#LA DOCTOR

În basme, dovleacul se transformă în caleaşca Cenuşăresei. În farfurie, ne face prinţi şi prinţese

Scris de Ela Crăciun la 04 noiembrie 2015

Dovleacul este la îndemâna fiecăruia dintre noi, însă este prea puţin pus în valoare. Rudă bună cu pepenele roşu şi galben, este cunoscut mai mult din poveştile copilăriei şi nu datorită calităţilor sale nutritive, proprietăţi care, dacă ar fi cunoscute, l-ar face unul dintre cele mai căutate alimente.

Extrem de accesibil atât din punct de vedere financiar, deloc costisitor atunci când vine vorba de cultivarea sa, dovleacul dă savoare meselor, fie că este preparat de bază în plăcinte, ştrudele, supe sau alte preparate culinare.

20151030_165427De ce ar trebui valorificat şi consumat mai des?

Deoarece miezul dovleacului conţine:

  • peste 90% glucide
  • vitamina A
  • vitamina C
  • vitamina E
  • potasiu
  • calciu
  • magneziu
  • fier

Mai are rost să vă spun că beneficiile consumului de dovleac sunt multe?

  • ajută circulaţia periferică
  • previne îmbătrânirea
  • previne şi tratează tulburările de vedere
  • favorizeazăactivitatea cerebrală a adulţilor
  • tratează oboseala
  • tratează şi previne afecţiunile cardiovasculare
  • previne apariţia ridurilor
  • previne apariţia petelor nedorite
  • previne şi tratează dereglările hormonale
  • diminuează efectele sindromului premenstrual
  • întăreşte membranele celulelor
  • acţionează asupra proceselor intracelulare
  • reglează formula sângelui
  • ajutăîn dezvoltarea creierului fătului pe toată perioada de sarcină
  • ajută la prevenirea şi tratarea problemelor digestive
  • are efecte laxative
  • elimină depunerile de grăsime
  • ajută la restabilirea greutăţii corporale
  • este un foarte eficient stimulent al apetitului sexual
  • este un foarte eficent energizant
  • elimină oboseala
  • protejează ficatul

Sunt convinsă că după ce ai citit atât de multe beneficii, sigur vrei să ştii cum îl poţi prepara şi în ce cantităţi îl poţi consuma. Preferatul meu este copt, la cuptor, cu miez de nucă, miere şi scorţişoară.

Pentru cei cărora le plac supele fresh, din legume, acum este cel mai bun moment să începeţi o astfel de cură de sănătate pentru că toate legumele sunt din plin pe tarabele pieţelor. Atenţie, cei care suferiţi de gastrită, care aveţi ulcer gastric, suferiţi de balonare sau de boli ale stomacului, vă sfătuiesc să fiţi precauţi şi să nu consumaţi dovleacul crud.

Şi seminţele de dovleac, fie ele crude sau prăjite, dar fără sare, sunt minunate incluse în dietă. Eu pun 3 linguri în iaurt şi astfel înlocuiesc cerealele din comert. Este un mic dejun foarte sănătos la care adaug şi un fruct.

În tratarea arsurilor se poate înmuia un tifon sau o dischetă demachiantă în suc proaspăt de dovleac şi se tamponează locul afectat, durerea, usturimea va înceta şi se va vindeca mai repede.

Contra rănilor, a coşurilor, a eczemelor şi a altor afecţiuni de la nivelul pielii este eficient să folosiţi
miezul spumă din mijlocul dovleacului, partea aceea de care sunt prinse seminţele.

Copiii si cu mine iubim dovleacul şi m-am bucurat să văd că el este apreciat şi în bucătărie, nu doar când îl folosim pe post de felinar, la Halloween.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

--