#MANCARE

Îngrașă sau nu pastele? Iată ce spun specialiștii în nutriție!

Scris de Ela la 21 aprilie 2017

După Sărbătorile Pascale în care ne-am răsfățat cu bucate alese, sunt sigură că pe toate ne mustră puținel conștiința. Pentru că odată terminate sarmalele și cozonacul am simțit nevoia de ceva mai ușor, am gătit seara trecută o porție delicioasă de paste.

Am ales o salată sănătoasă de paste cu dressing din ardei iute afumat, lime și iaurt, foarte simplu de făcut și foarte sățioasă.

Informații nutriționale
6 porții
1/6 per porție
Calorii: 252
Grasimi: 2 gr
Carbohidrați: 40 gr
Zahăr: 5.5 gr
Fibre: 9.9 gr
Proteine: 19 gr

Am folosit:

227 gr de paste integrale Pambac
425 gr fasole neagră conservă, clătită și scursă de apă
340 gr boabe de porumb dulce organic
2 roșii, curățate de sâmburi și scurse
60 gr ceapă verde tocată cubulețe
80 gr măsline negre feliate
30 gr coriandru proaspăt tocat

Pentru dressing
255 gr iaurt fără grăsime, simplu
1 ardei iute chipote în sos adobo (sosul ăsta e o supă din legume și ierburi aromate, plus oțet și alte condimente)
2 linguri de miere de albine
1-2 linguri de zeamă de lime
1 linguriță de praf de ardei
½ linguriță de chimion
½ linguriță de organo uscat
1/8 linguriță paprika
1/8 linguriță de praf de ceapă
1/8 linguriță de praf de usturoi
Sare și piper după gust

Mod de preparare:
Când pastele sunt al dente, se scurg în sită, se clătesc cu apă rece apoi se transferă într-un bol mare. Se adaugă fasolea neagră, boabele de porumb, roșiile, ceapa verde, măslinele negre și coriandrul – se amestecă cu grijă până se combină toate ingredientele.  În blender se pun ingredientele pentru dressing: iaurtul grecesc, ardeiul chipotle, mierea, zeama de lime, pudra de ardei, chimionul, organo, paprika, praful de ceapă și cel de usturoi. Se blendează până se obține un sos gros și se asezoneasă cu sare și piper, după preferințe. Pentru un gust mai iute, se poate adăuga încă un ardei chipotle.  Dressingul se adaugă peste paste și se amestecă bine. Cel mai bine este să le serviți reci, așa că după ce le-am preparat, le-am lăsat o oră la frigider.

Ca să mă asigur că rețeta mea nu îmi face mai mult rău decât bine, am sunat-o rapid pe dna dr. Ruxandra Pleșea, care este nutriționist și i-am adresat câteva întrebări care să mă lămurească.

Îngrașă sau nu îngrașă pastele?

Dacă sunt consumate în cantitate mare și foarte frecvent, pastele pot să îngrașe. Sunt o sursă de calorii cu multe glucide și, dacă nu suntem atenți la porție și frecvență, ne pot îngrășa. Mai mult de 150 g de paste la o masă, deja înseamnă exces. Este ideal dacă le consumăm la masa de prânz, și nu să avem o porție mare de paste la cină. Contează mult și tipul de paste. Dacă sunt paste din făină albă, rafinată și fierte îndelung sunt un pericol mai mare decât pastele integrale fierte al dente. Important este să avem o porție mică de paste, alături de multe legume și o sursă modestă de proteine. Asta ar fi rețeta ideală. Mare atenție și la sos pentru că acesta poate amplifica dezastrul, dacă este un sos alb, cu unt și brânză. Este mai bine să alegeți un sos simplu, pe bază de sos de roșii.

Un consum moderat de paste integrale nu este un pericol pentru siluetă și conține suficiente fibe cât să nu te mai simți înfometat. Numărul de calorii este redus, însă sunt foarte bogate în nutrienți. Un alt avantaj pe care îl are gătitul cu paste integrale este faptul că face procesul mult mai simplu, pentru că se fierb ușor, nu se sfărâmă și nu se lipesc.

De câte ori pe săptămână este în regulă să consumăm paste, de câte ori le putem da copiilor și ce fel de paste?

De 2-3 ori pe săptămână este în regulă să consumăm paste, în special la masa de prânz. Le dăm și copiilor tot paste integrale. Gustul nu diferă mult de pstele albe, dar e bine să și variem tipul de paste, să le dăm din făină de grâu sau făină de orez; varietatea contează pentru ei.

Ce părere ai despre rețeta mea?

Îmi place foarte mult. Asocierea dintre paste și fasole boabe este extraordinară. Este ușor de digerat, este în aceeași timp sățioasă, te poți sătura cu o porție mică. Este o masă echilibrată cu glucide lente și proteine din fasole și oferă sațietate pe termen lung, fără să fie o masă grea. Poate fi consumată de oricine, oricând, arată foarte bine.

Acum că și doamna doctor și-a dat acordul, vă invit și pe voi să încercați aceasta bijuterie de rețeta și să-mi spuneți cum vi s-a părut. Si nu doar ca e sanatoasa, dar e si foarte la moda spune Pambac. Hai sa descoperim impreuna gustul care ne vine bine si sa invatam sa gatim cu stil. 🙂

Comentarii

One thought on "Îngrașă sau nu pastele? Iată ce spun specialiștii în nutriție!"

  1. miruna m. spune:

    Ce retete care nu ingrasa putem sa mai facem?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

--

"15 sfaturi ale medicilor pentru prevenirea și tratarea răcelilor de sezon"

 

Aboneaza-te si Descarca

EBOOK-UL GRATUIT!

Datele tale personale sunt confidentiale.

Mulțumesc pentru abonare!