Mai productivă, mai energică, mai fericită: 7 trucuri pentru un somn odihnitor

În ultima vreme, cafeaua a devenit prieten de suflet. Îți dă puțin boost dimineața, pentru a pleca la muncă cu energie și idei, te ajută seara să nu adormi la întâlnirea de afaceri sau cu prietenii și chiar te ține în alertă noaptea târziu când vrei să mai lucrezi la proiecte de muncă. Nu dormi mai mult de 5-6 ore pe noapte, dar „hei, trebuie să faci sacrificii, nu?”

Eu zic nu, mai ales atunci când nu-ți aduc deloc beneficiile scontate. Cercetările au arătat, și le dau dreptate în totalitate, că, dacă îți limitezi somnul la 6 ore pe noapte timp de două săptămâni, vei fi la fel de obosită și incapabilă să te concentrezi pe task ca în urma unei stări de veghe de 48 de ore!

Chiar dacă nu sesizezi la început din cauza consumului de cafeină ș a deadline-urilor presante, devii din ce în ce mai puțin eficientă la locul de muncă. Îți obligi corpul să lucreze deprivat de somn, fără posibilitatea de a-și repara țesuturile și de a organiza informația.

Aceste lucruri sunt vitale pentru o bună funcționare. Regenerarea celulară are loc noaptea, în timpul celor două faze ale somnului – somnul profund și REM.

În prima parte, glanda pituitară eliberează hormon de creștere, care stimulează dezvoltarea țesuturilor și repararea mușchilor. În acest interval, sistemul imunitar este reparat.

Pe durata REM, creierul visează și reorganizează informația, întărește memoria conectând ultimele tale fapte cu cele din trecut și facilitează creșterea învățării și a conexiunilor neuronale.

FOLLOW ME

În lipsa unui somn corect și complet), organismul tău începe să moară. Poate că sună dramatic, dar asta nu înseamnă că e mai puțin adevărat. Ironia este că poți recupera orele pierdute în noaptea precedentă a doua zi, dacă ți-ai propune asta.

Totul este să știi de unde să începi. Cum reușesc eu să-mi asigur necesarul de 8 ore de somn:

  • nu beau cafea după prânz; chiar dacă cedez tentației dimineața, mă asigur că elimin cafeina din organism până la venirea nopții
  • nici nu mă gândesc să fumez, dar dacă sunteți fumătoare, gândiți-vă că somnul „pe fugă” este un alt efect al acestui drog
  • nu aduc electronicele în dormitor; nu am televizor instalat acolo și închid din timp laptopul, astfel încât să-i dau timp creierul meu să se deconecteze
  • fac sport, dar niciodată cu 2 sau 3 ore înainte să mă bag în pat
    mă asigur că temperatura din dormitor este destul de joasă (în jur de 20 de grade Celsius)
  • închid sunetul de notificări de la mobil și orice alt aparat care ar putea să mă trezească din somn
  • încerc să adorm cam la aceeași oră în fiecare noapte (da, este dificil, dar nu imposibil)
  • ascult muzică de relaxare în căști, în nopțile când îmi este greu să-mi liniștesc gândurile

Ce spuneți – v-am convins să investiți într-un somn odihnitor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.