Zacusca mea NU conține conservanți și este făcută în casă

Zacusca mea NU conține conservanți și este făcută în casă

De ceva vreme, nu mai sunt atât de prietenă cu carnea, în sensul în care nu-mi mai cere organismul. Mai ales că am descoperit că mă şi simt mult mai bine fără ea. Iar dacă prânzul meu este pe bază de carbohidraţi complecşi, mă satur mai repede şi rezist mai mult până la următoarea masă. Variante de prânz fără carne sunt o mulţime, care mai de care mai gustoase şi mai atrăgătoare.
Îmi place mult zacusca făcută în casă, alături de câteva felii de ardei gras, sau alături de mămăligă. În ultima luna am mâncat aproape săptămânal. Însă am o problemă: de multe ori simt că este puţin cam grea din cauza uleiului. Şi cum nu vreau să renunţ la acest fel de mâncare, am căutat o variantă mai light. Oricum, e sezonul în care gospodinele numără borcanele din cămară, asa că m-am gândit să intru şi eu în rândul lor cu preparatele pentru iarnă. Acum să nu exagerăm foarte tare, câteva borcane de gem şi dulceaţă fără zahăr şi câteva de zacuscă „dietetică”. Nu vă speriaţi, este doar mai sănătoasă, iar dacă o consumaţi cu cât mai puţină pâine, silueta nu va striga după voi când vă uitaţi în oglindă.
 
d9b4406-edit-1024x683-1995689
Înainte de a vă spune rețeta, vreau să vă spun că am câteva motive pentru care am ales acest preparat:
  • gustul este extraordinar, doar în copilărie îmi mai amintesc că am mai mâncat așa ceva, când bunica îmi punea pe farfurie feliile de pâine pe care se lăfăia zacusca
  • nu conține niciun E sau urmă de conservant
  • este făcută din legume proaspete, nestropite, produse în grădinile proprii sau ale țăranilor români, deci încurajăm și producătorii autohtoni
  • prețul poate fi mai mic dacă este preparată în casă, dar nu acesta este câștigul principal pentru că se vor găsi voci care vor spune că este multă muncă și nu merită. Îmi permit să vă contrazic, niciun efort nu este prea mare atunci când știu că ceea ce pun în farfurie este 100% natural
  • este o mâncare foarte sățioasă, ideală pentru zilele de iarnă în care viscolește și vreau să mănânc ceva bun, sățios, hrănitor, gustos
Dar, ca să nu vă mai spun eu cât de delicioasă este această rețetă pentru că vă veți convinge singuri după ce o veți gusta, vă spun cum se prepară.
 
 
 
d9b4409-edit-1024x683-2822214
 
Iată de ce aveți nevoie:
  • 10 vinete de mărime medie
  • 3 kilograme de ardei kapia
  • 3 kilograme de ceapă
  • 3 kilograme de roșii
  • 2-3 frunze de dafin uscate
  • piper boabe
  • sare
  • ulei
  • extra: multă, dar foarte multă dragoste și chef de petrecut în bucătărie, în căldură 🙂 este ideal să înlocuiți sauna cu coptul vinetelor și a ardeilor
Așadar, se spală roșiile și se dau prin mașina de tocat, se pun în cratiță, la foc mic să fiarbă. Se procedează exact ca la sucul de roșii sau bulion.
Se coc vinetele și se lasă la răcit și scurs de zeama gălbuie, conține oarece toxine. După ce se răcesc și se curăță se pun într-o strecurătoare, în acest fel se vor scurge foarte bine.
Se coc ardeii, se pun într-un vas și se acoperă. Este un secret pentru a putea să îi curățați ușor.
Cât stau ardeii în vas, se curăță ceapa și se taie mărunt, ca la mâncare. 
 
Într-o cratiță mai mare se pune ceapa și se stopește cu ulei, puțin. Ca și cantitate aș zice o ceașcă de cafea, eu am pus din ochi, cât să umezească toată ceapa. Se amestecă cu o lingură de lemn și se lasă la foc mic până când ceapa capătă un aspect sticlos. Nu trebuie prăjită, ci doar puțin călită, fiartă. 
Cât se fierbe ceapa, se curăță ardeii de coajă și se taie fâșii subțiri sau cubulețe sau cum dorește fiecare. Motivul pentru care eu îi tai fâșii este că atunci când iau din borcan și întind pe pâine, îmi place cum se vede, iar gustul este extraodionar pentru că simt consistența legumelor proaspete. Sunt și rețete în care trebuie să dai prin mașina de tocat toate legumele, dar mie nu îmi place să mănânc o pastă, ci o zacuscă de vinete cu ardei. Se adaugă vinetele, se amestecă, se adaugă și ardeii, iar la final se pun roșiile suc. Sare, boabe de piper și cam 2-3 frunze de dafin. Se amestecă cu grijă și dragoste, se lasă la fiert timp de 2-3 ore la foc mic, dar se poate lăsa și mai mult.
Trebuie avut grijă să nu se ardă. Dacă cratița în care fierbe este din inox și are pereții mai groși nu trebuie să vă faceți griji, dar eu oricum pun o tablă sub fundul cratiței, iar focul îl las mic. 
Amestec din când în când și dacă mai este nevoie mai adaug puțină apă caldă și puțin ulei. Zacusca trebuie să capete culoarea roșiatică și moale. 
La final, zacusca trebuie gustată. Dacă mai este nevoie mai o potrivim cu sare. 
 
 
Avem două variante de a o pune în borcane:
  • o las să se răcească și o pun în borcane
  • încălzesc borcanele și pun cu grijă zacusca fierbinte
Se pun capacele și se strâng bine.
Într-o cratiță mai mare, pun ziare pe fundul său, se înfășoară fiecare borcan în ziare și se așează în cratiță. Se pune apă rece dacă ai folosit borcane reci și apă călduță dacă ai încălzit borcanele. Ideea e să nu existe diferențe mari de temperatură între zacuscă, borcane și apă. Se pun la fiert la foc foarte, foarte mic și se lasă la fiert cam 3-4 ore. La final, se acoperă cratița cu mai multe prosoape groase sau chiar cu o păturică. Altă variantă mai este să înfășori fiecare borcan în prosoape. Și aici, secretul constă în faptul că trebuie să se răcească borcanele foarte, foarte lent. 
Așadar, deși pare extrem de complicat, vă spun din experiență că NU ESTE chiar deloc.
Durează cam 2-3 ore să o pui la fiert, apoi tu îți poți vedea de alte treburi prin casă. După aceea, o pui la fiert cu borcanele, dar nu e musai să fie pusă imediart, așa că o poți pune și seara sau a doua zi.
Succes și aștept să îmi spuneți dacă v-ați încumetat să faceți această rețetă simplă și delicioasă acasă și cum v-a ieșit.
Photo Credits: Lemonade Photo

Un comentariu pe “Zacusca mea NU conține conservanți și este făcută în casă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.