Legendele toamnei, episodul 3 – Toamna, anotimp cheie pentru piele, păr și unghii

Toamna, anotimp cheie

 Dr. Oana Spânu, medic specialist dermatolog SclinicToamna pielea are nevoie de un regim complet de îngrijire pentru a o menține sănătoasă și strălucitoare. Pielea, învelișul care protejează organismul de factorii din mediul înconjurător(temperaturi extreme, traumatisme, infecții ), va suferi acum o serie de transformări : uscăciune, senzatie de ințepătură, usturime, fisuri, chiar și agravarea unor afecțiuni cutanate preexistente. Pielea deține funcție de apărare imunologică, de regenerare, de păstrare a echlibrului intern al organismului, dar și o importantă funcție psiho-socială, iar sănătatea, precum și aspectul ei, sunt esențiale. Pentru a menține pielea în parametri normali , trebuie să cunoaștem și să respectăm anumite reguli de îngrijire cutanată, deoarece modificări aparent minore pot conduce în timp scurt la apariția unor leziuni serioase, uneori greu de tratat. Pentru a sta departe de toate problemele și pentru a învăța cum să avem grijă de tenul nostru în perioada rece, am stat de vorbă cu doamna dr. Oana Spânu, medic specialist dermatolog Sclinic.

Consultul dermatologic este necesar pentru alegerea produselor de îngrijire a pielii

În primul rînd trebuie să acordăm o mare atenție produselor de îngrijire. Fiecare dintre noi folosește un demachiant, o cremă, o loțiune. Însă dacă nu sunt bine alese și nu se potrivesc cu tipul nostru de ten, ne pot face mai mult rău decît bine. Așa că primul pas ar fi să prevenim, nu să tratăm. Doamna doctor susține că evaluarea dermatologului presupune identificarea tipului de ten, a particularităților acestuia, a factorilor favorizanți și a eventualelor greșeli în îngrijirea zilnică a pielii. Astfel, medicul vă poate recomanda un regim de demachiere și hidratare, hrănire a pielii cu produsele adecvate, vă poate învăța cum să protejați pielea de efectele nedorite ale factorilor de mediu (soare, frig, vânt, poluare), dar și cum să evitați manevre greșite aspra pielii care pot îmbătrâni prematur, sensibiliza tegumentul sau chiar determina apariția unor boli de piele,  completează dumneaei .

Toamna – anotimp cheie pentru piele, păr și unghii

Primul aspect este legat de modificările pielii, unghiilor și părului dobândite pe parcusul verii, consecințe ale expunerilor repetate la soare (ultraviolete), apă de mare și clorul din piscină. Apar hiperpigmentări neuniforme ale tenului (frunte, nas, pomeți, umeri, decolteu), modificări ale alunițelor preexistente sau apariția de noi leziuni, uscăciunea pielii și distrugerea colagenului și elastinei cu apariția ridurilor (fotoîmbătrânire), deteriorarea podoabei capilare și a unghiilor . Toamna este anotimpul ideal pentru efectuarea tratamentelor estetice laser sau peeling chimic pentru ștergerea modificărilor pigmentare. Aceste tratamente se pot realiza în siguranță și pentru indepărtarea ridurilor și a cicatricilor post-acnee , datorită prezenței mai scăzute a ultravioletelor în atmosferă și implicit a riscului mai redus de hiperpigmentare după un tratament laser sau peeling chimic (avem nevoie de o perioadă de evitare a soarelui de 6 săptămâni- 6 luni după un astfel de tratament). Nu uitați, cremele cu factor de protecție solară se aplică pe față și mâini și în anotimpul rece!

Alunițele trebuie evaluate toamna

Analiza alunițelor se poate efectua prin examinare dermatoscopică, o manevră rapidă, neinvazivă și nedureroasă, cu o acuratețe mare față de evaluarea cu ochiul liber, folosită cu mare success în diagnosticarea precoce a tumorilor de piele și în identificarea leziunilor pigmentare cutanate aflate la risc de a se transforma în tumori. Astfel, după o vară în care nu ne-am prea ferit de soare, este înțelept să facem o vizită la dermatolog pentru o evaluare a alunițelor.

