Te-ai trezit vreodată din SOMN fără să te mai poți mișca? Află ce ți se ÎNTÂMPLĂ!

Paralizia în timpul somnului poate să apară o dată sau de mai multe ori pe noapte, dar nu este ceva care îți pune sănătatea în pericol. Starea în care persoana este conștientă, dar incapabilă să se miște apare atunci când trece din etapa de veghe în cea de somn. Experiența este una destul de înfricoșătoare, bineînțeles, fiindcă nu-ți poți controla corpul.

Atunci când dormim, starea de somn REM (mișcarea rapidă a ochilor) alternează cu cea NREM (fără mișcare rapidă a ochilor). NREM apare prima dată, reprezentând chiar și 75% din totalul de somn. Există și două etape, hipnagogică și hipnopompică. Paralizia hipnagogică apare înainte să adormi, iar cea hipnopompică în timpul somnului.

Paralizia apare atunci când corpul ajunge involuntare într-o stare de relaxare, dar mintea este conștientă încă. Paralizia în timpul somnului poate fi o experiență epuizantă, fiindcă poate fi copleșitoare din punct de vedere emoțional. Unii oameni se trezesc gâfâind sau plângând, având un ritm cardiac crescut și jenați de cele întâmplate.
Trebuie să știi însă că mușchii noștri paralizează pentru a ne împiedica să acționăm cumva în vis. În cazul paraliziei hipnopompice, o anumită parte a creierului se trezește mai deveme.

Paralizia în timpul somnului poate să apară o dată sau de două ori în viață sau poate chiar să se întâmple de mai multe ori pe săptămână. Cei care suferă de tulburări psihice precum depresia ori anxietatea sunt mai predispuși la a experimenta mai des astfel de episoade.

Deși paralizia de somn nu este ceva care să te îngrijoreze, discută cu un medic dacă simptomele îți provoacă anxietate ori persistă și în timpul nopții și dacă te simți obosit/ă în timpul zilei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.