Sfaturi utile pentru igiena orală a copiilor

Ca părinte, cine nu-și dorește copilul cu dinții albi și sănătoși? Pentru că un zâmbet frumos este inestimabil, la baza lui stă o igienă dentară corectă și un regim alimentar sănătos încă din primii ani de viață. Pentru că și eu sunt mamă și pentru că ma interesează acest subiect am stat de vorbă cu Dr. Andreea Barabas, despre tot ceea ce presupune o îngrijire corectă a dinților.

Sănătatea dentară trebuie luată în discuție încă de la dinții de lapte. ”Igiena dentară începe odată cu apariția primului dinte. Încearcă să îndepărtezi depozitele de bacterii din gura bebelușului cu ajutorul unui tifon umezit înfășurat pe degetul arătător și șterge ușor gingiile, dintele sau dinții. După vârsta de doi ani și jumătate, când copilul poate ține mânerul periuței de dinți singur, va fi încurajat și ajutat de către părinte; copilul va folosi periuța jucându-se cu ea, de aceea părintele trebuie sa-l ajute. Periajul se face de două ori pe zi, cu o periuță moale și pastă de dinți recomandată pentru vârsta respectivă. Până la vârsta de șase ani, părintele va face periajul, după ,,periajul” făcut de copil. După vârsta de șase ani, copilul are dexteritate, dar continuă să fie supravegheat de părinte”, a precizat Dr. Barabas.

Pentru că cei mici copiază de cele mai multe ori ceea ce văd la părinți este important să ia un exemplu de la aceștia. Dacă micuțul își vede părintele că obișnuiește să se spele pe dinți îi va urma exemplul. Uneori poate interveni oboseala, lenea, comoditatea, dar într-un final nu trebuie să se renunțe la periaj de două ori pe zi, dimineața și seara. Astfel se vor evita și cele mai cunoscute probleme pe care copiii le au cu dantura, spre exemplu cariile.

Cariile pot fi o problemă. Ele pot fi de biberon, din cauza laptelui pe care copilul îl bea pe timpul nopții din biberon sau de la sânul mamei. A se evita alăptarea în timpul nopții sau înainte de culcare. Se pot produce carii între dinți sau de pe dințișori și măsele, care pot duce la infecții, tratamente de canal sau extracții. Accidente, traumatisme, fracturi și lovituri pot apărea oricând din momentul în care copilul face primii pași. Dinții strâmbi pot fi o altă problemă. Aceștia se pot alinia cu aparate, după erupția incisivilor permanenți. Obiceiurile vicioase, suptul degetelor, respirația orală mixtă sunt alte probleme dentare care pot apărea la copii”, a spus dr. Barabas.

Tot doamna doctor a menționat o listă de alimente pe care cei mici le pot consuma pentru a evita problemele dentare când vor fi adulți. Este important să existe un regim echilibrat și diversificat, bogat în vitamin și calciu pentru o creștere sănătoasă și fără carii. Laptele, iaurtul, brânza, kefirul, carnea, legumele, fructele, cerealele, sucurile proaspete din legume și fructele nu trebuie să lipsească din alimentație.

În concluzie, trebuie să țineți cont că dacă un adult trebuie să meargă la control stomatologic de două ori pe an, chiar dacă nu sunt probleme, aceeași regulă se aplică și pentru copii.

FOLLOW ME

În continuare vă invit să parcurgeți câteva sfaturi utile cu privire la igiena dentară a copiilor:

Pentru a evita apariția cariilor este bine ca următoarele alimente să fie consumate moderat sau deloc:

zahăr (îndulcitori artificiali, dulceață, gemuri, bomboane tari, jeleuri, ciocolată acadea)

făină albă (pâine albă, fursecuri, produse de patiserie, prăjituri)

uleiuri (hidrogerate sau rafinate)

chipsuri, covrigei, mâncare fast-food

mâncare încălzită la microunde

alimente care conțin vitamine sintetice

băuturi răcoritoare

Pentru  că cei mici să aibă dinți albi și sănătoși doamna doctor recomandă părinților:

să spele copilul pe dinți până la vârsta de șase ani, după șase ani să-l supravegheze și să verifice igiena orală. Să aibă grijă ca după periajul de seară, după ultima masă, copilul să nu mai mănânce sau să bea altceva în afară de apă.

desigur, nu putem să nu-i oferim copilului ciocolată sau prajitură, dar întotdeauna trebuie spălați dinții după consumarea lor

alimentație cât mai sănătoasă

evitarea folosirii biberonului cu lapte pe timpul nopții (laptele se poate înlocui cu apa, se trece treptat de la 25% apă – restul lapte, 50% apă – 50% lapte, 75% apă – 25% lapte, 100% apă)

să evite suzeta cu miere sau cu zahar

să învețe copilul să bea din cană cât mai devreme

să ducă copilul la dentist de două ori pe an

mamele să nu treacă aceeași linguriță cu care hrănesc copilul și prin gura lor – transfer de bacterii

Semnele care ar trebui să-i alarmeze pe părinți sunt:

colorația de pe suprafața dintelui

demineralizarea

decalcifieri

Produse (periuțe, paste) pe care atât părinții, cât și copii trebuie să le folosească:

  • periuțe cu perii, filamente moi – soft – periuța care trebuie să fie schimbata la trei luni
  • pasta de dinți  (care se pune cât un bob de mazăre pe periuță) în funcție de vârstă, care se schimbă după terminarea tubului cu una de la altă
  • firmă pentru ca pH-ul cavității bucale să nu se obișnuiască cu aceeași pastă și să nu mai fie eficientă
  • pasta de dinți cu flour – sunt păreri pro și contra – apa potabilă în unele zone conține fluor, deci nu mai este necesară pasta de dinți cu fluor
  • nu se dă pastă de dinți cu fluor:  la copiii care iau pastile cu fluor prescrise de pediatru;  la copiii care nu știu să scuipe, sunt prea mici (să nu
  • înghită pasta);  la copiii care fac fluorizări în cabinetul stomatologic sau acasă
  • ața dentară curăță zonele dintre dinți, acolo unde filamentele periuței nu pătrund și totuși ne rămâne mâncare
  • periuțele interdentare pentru spațiile dintre dinți care sunt de diferite dimensiuni și fac treaba excelentă
  • apa de gură – pentru copii se poate dilua.

2 comentarii pe “Sfaturi utile pentru igiena orală a copiilor

  1. Andrea says:

    eemi place să primesc alctiore de la bebelu deoarece am o fetiţă de 8 luni şi mă interesează să primesc zilnic emaildeoarece aveţi sfaturi interesante despre bebeluşi.

  2. Andrea says:

    eemi place să primesc alctiore de la bebelu deoarece am o fetiţă de 8 luni şi mă interesează să primesc zilnic emaildeoarece aveţi sfaturi interesante despre bebeluşi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.