăm, despre cum ar trebui să primim noile începuturi și cum nu ar trebui să ne lăsăm copleșiti de anxietatea unui nou sezon, despre cum ne pregătim tenul și corpul pentru temperaturile din ce în ce mai scăzute sau despre îndemanarea cu care pregătim cămara pentru iarna ce va bate la ușă. Cu alte cuvinte, iată, pe scurt, „Legendele Toamnei”, pe care vă invit să le parcurgem, să le descoperim și să le dezbatem împreună pe întreaga durată a lunii octombrie.

„Legendele Toamnei” vin, însă, și cu premii-surpriză pentru aceia dintre voi care ne sunt fideli atât pe blog, cât și pe Facebook.

Vom începe astăzi cu primul nostru invitat, o prezență cu care deja v-ați obișnuit pe blog, Dr. Andrei Laslău, de la care aflăm de fiecare dată ceva nou și util în materie de nutriție. Astăzi, Dr. Laslău ne va ajuta să înțelegem avantajele, dar mai ales, dezavantajele curei de detoxifiere în prag de toamnă.

Andrei LaslauDr. Laslău a început rapid prin a cataloga această dietă drept “un trend periculos și prost înteles. Detoxifierea greșit înțeleasă prin eliminarea produselor animale, un concept promovat în general de comunitatea vegană, ca și cum carnea ar fi o substanță toxică…sau laptele…sau ouăle. Corpul uman este o mașină de detoxifiere fantastică, iar noi nu suntem intoxicați. Avem multiple mecanisme care duc la eliminarea toxinelor din corpul uman. Ficatul este o uzină fantastică implicată în detoxifiere”, ne-a spus acesta. De regulă, o cură de detoxifiere este, așadar, asociată cu exlcuderea tuturor alimentelor și consumul exclusiv de sucuri naturale. Mit sau nu, Dr. Laslău ne spune că o asemenea abordare nu reprezintă altceva decât o “intoxicare cu fructoză”. Cu toate acestea, “dacă se face și ceva efort fizic și nu e prelungită extrem de mult, o cura de fructe nu o să omoare pe nimeni. Dacă însă mănânci 1 kg de mere și 1 kg de banane în fiecare zi, mănânci mult prea mulți carbohidrați, dacă ești sedentar. Partea cea mai intereseantă e că nu poți să mănânci atât, dacă fructele sunt întregi. Dacă le transformi în suc de fructe…poți mânca și 5 kg de portocale, însă atunci iei doar fructoza, fără fibre, fără pulpă…și se întâmplă exact ce am spus – consumi mult prea multă fructoză. O să repet pentru cei la care nu a ajuns informația – sucurile de fructe și curele cu sucuri de fructe pentru detoxifiere sunt de fapt o cură de intoxicare cu fructoză. Fructoza are o cale metabolică specială prin care se transformă rapid în trigliceride. Pe scurt – îngrașă groaznic. Siropul de fructoză derivat din porumb și folosit în tot ceea ce înseamnă băuturi carbogazoase, cofetărie și chiar patiserie (oriunde citești pe etichete sirop de fructoză – glucoză ), este și mai periculos”, ne lămurește dr. Laslău.

