#TIPS&TRICKS

Mierea, hrană vie

Scris de Ela Crăciun la 07 noiembrie 2014

Aliat în curele de slăbire, sănătate şi frumuseţe

Viaţa fără cafea ar fi tare grea. La fel şi fără miere! Dintotdeauna mi-au plăcut dulciurile…însă pe cât sunt de bune, pe atât de mult rău fac, mai ales siluetei. Nu am reuşit să le exclud în totalitate din viaţa mea, iar atunci când „calc strâmb”, mă mustră conştiinţa. Dar am descoperit că îmi pot satisface nevoia de dulce fără să mă mai simt vreo urmă de regret după ce am descoperit minunea: miere!

Conţine 435 de substanţe active şi în Antichitate era numită „hrana vie”. În Egipt şi Grecia antică, mierea crudă era unul din remediile principale, iar eficienţa sa a fost păstrată până în zilele noastre. Nu este de mirare că în cele mai diverse şi cunoscute proceduri de însănătoşire ori înfrumuseţare, curative sau hrănitoare pentru trup şi suflet este ingredientul principal. De tei, salcâm, de floarea soarelui, de rapiţă, de fructe de pădure, polifloră, fiecare tip aduce după sine alte substanţe nutritive. Gustul, culoarea şi textura depind de tipul florilor din care provine nectarul. Însă indiferent de tipul său, mierea conţine vitaminele B1, B2, B6, vitamina PP, vitamina H, vitamina B12, vitamina C, acid pantotenic, acid folic, vitamina A, vitamina K, antioxidanţi, carbohidraţi, minerale.

Mierea, hrană vie

Şi pentru că este atât de bună, pe atât este de scumpă. Citeam că preţul a crescut cu aproximativ 30% din cauza vremii nefavorabile producţiei, vara a fost ploioasă. Iar unii dintre apicultori sunt tentaţi să o înmulţească prin diferite metode, nu tocmai sănătoase: o combinaţie de zahăr cu apă. De aceea este bine să aveţi grijă de unde o cumpăraţi şi cum arată. Chiar dacă nu sunteţi un expert, vă puteţi da seama dacă este curată:

1. Mierea curată se cristalizează

2. Mierea curată este vâscoasă. Dacă lăsaţi să curgă din borcan şi apoi îndreptaţi borcanul, ultimele picături se vor lega între ele printr-un joc.
Pune apă într-un pahar curat prin care poţi vedea lichidul din interior. Cu o lingură lasă mierea să curgă în pahar şi uită-te la mierea care curge în pahar. Dacă mierea este curată, se va depune pe fundul paharului şi îşi va păstra textura şi culoarea pentru câteva minute bune. Dacă este îndoită cu apă şi zahăr se va dilua repede în apă şi va rămâne ca o urmă pe fundul paharului.

Deşi acestea sunt metodele cele mai la îndemână de a verifica calitatea mierii, este foarte greu să depistaţi dacă este 100% naturală sau nu. Cel mai bine este să o cumpăraţi de la cineva de la care ştiţi că o vinde curată sau să duceţi meire la laborator pentru testare, dar se face contra cost.

În speranţa că mierea pe care o cumpăr este naturală, eu ştiu că face minuni pentru sănătatea mea şi a familiei mele. Şi ca să dau din casă, vă mărturisesc că de multe ori când Alesia îmi cere ceva dulce o păcălesc cu o linguriţă de miere.

  • Are rol în vindecarea tusei, secreţiilor nazale, a durerilor în gât, a rănilor, a bolilor intestinanle
  • Întăreşte sistemul imunitar
  • Vindecă răcelile şi gripele: amestecaţi o lingură de miere caldă cu un sfert de linguriţă de scorţişoară pisată şi se consumă câteva zile la rând până ce tusea şi răceala dispar
  • Este o formidabilă sursă de energie. Glucoza oferă imediat energie, iar fructoza este absorbită mai lent şi oferă energie în mod constant
  • Vindecă plăgile
  • Elimină bacteriile, are rol antibacterian
  • Previne alergiile sezoniere
  • Ajută organismul să asimileze calciul
  • Este un foarte bun expectorant dacă se consumă alături de suc de ghimbir
  • Tratează astmul bronşic
  • Vindecă ulcerul. Contra ulcerului cutanat este recomandat să aplicaţi miere cu puţin tumeric pe zona afectată. Contra ulcerului bucal aceeaşi formulă de miere cu turmeric ajută la eliminarea toxinele. Contra ulcerului intern trebuie să se bea zilnic două căni de lapte îndulcit cu miere până când arsurile stomacale vor dispărea.
  • Elimină stresul şi depresiile
  • Purifică sângele
  • Elimină grăsimea din organism
  • Ajută în curele de slăbire
  • Poate fi consumată şi de persoanele care suferă de diabet zaharat de tip II
  • Hidratează pielea dacă este consumată intern sau dacă se folosec măşti, creme sau produse de igienă ce au ca bază mierea
  • Îmbunătăţeşte vederea
  • Ajută la absorbţia unor medicamente

