Vara cu sau fără make up? Dermatologul ne învață

Vara cu sau fără make up? Dermatologul ne învață

Temperaturile de afară nu mai au deloc răbdare, iar vara e pe jumatate intrată în curtea noastră, cu tot cu garderoba aferentă. La fel de importantă ca garderoba este, însă, grija pentru tenul nostru. Degeaba avem o ţinută desprinsă din paginile revistelor de modă, dacă faţa noastră nu arată şi nu se simte precum cea de pe copertă. Chiar dacă este cald, tenul poate fi la fel de luminos, curat şi sănătos. Am vizitat-o de curând pe doamna doctor Viviana Iordache, medic specialist dermatolog,  ca să ne spună ce trebuie să facem pentru ca tenul nostru să arate impecabil chiar şi fără make up.

Regula numărul 1 în frumuseţe: mai puţin înseamnă de cele mai multe ori mai mult. Spun asta pentru că atunci când folosim o tonă de make-up în loc să reparăm imperfectiunile, mai rău facem. Dr. Viviana Iordache spune că „pielea excesiv fardată îmbătrânește mai repede, dar…imaginea ideală este diferită pentru fiecare dintre noi și depinde de firea, condițiile de viață și datele fizice proprii.” Un make-up reuşit este diferit de la persoană la persoană.
Iată de ce date trebuie să ţinem cont atunci când ne alegem machiajul:
  • personalitatea: sunt femei mai tonice sau mai triste, femei mai încrezătoare sau mai nesigure. Cu cât suntem mai nesigure, cu atât vom avea mai mare nevoie de „scutul” make up-ului.
  • condițiile de viață: în anumite etape sociale și/sau profesionale, este mai comod să folosești farduri. Depinde, însă, și de educație să nu exagerezi grotesc.
  • trăsăturile fizice: ochi prea mici, sprâncene prea subțiri, proporții mai puțin corecte pot fi camuflate cosmetic. Toate am văzut fotografii cu vedete de nerecunoscut nefardate, așa cum am văzut și greșeli fatale, ca de exemplu: farduri de scenă la cumpărături ziua, machiaj de seară la plajă sau la sala de fitness etc.
De aici poate apărea pe bună dreptate întrebarea: „Și atunci de ce să nu ne fardăm?”. Medicul dermatolog spune că excesul de acoperire strică pielea: „Celulele pielii nu se mai oxigenează corect, „nu respiră”, cresc oxidările și rezultatul este o piele alb-gălbuie „teroasă”, care te sperie. Regenerarea este mai groaie, eliminarea celulelor moarte neuniformă, se usucă pe unele porțiuni (riduri), pe altele se sufocă glandele sebacee (coșuri și pori). Atunci când este cald, problema e mult mai serioasă pentru că se adaugă și transpirația. Transpirația amestecă sebumul natural cu farduri, praf și poluare, intoxicând pielea la propriu. Există farduri rezistente la apă, dar acestea intră în epiderm și când este cald, fac ocluzie (ca o folie peste solar), iar atunci porii cresc. Soluția este o fardare selectivă și inteligentă, pe de o parte, și ajutorul permanent dat pielii să reziste bine.” Aşadar, putem renunța la machiaj, dacă avem o față proaspătă și odihnită, dacă atenuăm cearcănele sau alte imperfecțiuni.
Vara cu sau fără make up? Dermatologul ne învață

Vara la birou:
  • dimineața, aplicăm o cremă-ecran colorată sau fond de ten cu protecție foto peste crema de bază, fără ochi și buze
  • la birou, o putem șterge și ne putem farda normal
  • la plecare, ne demachiem și punem iar crema-ecran
  • seara, folosim creme de calitate bună, în special cu vitamine și antioxidanți, ca să reparăm ce am “stricat” pe timpul zilei
Vara în vacanță:
  • limitam machiajul la minim
  • schimbăm crema de bază cu una lejeră, hidratantă, care să nu sufoce porii, NU folosim acizi de fructe, retinoizi sau alți fotosensibilizanți, chiar dacă au fost bune iarna
  • dacă stăm în soare, folosim fotoprotectoare. Există creme-ecran cu fond de ten încorporat: teintee
  • cât stăm la plajă, nu se folosește nimic altceva în afara cremei-ecran, crema-bază pe dedesubt sau fondul de ten peste, anulează fotoprotecția
  • purtăm ochelari de soare (zona ochilor se ridează prima)
  • facem des infuzii de vitamine şi antioxidanţi (minim între perioadele de soare efectiv)
Stiu, este incomod, enervant și costistor să te demachiezi, să te refardezi sau cremuiești de 3-4 ori pe zi, însă faci asta 2-3 luni pe an pentru pielea pe care o ai cu tine toată viața.
Vara cu sau fără make up? Dermatologul ne învață
O altă întrebare care nu ne dă pace este: ce putem face vara să oferim tenului aspectul catifelat și strălucitor pe care îl au fetele din reclame? Ei bine, dr. Viviana Iordache ne recomandă să ne adresăm medicului dermatolog pentru alegerea produselor și tratamentelor corecte, mai ales dacă ne confruntăm și cu alte probleme ca: acnee, rozacee (cuperoza), dermatite, menopauză. Asta ca să nu faceţi mai mult rău decât bine: „Antioxidanții, vitaminele, stimulatoarele producției de colagen se pot folosi și vara sub formă de mezoterapie fără ac, infuzii prin oxigen, microinjecții. Folosim și acid hialuronic cu lanțuri scurte, proteine din mătase și extracte din rodii și din struguri de șampanie. Acestea hrănesc, echilibrează, hidratează, stabilizează și stimulează pielea, dar trebuie alese personalizat. De obicei, se fac în mai multe ședințe și sunt neinvazive.”
Celor care se gândesc la tratamentele cu laser sau lumină înalt pulsată, peelingurile chimice și metodele mai invazive, specialiştii le recomandă să fie amânate pentru toamnă.
Ca o scurtă concluzie, aş spune că frumuseţea nu este aceea care constă în cantitatea produselor de make up pe care o folosim, ci aceea care pune în evidenţă trăsăturile naturale, care reuşeşte să acopere imperfectiunile, să scoată în evidenţă ceea ce ne avantajează şi să ne lase pielea să respire, dar să o şi protejeze de factorii externi dăunători. Sincer, nu cred că este deloc greu. Spun asta pentru că şi eu atunci când nu apar la televizor, ies din casă nemachiată ori foarte puţin şi discret machiată şi mă simt foarte frumoasă şi fericită. La fel şi tenul meu.
Foto: Marius Turlea 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.