Fructe, sucuri naturaleAșa se face că, în vreme ce curele de detoxfiere își câștigă din ce în ce mai mulți fanatici și adepți peste tot în lume, nutriționiștii se declară reticenți. “Eu nu prea recomand curele de detoxifiere. Mai degrabă, o perioada scurtă de crutare digestivă, apropiată, să zicem, de un post negru, dar nu chiar la nivelul acela, care este relativ greu de ținut. Să spunem ca dorim, într-adevăr, o ” golire ” a intestinului și o scădere rapidă în greutate (pe seama apei din țesuturi, a conținutului intestinal, nu pe seama grăsimii – nu poți arde prea multă grăsime în 2 zile ), putem încerca o dietă foarte rapidă, cu puține calorii, o săptămână, în care să bem apă suficientă, mult ceai verde, suficientă cafea ( de preferat de bună calitate atât ceaiul, cât și cafeaua ), putem mânca niște legume, crudități, niște carne slabă și ceva grăsimi esențiale. E practic o cură de 600-800-1000kcal în care se mănâncă suficientă proteină, niște grăsime esentială ( semințe de in, omega 3 din pește ), se evită carbohidrații ( alții decât cei din legume ), obținându-se astfel o ” dezumflare ” generalizată, mai ales dacă venim dintr-o dietă cu extrem de mulți carbohidrați care dau senzația specifică de balonare. Dacă omul este sănătos, treaba asta poate fi continuată maxim o săptămână, în pregătirea unui eveniment. Nu recomand acest lucru pe termen lung, nu o recomand oamenilor bolnavi cu diverse afecțiuni cronice (acolo, specialistul care îi tratează are ultimul cuvânt ). Totodată, că tot vorbim de detoxifiere, acest gen de crutare a organismului ar trebui să presupună și evitarea  fumatului, alcoolului, etc. E bine să fie gestionată medical problema aceasta, e bine ca persoana în cauză să aibă niște analize făcute…dar, ca idee, ținând cont că sunt oameni care pot supraviețui o lună fără să mănânce nimic; să mănânci puțin și sănătos 2-3-4-5 zile nu este chiar problematic. Supravegherea medicală e necesară în cazul suferinzilor de boli cronice. Totodată, mare atenție în cazul celor cu insuficiență renală care primesc aleatoriu o cură de detoxifiere cu fructe – acestea conțin mult potasiu și, mai ales în cazul celor cu stadii avansate de boală, poate duce la complicații grave de sănătate, inclusiv deces. Deci nu e bine să facem de capul nostru unele treburi”, a continuat dr. Andrei Laslău.

Fructe proaspete cura de detoxifiereEste deja recunoscută rigurozitatea unei astfel de diete, dar și faptul că orice cura eficientă trebuie să fie dublată de mult sport. Cu toate acestea, dr. Laslău ne avertizează că “în perioadele de restricție calorică de aport – deci dieta restrictivă cu puține calorii – performanța sportivă are de suferit, deci în niciun caz nu trebuie încercat să forțăm cu greutăți mari sau să petrecem extrem de mult timp la sală sau la alergat. În niciun caz, nu vom putea seta un nou record mondial la forță sau la rezistență ( nici măcar un record personal ). E bine să facem totuși efort moderat, în limita posibilităților, 2-3 zile în cadrul unei săptămâni. Poate fi de ajutor să beneficiem de consilierea unui antrenor personal în aceste perioade”.

FOLLOW ME

Pe scurt:

• Curele de detoxifiere bazate exclusiv pe fructe sau pe sucuri naturale din fructe nu sunt corecte și nu au o bază științifică.

• Se poate să folosim aceste zile cu fructe în cadrul unei diete low carb, ca zile de încărcare, mai ales dacă facem suficient efort fizic.

• Detoxifierea, așa cum e ea înțeleasă ( sucuri de fructe , clisme cu cafea, veganism prost înțeles sau vegetarianism prost înteles ), nu e ceva valabil sau dovedit medical. O cură de „crutare digestivă ” se recomandă cuiva care vrea să piardă 2-3 kg rapid înaintea unui eveniment, cuiva care a făcut exces alimentar în ultima perioadă și dorește să înceapă o cură de slăbire, dar fără să se infometeze sau să țină post negru, dar nu este recomandată oricui.

• O astfel de cură, cu un conținut suficient de apă, ceai neîndulcit, cafea, suficientă proteină, suficientă grăsime esențială, suficiente fibre – da, poate fi o soluție rapidă și eficientă pentru a pierde cateva kilograme ( majoritar apă ), pentru a reduce disconfortul digestiv, pentru a diminua balonarea, pentru o stare digestivă de bine, și, de ce nu, pentru a-ți motiva începerea unei cure de slăbire adevarată, deci pentru a intra într-un program de monitorizare a dietei și stilului de viață.

• Este necesar ca omul să fie sănătos, iar cura să fie coordonată de un om cu experiență, pentru a nu face mai mult rău decât bine.

 

Dacă ți-a plăcut articolul și crezi că informațiile pe care ni le-a împărtășit Dr. Andrei Laslău ar fi folositoare și altora, te aștept pe pagina mea de Facebook  să le arăți și prietenilor tăi. Poți fi fericita câstigătoare a unui minunat colier Swarowski.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.