#DIETA

Dieta mediteraneană: bună tot anul, mai ales vara

Scris de Ela Crăciun la 22 iulie 2016

Există ceva mai sănătos în materie de diete? Nu ştiu să vă răspund exact, dar în ceea ce priveşte dieta mediteraneană, vă pot garanta că este o alegere sănătoasă şi gustoasă, care nu vă va înfometa şi vă va ajuta să obţineţi rezultate optime. Iar veștile bune nu se opresc aici: alimentaţia nu este foarte restrictivă.

Dieta mediteraneană se bazează pe alimente neprocesate precum fructe, legume, păstăi, cereale integrale, lactate, ulei de măsline, carne de pasăre şi pește – alimentele de bază pentru aproape oricare cură excelentă. Se folosesc în stare proaspătă, nerafinate, pentru ca valorile nutriționale să nu fie distruse.

Aceasta dietă urmează perfect piramida alimentară corectă și bucătăria mediteraneană variază în funcţie de regiune. În plus, stilul de viaţă mediteranean include mese pe îndelete şi activitate fizică regulată. Este o dietă importantă pentru sănătatea cardiovasculară, dar şi pentru sănătatea mentală.

Cel mai potrivit moment pentru a ține dieta mediteraneană mi se pare vara. Găsim legumele și fructele de care avem nevoie, nu ne balonăm din cauza alimentației, reușim să intrăm într-o perioadă scurtă în costumul de baie preferat, iar vara parcă nici nu ai poftă de mâncare mereu. Căldura influențează scăderea apetitului.

Așază-te la o terasă, comandă-ți o băutură lipsită de alcool, răcoritoare și savurează un preparat care să întrunească toate calitățile pe care o dietă mediteraneană le impune. Poți scăpa ca prin farmec de 4 kilograme în 6 zile!

LUNI – mic dejun

Omletă preparată dintr-un ou întreg sau 2 albușuri de ou, ½ ceaşcă de ciuperci feliate, 1 linguriţă de mărar şi ¼ cană de lapte degresat sau apă, amestecate şi prăjite în 1 linguriţă ulei de măsline
1 – 2 felii de pâine prăjită din cereale integrale
1 ceaşcă de lapte de soia sau lapte de vacă degresat.

Prânz

O porţie de legume mediteraneene cu nuci şi dressing cu ulei de măsline
½ ceaşcă de fasole albă cu chimen
1 rulou mic din cereale integrale.

Gustare

O porţie de roşii coapte.

Cină

O porţie de tocană de pui cu stafide
O porţie de salată verde şi dressing cu ulei de măsline
½ lipie mică din cereale integrale şi 1 lingura tapenade (piure de măsline).

MARŢI – mic dejun

1 ceaşcă de fulgi de ovăz şi topping de afine proaspete şi 1 lingură de nuci crude pisate
1 ceaşcă de lapte de soia.

Prânz

1 lipie mică din cereale integrale, umplută cu salată verde, 60-90 gr ton şi muştar
1 ceaşcă de struguri roşii
Pentru deşert, 1 ceaşcă de iaurt fără grăsimi, fără fructe. Se poate adăuga o linguriţă de miere sau sirop de arţar.

Gustare

6-12 migdale întregi şi 1-2 crochete din făină integrală de grâu.

Cină

1 ceaşcă de supă de fasole cu o jumătate de cană de orez brun
2 ceşti de salată verde şi roşii, cu 1 lingura dressing ulei de măsline
1 portocală.

MIERCURI – mic dejun

2 brioşe mici de portocală cu banane
½ – ¾ ceaşcă de fructe de pădure.

Prânz

1 porţie de porumb dulce şi risotto cu nuci
1 porţie de salată macedoneană.

Gustare

1 porţie de morcovi mici (baby carrots) și humus cu tahini.

Cină

1 porţie de peşte spadă la grătar cu sos de roşii şi capere
1 porţie salată grecească
O porţie de compot de smochine cu cremă de iaurt.

JOI – mic dejun

1 ou sau 2 albuşuri de ou amestecate cu ¼ cană de lapte degresat, piper negru și ierburi proaspete (omletă)
1 felie de pâine prăjită din cereale integrale
½ grepfruit.

Prânz

1 porţie de Gazpacho
1 porţie de cartofi cu brânză și ulei de măsline
1 măr
1 ceaşcă de lapte de soia (conținut scăzut de grăsimi şi bogat în calciu).

Gustare

1 porţie Caponată siciliană, servită cu 1/4 lipie mică din cereale integrale.

Cină

1 porţie de miel la grătar cu ghimbir
1 porţie de broccoli fiert stropit cu usturoi tocat, boia de ardei şi ulei de măsline
½ ceaşcă de iaurt degresat de vanilie cu piure de prune congelate sau fructe de pădure, pentru topping.

VINERI – mic dejun

1 ceaşcă de cereale integrale şi seminţe de în
1 ceaşcă de lapte de soia fără grăsimi şi bogat în calciu (sau lapte de vacă degresat)
2-4 curmale sau prune fără sâmburi şi tocate.

Prânz

1 porţie de salată
1 porţie de creveţi cu sote de ardei iute
½ ceaşcă de ananas.

Gustare

1 porţie tomate coapte.

Cină

1 porţie de salată
Piersici.

SÂMBĂTĂ – mic dejun

¾ ceaşcă de migdale şi cuşcuş
½ ceaşcă de mandarine.

Prânz

1 porţie falafel cu roşii şi castraveţi muraţi
1 porţie de salată verde cu morcovi raşi şi dressing de ulei de măsline
1 pară
1 ceaşcă de lapte degresat sau lapte de soia scăzut de grăsimi şi bogat în calciu.

Gustare

1 porţie buchețele de broccoli stropite cu 1 linguriţă de ulei de măsline amestecat cu 1 lingura de suc de lămâie.

Cină

1 porţie de pui cu lămâie
½ ceaşcă de spanac sote cu 1 linguriţă de ulei de măsline, usturoi tocat şi 1 lingură de oţet balsamic.
Felii de mere înmuiate în 1 lingură de unt de migdale.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

--