Pericolul avortului

Avortul poate genera efecte secundare emoţionale şi medicale ce nu pot fi tratate uşor

Nimic pe lume nu este mai frumos decât să dai naştere unui copil. Însă, nu toate femeile se bucură de o sarcină aşa cum ar trebui. Sunt femei care, din diferite motive, atunci când află că sunt însărcinate, reacţionază ca şi când acest lucru ar fi ceva de neconceput. Fie că sarcina apare în urma unui accident, pentru că nu se simt pregătite să devină mame, fie că nu îşi doresc, fie pentru că nu au lângă ele bărbatul pe care să se poată baza când vine vorba de creşterea unui copil, fie din cauze financiare, fie din orice alte motive, sunt femei care nu îşi doresc să aducă pe lume un copil. Şi recurg, de cele mai multe ori, la metoda avortului, fără a cunoaşte toate consecinţele şi riscurile la care se expun.Pericolul avortului - www.elacraciun.ro

 

Ca să înţelegem mai bine ce înseamnă un avort, am stat de vorbă cu dr. Cristina Vladu, medic primar obstetrică ginecologie la Spitalul Elias, care mi-a spus că „deşi motivele pentru care o femeie se gândeşte la această intervenţie pot fi dintre cele mai diverse şi personale, orice femeie care se hotărăşte să facă acest pas TREBUIE să se gândească foarte atent dacă vrea cu adevărat să facă această intervenţie, mai ales că din cauza impactului psihologic ulterior, dar şi al sănătăţii. Nu spun că întreruperea unei sarcini din motive exclusiv medicale nu trebuie făcută, pentru că ştiu chiar eu câteva cazuri în care medicii au recomandat avortul terapeutic, viitoarele mame şi-au riscat viaţa, iar acum au copii foarte sănătoşi, frumoşi şi foarte inteligenţi. Înafara acestor cazuri, în care, din motive medicale, sarcina nu poate fi dusă la termen, celelalte întreruperi de sarcină, făcute cu bună ştiinţă pot genera efecte secundare specifice emoţionale şi medicale ce nu pot fi tratate uşor, unele niciodată. Înainte de a te hotărî să avortezi, gândeşte-te că, deşi nu îţi doreşti copilul respectiv din diverse motive, există alternativa adopţiei. Aşa cum tu nu îţi doreşti copilul, tot aşa sunt femei care nu pot rămâne însărcinate şi a căror singură soluţie rămâne adopţia”, mi-a spus doamna doctor.

Fie că optezi pentru un avort medicamentos sau unul chirurgical, riscurile sunt foarte mari. Dr. Cristina Vladu atrage atenţia că „pot fi complicaţii comune avorturilor, dar şi complicaţii secundare manevrelor abortive atât imediate cât şi tardive.”

Complicatiile comune avorturilor provocate sunt:

  • avort incomplet ce poate să fie urmat de alte complicaţii grave şi foarte grave
  • infecţia poate să fie localizată la nivelul uterului, dar pot exista şi infecţii generalizate manifestate prin sepsis, insuficienţă multiplă de organe şi chiar deces
  • frisoane
  • febră
  • stări de greaţă
  • dureri abdominale
  • sângerare masivă care poate determina aparitia anemiei secundare pierderii de sânge
  • afectarea uterului, aderenţe anormale ale placentei la sarcinile viitoare

Complicaţiile secundare manevrelor abortive:

  • perforarea uterului, în aceste cazuri fiind necesară intervenţia chirurgicală pentru a sutura soluţia de continuitate şi chiar transfuzie de sânge pentru a controla starea generală de sănătate a femeii în cazul în care pierderea de sânge a fost importantă
  • în situaţii mai grave, poate fi vorba şi de un infarct miocardic
  • intoxicaţii cu substanţe anestezice
  • leziuni vaginale

„S-a demonstrat că cel puţin 10% dintre femeile acestea suferă complicaţii imediate: infecţii, complicaţii la anestezie, convulsii, ruperea sau perforarea uterului, leziuni cervicale, şoc septic, hemoragii şi nu numai. De departe, cel mai important este impactul asupra viitorului obstetrical. În anumite situaţii, dacă chiuretajul nu se realizează corect, pot apărea sinechii uterine cu impact asupra fertilităţii şi implicit a posibilităţii de a mai rămâne însărcinată (nu fără alte intervenţii chirurgicale pentru a corecta aceste probleme reale, de altfel), sterilitate, tulburări menstruale, sarcina extrauterină, imposibilitatea de a duce la termen sarcina etc”, a precizat dr. Vladu.

Iar problemele nu se opresc aici. Nici efectele secundare de ordin psihologic/emoţional nu pot fi ignorate. Pe termen lung, efectele pot fi devastatoare. Studiile arată că 99% dintre femeile care fac un avort rămân cu sechele pe viaţă. Indiferent de metoda pe care o aleg, fie că este vorba despre un avort medicamentos sau unul chirurgical urmat de complicatii, de cele mai multe ori, acestea nu vor mai rămâne însărcinate şi pot avea risc crescut de a face cancer mamar, ovarian, cervical. Dr. Vladu ne atrage atenţia că „în funcţie de locul în care se face intervenţia chirurgicală, poate fi vorba şi de infecţii care pot pune în pericol viaţa femeii dacă instrumentele folosite nu sunt corespunzător dezinfectate.”

Aşadar, înainte de a face acest pas, gândiţi-vă nu o dată, nu de două ori, nici de nouăzeci şi nouă de ori, ci de o mie de ori dacă este nevoie, pentru că, o dată făcut acest pas, nimic nu vă va mai putea reda liniştea şi pacea ori fericirea pe care le aveaţi sau le puteaţi avea o dată cu aducerea pe lume a unui copil.

FOLLOW ME

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.