Te-ai TREZIT vreodată din somn și nu puteai SĂ TE MIȘTI? Află ce înseamnă!

Paralizia în somn apare atunci când ești conștient, dar incapabil să te miști și apare atunci când treci din starea de veghe în cea de somn. Dintre toate sennzațiile ciudate pe care le poate experimenta cineva, poate că nu există nimic mai straniu decât să nu te poți mișca.

Dacă te-ai trezit vreodată noaptea fără să poți face vreo mișcare, iată ce înseamnă:

Paralizia în somn e un fenomen straniu și potențial înfricoșător, când ești perfect conștient, dar nu-ți poți mișca nicio parte a corpului. Cei care au această experiență adesea se sperie – și e de înțeles. Din fericire, paralizia în somn e ceva destul de obișnuit și nu face rău fizic corpului.

Paralizia în somn apare în timpul stagiului hipnagogic (înainte să adormi) sau în timpul stagiului hipnopompic (când te trezești din somnul REM). În timpul somnului REM, mușchii noștri sunt paralizați, ca să nu acționăm în vis. Când apare paralizia de somn hipnopompic, o anumită parte a creierului nostru se ttrezește mai devreme.

Cui i se întâmplă:

Unii oameni sunt suficient de norocoși cât să nu experimenteze paralizia în somn decât o dată sau de două ori în viață – poate chiar niciodată. Din nefericire însă, pentru alții e ceva obișnuit, li se întâmplă și de mai multe ori pe săptămână. Aproximativ 8% din populație are probleme frecvente cu paralizia în somn. Cei mai predispuși la a experimenta acest fenomen sunt oamenii cu probleme mentale, precum anxietatea și depresia, cei afectați de apnee, cei care iau anumite medicamente și cei cu probleme de somn.

FOLLOW ME

Printre factorii de risc se numără: lipsa somnului, schimbări frecvente în orarul de somn, stresul sau tulburarea bipolară, dormitul pe spate, narcolepsia sau crampele la picioare în timpul nopții, medicamentele pentru ADHD, abuzul de substanțe.

Tratament

Deoarece paralizia în somn e un fenomen natural, de obicei nu se prescriu tratamente. Totuși medicii pot recomanda: implementarea unui orar de somn, un antidepresiv, îngrijirea sănătății mentale, tratarea problemelor de somn.

Adesea, dacă acorzi prioritate somnului adecvat și limitezi stresul care nu e necesar (mai ales înainte de culcare), e suficient pentru a preveni paralizia în somn. De asemenea, evită alcoolul, drogurile, nicotina și cofeina și nu ține dispozitive electronice în dormitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.