Doamna doctor Oana Spânu ne recomandă o examinare dermatoscopică în următoarele situații:

  1. alunițe care și-au modificat culoarea, forma, dimensiunile, textura, suprafața, au crescut rapid (în câteva luni), s-au rupt sau au sângerat, mai ales dacă vă expuneți frecvent la soare sau la aparatele de bronzat
  2. pete pigmentare apărute recent pe piele (inclusiv pe pielea capului, urechi, palme, tălpi) sau mucoase (buze, sfera genitală)
  3. dacă aveți o piele deschisă la culoare, păr blond sau roșcat, ochii albaștri (vă încadrați în categoriile fototip I, II), aveți alunițe multe pe corp (nevi multipli) , istoric de tumori de piele personal (tumori de piele în antecedente) sau membrii familiei dvs s-au confruntat cu astfel de afecțiuni.

Și părul are nevoie de o îngrijire specială, ne atențioanează doamna doctor. „Reduceți perioada de uscare a părului cu sistemele de uscare, ștergând inițial părul cu prosopul și lăsând să se usuce parțial natural, evitați vopsirea prea frecventă și folosiți vopsea semipermanentă, tăiați vârfurile deteriorate. Rehidratarea fibrelor capilare , închiderea cuticulelor și menținerea scalpului sănătos sunt cele 3 deziderate cănd alegem șamponul, masca și uleiurile pentru păr. Nu spălăm foarte des ( la 3-5 zile distanță ), alegem un șampon în funcție de cât de repede se îngrașă scalpul, balsamul sau masca le aplicăm numai pe fibra capilară, evitînd pielea capului pentru a nu o îngrășa, iar clatirea se va efectua intens (dar fără să tracționăm părul) pentru a nu lăsa produsele de spălare pe scalp și păr”, sunt sfaturile pe care le dă fiecărui pacient dr. Oana Spânu.

FOLLOW ME

Aplicați săptămânal, înainte de spălare cu 2-4 ore, măști cu ulei de măsline, ricin, cocos , argan, învelind părul într-un prosop. Toamna ne confruntăm deseori și cu pierderea importantă a firelor de păr (efluviu telogen), așa că trebuie urmată o dietă echilibrată, care include multe vitamine si minerale, preluate din alimente și suplimente nutritive : aport de proteine(97% proteine în fir păr), minerale (zinc, fier, seleniu, iod, cupru), vitamine (C, grupulB- biotina, acid folic, A, E, ).

Toamna, pielea se usucă

Toamna - ingrijirea pieliiCel de al doilea aspect este legat de uscăciunea pielii (xeroza) determinată de trecerea la temperaturi scăzute, vânt, îmbrăcăminte cu fibre de lână care pot sensibiliza și irita zonele expuse. Produșii secretați la suprafața pielii de glandele sebacee și sudoripare formează un film hidrolipidic consistent pe timpul verii, însă foarte redus în anotimpul rece. Astfel, funcțiile protectoare antimicrobiană, antiparazitară, fungistatică și de menținere a hidratării pielii se reduc, confruntându-ne cu o piele uscată (xeroza cutanată), sensibilă, pruriginoasă (mancărime, usturime), în special la nivelul suprafețelor expuse la frig (față, mâini, picioare). Atunci când manifestările se accentuează, cu înroșirea pielii, descuamări și fisuri dureroase , uneori însoțite și de suprainfectarea leziunilor (în special cu stafilococ), ne confruntăm cu apariția eczemei și ar trebui să ne prezentăm la medic.

Cum îngrijim pielea uscată

Cu puțină atenție și câteva reguli simple, îngrijirea pielii feței în anotimpul rece va fi facilă și adaptată în funcție de tipul de ten și mediul ambiant. Sunt de evitat produsele de demachiere și tonicele pe bază de alcool! Hidratarea feței este foarte importantă, ne avertizează doamna dr. Spânu. Ea se va face în funcție de tipul de ten, cu o cremă ușor grasă, cu ceramide și vitamine pentru tenul uscat, iar pentru cel mixt sau gras sunt preferabile loțiunile de tip ulei în apă sau serum-urile nutritive (cu vitaminele A, C, E, cu antioxidanți și minerale). Crema de buze și de mâini vor fi foarte grase și se vor aplica de 2-3 ori pe zi. Unghiile vor necesita aplicări repetate de creme grase și uleiuri cu vitamine pentru refacerea structurii. Sistemele de încălzire din încăperi furnizează de obicei aer uscat care poate înrăutăți condiția de piele uscată, așadar umidifierea aerului poate fi o soluție pentru locuință sau birou.

