SECRETE care te vor ajuta să crești un copil DEȘTEPT

Când așteaptă un copil, mulți părinți citesc cărți despre toate lucrurile care se pot întâmpla în timpul sarcinii, despre cum să te asiguri că sunt sănătoși și în siguranță. Puține dintre aceste cărți îți spun însă un lucru simplu care îi poate ajuta pe copii să aibă succes în viitor.

Dr. Carol Dweck crede că succesul unei persoane depinde de ce tip de gândire au dezvoltat în copilărie: o mentalitate orientată spre dezvoltare sau una fixă.

O mentalitate fixă se refera la ideea că personalitatea, intelectul și abilitățile creative sunt statice și ne sunt date de la natură.

Mentalitate orientată spre dezvoltare o au cei cărora nu le este frică să se confrunte cu probleme sau de cei care văd înfrângerea nu ca pe o dovadă a prostiei lor, ci ca o trambulină spre dezvoltare și noi oportunități.

Cariera, relațiile și, până la urmă, abilitatea lor de a fi fericiți depinde de ce fel de gândire se formează în mintea lor încă din copilăria timpurie.

Iată câteva exemple ale diferenței dintre cele două modalități de gândire. Un copil ar trebui să fie apreciat nu pentru talentul său, ci pentru abilitatea de a învăța.

FOLLOW ME

  • Când copilul îți citește:

Mentalitatea fixă: Ești așa deștept!

Mentalitatea orientată spre dezvoltare: Ai muncit așa mult ca să înveți cum să faci asta, iar acum ai reușit! Felicitări!

  • Când copilul asamblează repede un puzzle:

Mentalitatea fixă: Ce copil deștept!

Mentalitatea orientată spre dezvoltare: Îmi pare rău că te-am făcut să îți pierzi timpul cu un puzzle ușor – hai să găsim altul care va fi o provocare mai mare. Știu că o putem rezolva!

  • Când copilul se descurcă bine la un test:

Mentalitatea fixă: Ai obținut scorul de 80% la test ? Foarte bine!

Mentalitatea orientată spre dezvoltare: Ai obținut 80% la test – asta înseamnă că ești pe drumul potrivit pentru a învăța lucrurile astea. Dacă recapitulezi chestiile greșite și dai iar testul mâine, sigur te vei apropia de 100%.

Diferența între cele două modalități de comunicare e foarte subtilă, dar influența pe care o poate avea asupra viitorului unui copil poate fi uriașă.

Când îți lauzi copilul nu pentru talentele pe care le are, ci pentru străduința și abilitatea de a învăța, îi ajuți să înțeleagă că nu au fost născuți cu aceste abilități și că trebuie să muncească din greu pentru a obține ceva în viață, cu răbdare și perseverență. Și că e chiar OK dacă se împiedică de dificultățile vieții. În acest fel, stima de sine a copilului nu va scădea fiindcă vor înțelege că foarte mult depinde de eforturile lor și că eșecurile lor nu sunt intrinsece caracterului lor.

Deși copiii pot obține note similare, indiferent de mentalitatea lor, scopurile din școală sunt complet diferite. Scopul numărul unu al copiilor cu mentalitate fixă e cel de a părea inteligenți în ochii celor din jurul lor, indiferent de cost. În contrast, copiilor cu mentalitate orientată spre dezvoltare nu le e frică de eșec. Scopul lor general este să învețe, indiferent de situație și indiferent de cost.

E evident care vor fi cei ce vor trece mai ușor peste dificultățile vieții și care vor avea o dezvoltare personală potrivită. Așa că ai grijă la cum conturezi mentalitatea copiilor, este un aspect foarte important. De dragul lor, nu-l neglija.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.