#CHICMOM

Poveștile de culcare, secretul din spatele relației ideale copil-părinte

Scris de Ela la 18 decembrie 2017

Dacă ar fi să aleg un gest sau un moment care cred eu că poate schimba iremediabil sau suda relația părinte-copil, probabil aș pune poveștile de culcare undeva pe primele 3 locuri, dacă nu chiar pe primul. Este un moment atât de încărcat de frumos, de semnificații, dătător de speranță, o oglindă chiar a viitorului relației tale cu cel mic, încât nu se cade să îi știrbim din importanță. Până la urmă automatismele asta sunt. Momente care se repetă, grele sau ușoare, pe care le faci din instinct și nu le mai apreciezi dificultatea sau blândețea în timp.

Pentru mine însă, povestea de culcare a rămas unul dintre acele momente solemne pe care nu le vei uita nici când îți vei conduce copilul la altar. Este ca un secret nespus al părintelui cu cel mic, pe care chiar dacă îl aude cineva, nu îl înțelege. L-aș compara cu primul pupic pe care îl primești de la bebelușul tău, secundă în care realizezi că deja a crescut.

Pe Alesia încă o mai cuceresc poveștile mele, dar nu la aceeași intensitate, deși acum îi spun tot felul de povești cât e ziua de lungă, iar Alex e prea independent să mai pice așa ușor în vraja mea și a lor. Dar a rămas momentul nostru. Când iau în mână o carte în preajma lor, privirile noastre se întâlnesc ca în primele zile, complice, și știm cu toții ce momente ne-am împărtășit.

Povestea de culcare e o poveste în sine. Una cu doi autori care sunt în același timp și personaje. Tot timpul încerci să îi insufli copilului din cunoștințele tale, să îi fii sprijin și să știe că tu și numai tu îi vei dori binele pe lumea asta fără contenire. Și niciodată nu pare că înțelege asta mai mult ca atunci când sunteți voi doi. Față în față în cel mai frumos duet care ne-a fost dat. Povestea preferată a copilului, în fața unei căni aburinde de cacao și biscuiți, nu este Cenușăreasa și nici Cars. Povestea voastră e preferata lui, așa cum e și a ta. De asta îți urmărește fiecare gest, fiecare ridicare de ton, de asta respiră în același ritm cu tine.

Plus că e un moment atât de amuzant. Stingi toate luminile, iei o lanternă uriașă, vă băgați într-un cort improvizat din pături și nici nu mai ai nevoie de vreo carte. Atmosfera l-a câștigat pe cel mic cu siguranță. Poți să improvizezi la nesfârșit.

Din punct de vedere strict practic, este și o modalitate de a înlocui adrenalina care ar veni din alergatul prin casă înainte de culcare, din săritul în pat și din rugămințile neobosite de a se culca. În plus, e un moment excelent să rezolvi, subliminal, mici nesincronizări sau probleme pe care cel mic le are acasă sau la școală/grădiniță. Inventând o poveste care simulează cazul cu pricina, dându-i finalul dorit/așteptat care să îi servească drept lecție. Să nu mai vorbim că, la fel de practic vorbind, este cel mai liniștit moment al zilei.

Știți când curg cel mai bine aceste povești de culcare? Când ai lângă tine o cană de lapte cald despre care vă vorbeam și biscuiții La Festa Cuore. Da, trebuie să vă fac o confesiune. La Festa m-a provocat să povestesc un moment simplu care îmi face viața mai frumoasă și fără de care nu aș putea trăi. Asta pentru că lucrurile cu adevărat frumoase vin doar atunci când pui inima în tot ceea ce faci. Și să știți că biscuiții Cuore chiar mă poartă în timp spre acele momente despre care vă vorbeam.

Vă spun un secret: merg foarte bine și atunci când vreau să savurez un capuccino în tihnă, dar și în diminețile în care sunt pe fugă. Și ca să vedeți și voi despre ce este vorba, am pentru voi și un concurs în care puteți câștiga biscuiți La Festa Cuore pentru un an de zile.

Tot ceea ce trebuie voi să faceți este să-mi povestiți și voi la rândul vostru într-un comentariu, un moment simplu care vă face viața mai frumoasă și fără de care nu ați putea trăi.

Concursul durează 7 zile, iar câștigătorul va fi ales pe data 26 decembrie prin tragere la sorți. Succes!

LATER EDIT: Câștigătoarea este  Patrolea Raluca! Aștept un mesaj pe pagina mea de facebook cu datele tale!


Rămâi pe cel mai citit blog din România și descoperă și alte lucruri interesante!
Îţi mulţumesc că eşti unul dintre cei 1 milion de români care mă citesc!
--