Tratamentul pentru pielea corpului constă în evitarea băilor dese și lungi cu apă fierbinte (acestea înlătură filmul lipidic natural al pielii) , evitarea săpunurilor solide sau lichide cu detergenți, evitarea gomajelor frecvente (unul săptămânal este suficient). Sunt recomandate gelurile de duș hipoalergenice ( cele destinate copiilor pot fi folosite și de adulți), o hidratare corespunzătoare, prin consum de lichide și aplicarea cremelor emoliente , relipidante, cel puțin o dată pe zi (la 2-3 minute după baie), utilizarea (când există scuame și fisuri) de creme keratolitice cu uree , acid salicilic, în special pe tălpi și palme, dar și prezentarea la medic pentru indicarea unui tratament adecvat atunci când apar plăci roșii, inflamate, fisuri si usturime (prurit) , deoarece aceste leziuni se pot suprainfecta !

Bolile de piele se pot agrava la temperaturi scăzute

Persoanele cu dermatită atopică, psoriasis, rozacee, eczema mâinii, dermatită seboreică, ichtioză sau hipotiroidie se confruntă cu o piele uscată pe față, pielea capului sau corp, iar in perioada rece, modificările sunt mult mai evidente și necesită tratament susținut. deoarece episoadele de inroșire a pielii se pot intensifica. Urticaria la frig este o altă afecțiune care se manifestă în special iarna, dar și toamna, după expunerea la temperaturi scăzute și vânt , apare și în urma consumului de băuturi reci sau la contactul cu apa rece. Se manifestă prin apariția pe zonele expuse (față, mâini, picioare) a unor pete roșii, pruriginoase (plăci urticariene) care dispar la câteva ore după înlăturarea stimulului rece. Uneori pot fi însoțite de umflarea buzelor, a limbii,
o senzație de sufocare (angioedem), manifestări digestive, hipotensiune. În astfel de situații vor trebui evitate expunerea prelungită la frig, sporturile în aer liber și chiar consumul lichidelor reci, iar în cazurile severe este necesar tratamentul imediat sub îndrumarea medicului.

Alimentația contribuie la o piele sanatoasă

Alimentatia si pielea sanatoasaPentru o piele și un păr sănătos avem nevoie și de un regim alimentar echilibrat, iar toamna putem consuma din abundență : morcovi (vitamina A, beta carotene cu effect împotriva efectelor UV), struguri (vitamina C, B1, flavonoizi) , dovleac (vitamina A, retinol), cartofi (diosgenină cu efect antiinflamator și anti aging), sfeclă roșie, afine (antioxidanți), mere (antioxidanți, efect antiinflamator), spanac, fasole, varză (vitamin C), banane, pește (acizi gași omega 3), prune, pere (vitamin C). Efectele acestor alimente, consumate sau aplicate local, sunt de regenerare celulară, de refacere a fibrelor de colagen, au rol de a neutraliza radicalii liberi de oxigen și efectele nocive ale poluării, au efecte antiinflamatoare în acnee, exfoliază pielea uscată, acizii din fructe pot diminua petele pigmentare.
Fructele și legumele de sezon, proaspete, pot fi mixate individual și aplicate pe ten pentru hidratare și hrănirea pielii, alături de măști cu iaurt, ulei de măsline și adăugarea de vitamin A sau E uleioasă.

Atenție, folosiți-le cu precauție pe tenul sensibil, acesta se poate irita ușor chiar și de la aceste măști naturale, încheie dr. Oana Spânu.

4 comentarii pe “Legendele toamnei, episodul 3 – Toamna, anotimp cheie pentru piele, păr și unghii

  1. Mira says:

    Excelente sfaturi, mulțumim pentru interesul acordat sănătății. In cazul meu chiar este importantă evaluarea dermatologica, miercuri ma operez în regim ambulatoriu, am pe față, la rădăcina nasului, o mica tumoare – cred ca se numește carcinom… Este indicat sa prindem din timp astfel de probleme. Va pup cu drag

  2. Mira says:

    Excelente sfaturi, mulțumim pentru interesul acordat sănătății. In cazul meu chiar este importantă evaluarea dermatologica, miercuri ma operez în regim ambulatoriu, am pe față, la rădăcina nasului, o mica tumoare – cred ca se numește carcinom… Este indicat sa prindem din timp astfel de probleme. Va pup cu drag

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.