#TIPS&TRICKS

Condimentele dau valoare vieţii

Scris de Ela Crăciun la 18 septembrie 2014

Condimentele şi mirodeniile dau aromă mâncării şi ne întăresc sănătatea

Dacă vă întrebaţi de ce sunt atât de apreciate şi căutate condimentele, mai ales în bazarele turceşti sau marocane, am să vă spun că, pe lângă gustul deosebit pe care îl oferă mâncărurilor ori deserturilor noastre, au efecte spectaculoase asupra sănătăţii. De altfel, studiile arată că aceste condimente şi mirodenii conţin foarte mulţi antioxidanţi, mult mai mulţi decât fructele şi legumele.

Condimentele - efecte terapeutice

Sincer, tare mult mă bucur că au început să apară şi la noi tarabe pe care sunt expuse condimente şi mirodenii care mai de care mai colorate şi mai aromate. Şi aş vrea să ştiu că nu lipsesc din nicio cămară. Iată de ce :

  • dau aromă mâncării
  • dau culoare (s-a descoperit că starea de bine, sănătatea, greutatea depind în mare măsură de culoarea alimentelor pe care le consumăm, chiar şi culoarea veselei din care mâncăm ne influenţează viaţa)
  • pot trata şi vindeca anumite afecţiuni
  • pot înlocui anumite medicamente de sinteză, unele foarte scumpe

Pătrunjelul se găseşte din belşug la noi şi conţine foarte multe vitamine şi minerale. Este un excelent detoxifiant, este energizant, tratează foarte bine depresia, este eficient contra diferitelor forme de cancer, reglează ciclul menstrul şi apetitul sexual.

Mărarul nu ar trebui să lipsească din nicio salată sau mâncare datorită proprietăţilor absolut fabuloase. Tratează afecţiunile cardiace, anorexia, durerile menstruale, insomnia, sterilitatea, creşte apetitul sexual, ba chiar se crede că femeile care vor să îşi mărească bustul fără operaţii estetice ar trebui să includă în meniul zilnic mărarul în stare crudă şi seminţele acestuia.

Leuşteanul este ideal contra stresului, depresiilor, anxietăţii şi ne ajută să ne odihnim mai bine. Fie că îl folosim în ciorbe, salate sau facem ceai, efectele vor fi notabile.

Tarhonul îmi aminteşte de copilărie, l-am întâlnit prima dată în grădina bunicilor care spuneau că este „hrana ficatului”. Dacă ai exagerat cu oboseala, alcoolul ori grăsimile, introdu-l în alimentaţie. Stimulează pofta de mâncare, digestia şi previne anorexia.

Busuiocul este afrodisiac, antiinflamator, calmează durerile, previne răceala şi ajută la slăbit. Reţeta cea mai gustoasă de vară constă în roşii cu mujdei de usturoi şi busuioc, iar dacă vreţi, şi puţină brânză slabă de vaci. Este delicioasă şi rezultatele se vor vedea imediat.

Oregano este un antioxidant foarte puternic, este un antibiotic natural, un tonic al sistemului nervos, detoxifiant, tratează bolile digestive, tratează diareea, ajută ficatul, tratează tusea.

Scorţişoara conţine uleiuri antioxidante şi dezvoltă în organism o activitate antioxidantă crescută. Este un tratament contra diareei, reduce probabilitatea de cancer la colon, reglează cantitatea de zahăr din sânge la pacienţii cu diabet de tip II. Nu trebuie abuzat de consumul de scorţişoară.

Chimenul reglează inflamaţiile, reduce stresul, previne ateroscleroza, boala Alzheimer, reglează cantitatea de zahăr din sânge.

Ghimbirul este un foarte bun antibacterial, antiinflamator, reduce febra, atenuează durerile, ajută digestia, elimină stările de greaţă. Este un bun digestiv pentru copiii cu colici. Femeile însărcinate care consumă în fiecare zi o bucăţică de ghimbir, echivalentul a un gram, vor vedea o reducere semnificativă a frecvenţei episoadelor de greaţă. Ajută în curele de slăbire deoarece accelerează metabolismul.

Şofranul este anticancer, antibacterial, antioxidant, antiinflamator şi anti-artrită. Reduce riscul bolii Alzheimer. Tratează şi previne afecţiunile hepatice şi cele cardiovasculare, artrita reumatoidă, inflamaţia articulaţiilor, previne apariţia cancerului de prostată.

Condimentele şi mirodeniile dau aromă mâncării

Turmericul conţine antioxidanţi şi compuşi antiinflamatori care îmbunătăţesc funcţionarea creierului şi scade riscul apariţiei cancerului de piele.

Rozmarinul protejează împotriva răcelilor, scade febra şi oferă energie, reduce inflamaţia în diferite stadii de artroză, are proprietăţi puternice antioxidante, poate reduce riscul de atac cerebral, de Alzheimer, inhibă creşterea celulelor în melanomul malign.

Boia de ardei conţine capsaicina şi este un puternic antiinflamator, ajutand în special în combaterea durerilor artritice, ajută inima, scade colesterolul, scade riscul apariţiei diabetului şi al cancerului de prostată sau gastric, stimulează metabolismul şi ajută în curele de slăbire.

Chimenul este o bună sursă de fier, ajută digestia, ajută funcţiile ficatului şi ale pancreasului, previne apariţia mai multor forme de cancer.

Coriandrul este foarte bogate în fitonutrienti, flavonoizi şi acizii cafeic, are acţiune antioxidantă, ajută la controlul glicemiei, scade a colesterolul.

Menta conţine mentol, un compus natural care relaxează spasmele intestinale şi disconfortul abdominal, are proprietăţi curative, este remediu natural în tratamentul afecţiunilor digestive, stimulează secreţia biliară, tratează diareea, febra gastrică sau infecţiile toxice, ajută în tratarea astmului, a bronşitei, a gripei sinuzitei, a reumatismului. Are şi actiune antibacteriană şi poate vindeca acneea şi punctele negre. De asemenea, reduce stresul, oboseala mintală, stările depresive.

Usturoiul este unul dintre cele mai eficiente medicamente naturale, are puterea de a preveni şi de a trata infecţiile bacteriene, micozele, infecţiile virale. Usturoriul stimulează fluxul de sânge, reduce nivelul colesterolului, contribuie la eliminarea metalelor grele grele şi a altor toxine din organism.

Piperul (negru sau alb) este o sursă bună de fier, potasiu, mangan, vitamina C, vitamina Kşi fibre, este excelent pentru digestie,combate constipaţia, balonarea şi crampele provocate de fermentarea alimentelor nedigerate complet, ajută la dizolvarea celulelor grase şi accelerează arderile metabolice, vindecarea răcelilor şi tusei, desfundă nasul şi sinusurile. Ajută organismul să se apere eficient de otită şi cangrena, ajută în tratarea herniei, răguseală, înţepăturile de insecte, durerile reumatice.

Muştarul ajută digestia, scade presiunea arterială, ajută în dietele de slăbire, este antiinflamator, favorabil funcţiilor metabolice, ajută în lipsa poftei de mâncare, este folosit în tratarea bolilor bronho-pulmonare, constipaţia cronică, intoxicaţiile, este un remediu împotriva bronşitei şi a astmului, dar şi a durerilor reumatice.

Frunzele de dafin scad glicemia, colesterolul şi trigliceridele. Frunzele au rol cicatrizant, antibacterian şi antimicotic, ceea ce face îl face foarte eficient în tratarea rănilor.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

--