#TIPS&TRICKS

Există 4 CULORI de PAȘAPORT în lume! Te-ai întrebat vreodată DE CE?

Scris de Laura P la 06 iunie 2017

Se pare că paşapoartele au numai patru culori în toată lumea, iar fiecare ţară are motivele sale pentru a alege una dintr ele.

Iată de ce depinde această alegere:

1. Roșu

Aceasta e cea mai comună culoare. Pașapoartele cu copertă roșie sunt adesea alese de țări care au sau au avut un sistem comunist. Cetățenii din state precum Slovenia, China, Serbia, Russia, Letonia, România, Polonia și Georgia au pașapoarte roșii. Membrii țărilor Uniunii Europene, exceptând Croația, au și ei pașapoarte în nuanțe de roșu. Unele țări interesate să adere la UE, precum Turcia, Macedonia și Albania, și-au schimbat și ele culoarea pașapoartelor în roșu acum câțiva ani.

2. Albastru

Albastrul e pe locul 2 în topul culorilor pașapoartelor. Această culoare simbolizează „lumea nouă”. 15 țări din Caraibe au pașapoarte albastre. În țările Americii de Sud, pașaportul albastru simbolizează legătura cu sindicatul Mercosur, ce include Brazilia, Argentina și Paraguay. Venezuela e o excepție – face parte din sindicat, dar cetățenii au pașapoarte roșii. Pașapoartele cetățenilor Statelor Unite sunt albastre din anul 1976.

3. Verde

Majoritatea statelor musulmane au pașapoarte verzi – de exemplu, Maroc, Arabia Saudită, Pakistan. Se crede că verdele e culoarea favorită a Profetului Muhammad și este un simbol al naturii și al vieții. Cetățenii din diverse țări din Africa de Vest – de exemplu, Burkina Faso, Nigeria, Niger, Coasta de Fildeș și Senegal – au și ei documente de călătorie în diverse nuanțe de verde. În cazul lor, culoarea indică apartenența lor la Comunitatea Economică a Statelor Africii de Vest.

4. Negru

Cea mai rară culoare a pașaoartelor e negrul. Pașapoarte negre au cetățenii din unele țări africane – