#TIPS&TRICKS

10 imagini ce DEZVĂLUIE secretele pe care trebuie să le știi ca să ai ÎNCREDERE ÎN TINE

Scris de Laura P la 23 iunie 2017

Stima de sine înseamnă mult mai mult decât un sentiment normal al faptului că valorezi ceva. Stima de sine înseamnă încredere în capacitatea ta de a gândi, de a te descurca în situațiile provocatoare a le vieții și recunoașterea faptului că meriți fericire și succes.

Stima de sine poate fi influențată de factori interni și externi, adică felul în care simți și gândești despre tine poate să depindă de lucruri interioare și de unele din afara ta. Cele interioare se referă la modul în care îți vorbești, la modul în care gândești sau la lucrurile în care crezi. Factorii externi sunt reprezentați de mediul în care trăiești și muncești. Stima de sine este influențată în mod verbal sau non-verbal de către oamenii cu care interacționezi, de regulă, zilnic.

#1

#2

Orice te face să te simți prost, precum frica de eșerc, sărăcia, îndoielile de sine, respingerea sau critica, scade stima de sine.

#3

Pentru a-ți îmbunătăți stima de sine, nu te mai critica. De fiecare dată când te surprinzi gândind ceva negative despre tine, oprește-te. Ia-ți câteva minute pentru a te gândi la lucrurile pe care le apreciezi la tine. Scrie trei lucruri pe o hârtie – nu trebui să fie extraordinare. Încetează să mai fii perfecționistă – acesta este un obicei foarte distructiv, fiindcă te poate paraliza dacă nu reușești să ajungi la un anumit standard. De asemenea, nu te compara cu nimeni și nu-ți compara viața cu viețile altora. Întotdeauna vor exista oameni care să fie înaintea ta cumva, așa că fii atent/ă numai la progresele tale.

#4

#5

#6

#7

#8

#9

#10

sursa: brightside.me

Citește și 10 GREȘELI de comportament care îi fac pe oameni SĂ TE IA DE FRAIER

Ai observat vreodată că oamenii buni adesea nu sunt respectați? Îi ajută pe ceilalți, sunt răbdători, nu țin supărare, dar sunt mereu triști și singuri. Psihologii cred că asta se întâmplă din cauza felului în care acești oameni se comportă. Iată câteva ilustrații care demonstrează asta:

1. Sacrificiu de sine inutil

Renunți la nevoile tale de dragul păcii, dar lumea pare să nu observe asta. Atunci când oamenii te jignesc, te simți tu prost în locul lor. Dacă vei continua să faci așa, oamenii te vor amărî iar și iar. Nu-ți fie frică să spui lumii ce nu-ți convine, pentru că sacrificiile tale inutile nu vor fi observate de nimeni.

2. Lipsa respectului de sine

Pare că nu simți când oamenii te lovesc sau închizi ochii când se întâmplă ceva neplăcut. Cineva obraznic de la natură nu te va iubi sau respecta pentru asta.

3. Depinzi de aprobarea celorlalți

Oamenii care au nevoia patologică de a fi aprobați de alții semnalează că e ceva în neregulă cu ei. Nu mai aștepta laude și nu-ți fie frică nici de critici. Ce crezi tu despre tine e cel mai important.

4. Crezi întotdeauna că numai tu ești de vină

Dacă îți asumi responsabilitatea pentru tot ce se întâmplă în jurul tău, nimeni nu îți va mulțumi pentru asta, ci chiar alții s-ar putea să-ți facă viața și mai grea.

5. Nu impui niște limite

Îi ierți pe ceilalți pentru că e mai ușor să faci asta decât să îți susții punctul de vedere. Trebuie să te hotărăști ce accepți și ce ți se pare că încalcă niște limite.

6.Te lauzi

A-ți evidenția virtuțile și a implora să fii respectat e unul dintre comportamentele specifice persoanelor dependente. Încercând să-i convingi pe cei din jurul tău că ești o persoană bună vei reuși numai să te lovești de respingere, deși nu meriți. Important e să fii tu însăți și să te porți natural.

7. Frica de respingere

Dacă pretinzi că totul e ok ca să eviți reacțiile neplăcute ale celorlalți – singurul rezultat pe care îl vei obține e nemulțumirea ta. Nu-ți fie frică să spui nu. Chiar și cei mai drăguți oameni din lume vor încerca să te folosească, dacă îi lași.

8. Nu acorzi atenție intereselor tale

Poate că te-ai obișnuit să ai grijă numai de nevoile tale și nu mai acorzi importanță dorințelor tale. Învață să ai grijă și de tine și nu-ți fie teamă că îi vei jigni pe alții.

9. Ți-e frică de singurătate

Nu trebuie să îți transformi relația într-un cult, mai ales dacă partenerul e narcissist și egoist. Nu permite nimănui să te folosească. Nu e normal să trebuiască să alegi între relația ta și o stimă de sine sănătoasă. Dacă ești în această situație, ceva clar nu e în regulă

10. Crezi că respectul trebuie să fie câștigat

Respectul nu trebuie să fie rezultatul acțiunilor tale. Nu trebuie să „cumperi” dragostea sau respectul. Învață să iubești și să te lași iubită în mod necondiționat.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.