#TIPS&TRICKS

La ce trebuie să fii ATENT când cumperi o sticlă de APĂ! Detaliul care îți pune în PERICOL sănătatea!

Scris de Ela la 23 septembrie 2016

Ce știi despre riscurile la care te expui atunci când cumperi o sticlă de apă? Există foarte multe șanse ca nmeni să nu-ți fi spus ce e nevoie să știi atunci când alegi o sticlă de apă. Sunt multe detalii de care trebuie să ții cont pentru a avea grijă de sănătatea ta.

Pe fundul sticlei de apă ar trebui să se indice din ce este făcută. Această informație este foarte importantă, deoarece orice tip de plastic conține substanțe chimice care pot afecta organismul uman. 

Tipul de material plastic este indicat sub formă de litere și numere, așa cum se arată în acest grafic: 

330755-r3l8t8d-650-1033-11

PET sau PETE – sticle destinate unei singure utilizari. Este posibil să emită metale grele și substanțe chimice care pot afecta echilibrul hormonal.

HDP sau HDPE – este un plastic, care emite cele mai puține substanțe chimice. Apa ambalată în aceste sticle este cea mai pura și recomandată.

PVC sau 3V – Acest tip de ambalaje emit două substanțe chimice toxice care afectează organismul.

LDPE – Materiale plastice care nu trebuie să fie utilizate pentru a face sticle, ci doar pungi de plastic.

PP – Un alt material plastic de culoare albă sau semi transparentă, care este utilizat pentru ambalarea siropurilor sau cupelor de iaurt, smântână etc. Nu emite substanțe toxice.

PS – Emite substanțe cancerigene și este frecvent utilizat pentru a face pahare sau farfurii de unică folosință sau ambalaje pentru mâncărurile de tip fast food sau catering. Sunt unele dintre cele mai periculoase, mai ales în cazul în care intra în contact cu căldura emanată de alimente.

PC sau materiale plastice făra marcaje – cel mai rău plastic utilizat, pentru că emite BPA (bisfenol) și este adesea folosit pentru producția sticlelor folosite în sport, cât si pentru recipientele ăn care se depoziteaza alimentele (caserole plastic).

Citește și 7 ALIMENTE CONTRAFĂCUTE care îți pun în PERICOL sănătatea

Alimentele pe care ne-am obișnuit să le vedem pe masa noastră s-ar putea să nu fie tocmai ce par. Este însă posibil să eviți mâncarea contrafăcută, dacă știi câteva trucuri simple:

1. Cafeaua măcinată
Cafeaua măcinată ar putea conține orz, grâu și soia prăjit și tăiat. Pentru a reduce costurile de producție, companiile ar putea adăuga și lemn mărunțit. Cum să eviți falsurile? Cumpără boabe de cafea și macină-le acasă.

2. Sucul de rodii
Pe etichetă spune că înăuntru găsești 100% suc de rodii și merișor. Cel mai probabil, însă, băutura e diluată cu suc de mere ieftin sau chiar cu apă. Cum să eviți falsurile? Citește cu atenție eticheta și fii atentă la proporția de suc.

3. Uleiul de măsline


Când cumperi o sticlă scumpă de ulei de măsline, s-ar putea să aduci acasă ulei ieftin de porumb, palmier sau soia. Cum să eviți falsurile? Pune niște ulei în pahar și pune-l în frigider. Uleiul adevărat de măsline formează un sediment.

4. Brânza parmezan
Aceasta este cel mai des contrafăcută. Multe tipuri mai ieftine de brânză pot fi prezentate ca brânză parmezan. Cum să eviți falsurile? Cumpără toată roata, citind cu atenție ingredientele de pe etichetă înainte de a plăti.

5. Mierea
Când vine vorba despre falsificarea mierii, imaginația oamenilor nu are limite. Cel mai adesea e diluată cu siropuri cu un conținut ridicat de fructoză. Cum să eviți falsurille? Citește informațiile despre depozitare. Mierea naturală nu trebuie neapărat să fie păstrată în frigider.

6. Sushi
E foarte probabil ca felia roșiatică să nu fie somon. De cele mai multe ori, când comanzi sushi cu un anumit tip de pește, primești unul mai ieftin (uneori chiar colorat). Cum să eviți falsurile? Dacă vrei neapărat pește, comandă unul fript.

7. Orezul
Dintre toate alimentele contrafăcute, acesta ar putea fi cel mai periculos. Orezul fals e făcut din amidon amestecat cu plastic. Boabele sunt similare cu orezul și chiar miros la fel – se pulverizează aromă peste. Cum să eviți falsurile? Orezul fals nu se scufundă în apă și arde precum plasticul. Când cumperi, fii atent la producător și ai încredere numai în mărcile testate.

Citește și 10 SECRETE pentru a păstra mâncarea proaspătă mai mult timp

Toată lumea vrea cele mai bune și mai proaspete alimente pentru sine și pentru toată familia, dar nu toată lumea poate să și meargă la magazin în fiecare zi. De aceea apare nevoia ca alimentele noastre să țină mai mult acasă.

  1. Laptele care ține săptămâni întregi

Înainte să congelezi laptele, golește sticla puțin, fiindcă își va mări volumul. Congelează lapte proaspăt și nu pentru mai mult de 4-6 săptămâni.

  1. Congelează ouăle în tăvița pentru gheață

Sparge ouăle, toarnă conținutul în tăvița pentru gheață, adăugând puțină sare sau zahăr, pentru a-i menține textura.

  1. Păstrează-ți sosul favorit într-o pungă de congelat

Toarnă sosul rămas într-o pungă și înt-o oră va fi suficient de înghețat cât să-l tai șă-l adaugi la mâncare când ai nevoie.

  1. Foile de salată înfășurate într-un prosop de hârtie vor rămâne proaspete mai mult timp

Umezeala în exces va fi absorbită de prosop, iar foile nu se vor usca pentru o săptămână.

  1. Merele pot fi păstrate câteva luni

Merele rămân proaspete mai mult timp decât alte fructe. Nu le lăsa însă să se atingă, fiindcă se vor strica. Înfășoară-le în ziar, de pildă.

  1. Păstrează morcovii în nisip pentru a-i menține proaspeți

Nisipul diminuează evaporarea apei și încetinește putrezirea.

  1. Nu lăsa smântâna și cottage cheese să se strice întorcându-le invers

Acestea vor rămâne proaspete de două ori mai mult dacă le întorci invers, pentru că se va crea un gol care împiedică bacteriile să crească.

  1. Ceapa verde va rămâne proaspătă mai mult timp dacă o pui într-un pahar cu apă

Poți să o și tai, dacă vrei, și va continua să crească.

  1. Verdeața se păstrează cel mai bine în borcane de sticlă

Usturoiul, ceapa sau pătrunjelul își vor păstra aroma pentru o lună – nu se vor strica, nu se vor usca.

  1. Nu lăsa mierea să oxideze păstrând-o într-un borcan de sticlă

Depozitează mierea corect, dacă vrei să-și păstreze proprietățile benefice, într-un borcan întunecat de sticlă, ce are un capac strâns.

--