Jurnal de sarcină (20): Cât ne ajută anestezia la naștere

Una dintre cele mai mari temeri ale femeilor la naștere este frica de durere, însă din punctul meu de vedere este un preț mic pentru sănătatea copilului. La ambele nașteri am făcut anestezie și sunt siguranță că și asta a ajutat. Normal că nicio naștere nu e la fel ca alta nici măcar de la o naștere la alta, darămite de la femeie la femeie. Fiecare are un prag de durere și simte lucrurile altfel, dar mămici există încă din cele mai vechi timpuri, iar medicina ne vine în ajutor din ce în ce mai mult. Și nu mă refer aici la ajutorul oferit de cezariană, ci de modalitățile prin care medicii ne pot ajuta să naștem natural mai ușor, fără să afectăm sănătatea copilului sub nicio formă.

Ambele mele nașteri au durat foarte puțin și sper ca a treia să fie la fel. La Alex, la 8:15 eram în liftul spitalului, la 11:15 am născut, nu am simțit nimic, nimic. La Alesia, la 16 am ajuns la spital, la 19 am născut-o, deci cumva tot repede și fără să mă chinui. Însă, recunosc că au fost câteva momente critice în care aș fi zis că bat pe toată lumea, dar nu pot să zic că m-am chinuit groaznic de tare. Comparativ cu cealaltă naștere am simțit, așa e, dar e o durere care dispare imediat. O uiți foarte repede și corpul tău se reface destul de ușor.

Cât ne ajută anestezia la naștere

Foarte important la momentul nașterii este psihicul tău. Contează să te duci deschis și să te gândești că totul va fi bine.

Am stat de vorbă cu Doamna Dr Bandrabur Daniela, de la Regina Maria și am dezbătutu subiectul anesteziilor.

Întrebări la care găsiți răspunsul în video:

1:44 Cum este duerea la naștere?

FOLLOW ME

4:25 Care este „efectul nedorit” al anesteziei?

4:49 Ce se poate întâmpla după anestezie?

5:06 Dacă comparăm pe o scară de la 1 la 10 durere la naștere fără anestezie cu cea de după anestezie, care ar fi raportul?

6:35 Cine hotărăște ce tip de anestezie se face?

7:20 Există și situații în care anestezia nu a prins?

8:25 Dacă am compara anestezia la cezariană cu anestezia epidrală la nașterea epidurală, care sunt diferențele?

9:39 Anestezia influențează alăptarea?

10:38 Există mămici care se tem că au ajuns prea târziu la spital pentru a face epidurala și se gândesc că e mai ușor prin cezariană. Ce se poate face pentru a ameliora durerea?

12:39 În timpul travaliului, când se poate face anestezia?

Anestezia epidurală

Anestezia care se poate face la naștere este de mai multe feluri. Cea mai întâlnită este epidurala. Anestezia epidrală este un tip de anestezie locală, administrată prin montarea unui cateter în coloana vertebrală, în sațiul dintre vertebre. După administrare, aceasta te va face să îți simți partea de jos a corpului amorțită și se va diminua considerabil durerea contracțiilor. Efectul acesteia depinde de cantitatea de anestezic care a fost administrată. Travaliul va continua însă în mod normal și vei putea participa activ la procesul de naștere și vei simți în continuare nevoia de a împinge.

Care sunt avantajele anesteziei epidurale:

  • te relaxează
  • durerea contracțiilor dispare

Care sunt dezavantejele anesteziei epidurale:

  • uneori poate provoca frisoane, dureri de cap, senzație de vomă
  • travaliul poate să fie mai lent
  • anestezia poate fi prea puternică și poate afecta capacitatea de a împinge la momentul expulziei
  • se poate ca anestezia să nu prindă sau să nu ți se poată monta cateterul

Eu am optat pentru epidurală și au fost numai avantaje în cazul meu. Sunt foarte multe femei care vor să nască natural, fără anestezie, însă contracțiile și toată perioada de travaliu le epuizează atât de mult încât în momentul în care ajung la dilatație maximă și trebuie să îți folosești puterea să ajuți copilul să iasă afară, nu mai poți și se poate ajunge la cezariană.

Anestezia prin Entonox

Entonoxul este un gaz ce conține 50% oxigen și 50% protoxid de azot (cunoscut ca gaz ilariant). Acesta  se administrează printr-o mască și  presupune inhalarea aerului timp de 20 de secunde la începutul fiecărei contracții. Are efect analgezic, reducând senzația de durere și crescând pragul dureros.

Care sunt avantajele?

  • are efect de relaxare
  • reduce teama și te calmează
  • poți controla cantitatea singură

Care sunt dezavantajele:

  • poate provoca reacții adverse precum amețeala, confuzie, greață și euforie
  • poate provoca dureri de cap, balonare și amorțeală

Anestezia prin administrarea de analgezice

O altă metodă de anestezie pentru e reduce durerea mamei e administrarea de analgezice intravenos sau prin perfuzie, acestea afectând tot corpul. Se pot administra în travaliu cu până la 7 ore înainte de naștere, însă dacă se administrează sistematic, bebelușul poate fi afectat de acestea. Efectul depinde foarte mult de doza și metoda prin care se administrează.

Care sunt avantajele:

  • durerea este redusă, însă nu la fel de eficient ca la anestezia epidurală
  • corpul se relaxează

Care sunt dezavantajele:

  • dau senzația de greață și amețeală mamei
  • cantitatea de analgezice administrată este foarte mică
  • copilul dă semne de somnolență după naștere
  • dacă se administrează prea multă substanță, există risc de apnee și sedare la copil

Pentru a stabili tipul de anestezie pe care îl alegi, cel mai bine este să discuți  la consultul preanestezic cu medicul pentru a stabili împreună.

Pentru a fi la curent cu toate materialele video și povestirile din această călătorie de 9 luni, abonează-te la canalul meu de YouTube și dă-mi follow pe instagram! #jurnaldesarcina 

Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

0 comentarii pe “Jurnal de sarcină (20): Cât ne ajută anestezia la naștere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.