Jocurile copilăriei mele

Toate jocurile aveau ceva în comun și erau un amestec de mișcare, distracție, voie bună, inteligență și iar distracție. Obligatoriu toate se desfășurau afară. Nu era niciun loc mai bun decât afară. Sub cerul liber, prin ploaie, vânt, zăpadă. Eram programați să ne distrăm, obligați să mergem în spatele blocului să participăm alături de restul copiilor la momentele care aveau să compună copilăria noastră. Poate ultima faza a copilăriei autentice, nepătate de tehnologie, de temeri exagerate și parenting prost înțeles. Trăiam cu părinții noștri într-o complicitate ascunsă în care ei se prefăceau că au încredere deplină în noi, iar noi mimam foarte bine că îi ascultam. Cumva reușeam să ajungem toți seara la aceeași masă, să ne oblojim rănile inevitabile de pe genunchi și, mustrați și muștruluiți, să găsim puterea să râdem și să fim o familie. Iar cumva liantul acestei existențe care acum mi se pare tot mai fantastică pe măsură ce mă îndepărtez de ea, era jocul copilăriei.

POZA cu Alesia- credite: vestimentație Alesia: Pepco

colant- 14.99 lei

tricou- 9.99 lei

lichid baloane- 4.99 lei

Ultimul lucru pe care mi-l propun este să fac un top al acestor jocuri. Erau toate extraordinare și parcă fiecare se alegeau ca într-o democrație perfectă, în mod deschis, în funcție de numărul de participanți și locul în care se desfășura acțiunea. Evident era importantă și majoritatea în această democrație. Mai multe fete? Șotron. Mai mulți băieți, rațele și vânătorii. Și dacă eram mulți în general: Țară, țară, vrem ostași. Dar să vorbim puțin despre fiecare joc de luptă, strategie, societate sau de acțiune pură de pe vremea mea.

1. Șotronul. Jocul acesta al sincronizării, acurateții, desfășurat mai ales într-un picior, era, cred, preferatul fetelor. Ele îl jucau 90% din timp. Aveai neapărat o persoană, de multe ori aceeași, care desena omulețul acela amuzant. Ea era specialista în trasarea liniilor și curbelor, precum și în alegerea spațiului care rămânea locul în care se desfășura acțiunea mult timp.

POZA cu Alesia- credite: vestimentație Alesia: Pepco

rochiță-14.99 lei

creta- 6.99 lei

2. Țară, țară, vrem ostași. Acum mi se pare că jumătate din jocurile de succes de la televizor au la bază acest extrem de captivant joc despre strategie, inteligență și forță. Pentru cei care nu știu sau nu își amintesc, se formau două echipe. Ideal de 5-8 componenți fiecare. O echipă striga “țară, țară, vrem ostași”, cealaltă întreba pe cine. Iar cel ales se năpustea să rupă bariera din brațe. Dacă pierdea, rămânea captiv și trebuia să lupte cu noua echipă, ca și cum era a lui. Echipa cu cei mai mulți prizonieri, câștiga.

3. Rațele și vânătorii era ceva mai brutal, dacă ar fi să gândim în termenii parentingului de astăzi. “Rățuștele” erau în mijlocul unui grup și erau vânate cu o minge. Dacă erai lovit, erai scos din joc. Aveai câteva vieți, și dacă le pierdeai, ieșeai din loc.

4. Coarda. Un joc eminamente feminin, la care băieții participau doar ca să ne facă pe plac și să râdem de ei și cu ei. Acum pare că rolurile s-au schimbat și băieții o folosesc mai mult ca noi.

POZA cu Alesia- credite: vestimentație Alesia: Pepco

fustiță- 14.99 lei

maieu-5.99 lei

coarda- 4.99 lei, Pepco

5.Lapte gros. Ce să zic. Un joc mai ales al băieților, care ar putea fi interzis în alte țări dacă este jucat fără supraveghere. Nu știu cum au scăpat fără răni sau dureri serioase de spate mulți dintre prietenii mei din copilărie. Era jucat în spatele blocurilor, în holurile școlilor și sălile de clasă.

6.”De-a v-ați ascunselea” chiar nu mai are nevoie de nicio prezentare. Mie îmi plăcea cel mai mult când îl jucam pe dealuri sau în pădure. Era genul de momente care ajută autorul pasionat de mai târziu să scrie romanele copilăriei altor generații.

7. Mima. Un joc mai degrabă adus în copilăria noastră de peste hotare. Sau așa am simțit eu. Până nu am avut acces la filme, nu era la mare modă printre puștii din spatele blocului.

POZA cu Alesia- credite: vestimentație Alesia: Pepco

rochiță-14.99 lei

8. Flori, fetele, filme sau băieți. Se desemnează 2 jucători care aleg, în secret, un număr de la 1 la 10 fiecare, iar ceilalți trebuie să-l ghicească. Norocosul câștigător alege subiectul – flori, fete, filme sau băieți. Cei doi se îndepărtează de grup și aleg numele unei flori, unui film, al unui băiat…Înțelegeți idea. Aici se nășteau marile “romanțe”. Ela a ales numele Cătăliiiiiin. Uuuu. Și o țineau așa 2 luni până când începeai să crezi că îți și place Cătălin.

Dar să revenim. Jucătorului care a ghicit numărul îi sunt prezentate variantele. Alege una dintre ele și rămâne să facă pereche cu cel care a cărui variată a ales-o. Jucătorul care a pierdut va face parte din grupul care va încerca să ghicească numărul și se reia jocul. Mai complicat dacă nu ai jucat niciodată.

9. Elasticul. Era un joc practicat mai mult de fete şi se juca în trei. Două dintre ele întindeau elasticul între ele, iar a treia trebuia să execute fără greşeală 10 exerciții. Câştigătoare era cea care ajungea cel mai departe cu exercițiile executate fără să se încurce.

POZA cu Alesia- credite: vestimentație Alesia: Pepco

colant- 14.99 lei

tricou- 9.99 lei

elastic- 4.99 lei

10. Baba oarba. În mijlocul unui cerc de copii, se alege unul care este legat la ochi. Acesta este învârtit strajnic și pus să prindă și să ghicească cine este acel cineva.

 

Voi de ce jocuri vă amintiți cu drag? 🙂

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.