Mierea, aliat al curelor de slabire

Eu mi-am făcut-o aliat în curele de slăbire. O folosesc ca „dulce”. O linguriţă de miere pe zi oferă suficientă energie şi potoleşte pofta. Mai este şi recomandat a fi folosită alături de scorţişoară. Se amestecă o lingură de miere cu o linguriţă de scorţişoară şi cu o cană de apă fierbinte. Se lasă câteva minute să se omogenizeze şi se bea . Contra obezităţii se bea dimineaţa pe stomacul gol o cană cu apă fierbinte în care s-a adăugat puţină miere şi o linguriţă de oţet.

Ştiu că este atât de dulce şi de bună, dar trebuie să vă reamintesc că până şi cele mai bune lucruri consumate în cantităţi mari, devin rele. Aşadar, consumul exagerat de miere nu face bine organismului deoarece are ocompoziţie chimică asemănătoare cu cea a zaharului de masă, şi implicit, este bine a fi consumată cam în aceleaşi cantităţi în care este bine a fi consumat zahărul.

Masajul cu miere a început să fie tot mai popular chiar şi în rândul oamenilor obişnuiţi care apelează la acestă formă de tratament/relaxare. „Drenajul limfatic cu miere de albine” este bazat pe masajul medical al punctelor energetice aflate pe meridianele corpului şi este una din metodele cele mai eficiente de a scăpa de toxinele din corp.

Şi să nu uităm de frumuseţe. Pentru toate tipurile de ten este magică! Eu o folosesc în toate măştile pe care mi le fac, pentru păr, faţă, mâini, piele.

  • Mască exfoliantă: o lingură de miere, una de mălai, una de ulei de măsline amestecate. Este bine să aplicaţi masca după ce aţi spălat tenul cu apă călduţă şi se înmoaie peielea. Se clăteşte cu apă caldă.
  • Mască cu ou şi smântână pentru hidratare: o lingură de miere, un gălbenuş şi o lingură de iaurt gras se amestecă şi se aplică pe pielea curată. Lasă să acţioneze 30 de minute şi îndepărtează cu dischete demachiante înmuiate în apă caldă.
  • Mască hrănitoare cu fructe. Se poate folosi orice fruct (banane, avocado, caise, piersici, pepene galben, prune), dar să fie foarte bine copt pentru ca pulpa să se facă o pastă, se pune miere. Se lasă 30 de minute şi se îndepărtează şi se aplică pe piele, la final, ulei de măsline.
  • Mască hidratantă. Amestecaţi o lingură de miere cu una de ulei de măsline (sau alt tip de ulei – argan, migdale, cocos) şi masaţi tenul. Lăsaţi să pătrundă bine în pori şi apoi curăţaţi. Veţi rămâne uimite ce efect poate avea această mască pentru tenul normal şi uscat.
  • Mască de păr. Pentru orice tip de păr, dar în special pentru cel deteriorat, ars de soare, uscat, vopsit şi casant (practic, oricine s-a întors din vacanţă poate face acest tratament) amestecă miere, ulei de ricin, ulei de măsline, vitamina A uleioasă, o capsulă de vitamina E (sau câteva picături, dacă e la doză mai mare), un gălbenuş de ou. Amestecă să se omogenizeze toate ingredientele şi aplică de la rădăcină până la vârfuri, lasă să acţioneze cel puţin 45 de minute – poţi ţine până la 2 ore masca. Spală-te cu şampon şi balsam, cum faci de obicei. Repetă procedura odată pe săptămână. Vei rămâne surprinsă de rezultate!

 

Photo Credits: tamutimes.tamu.edu

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

--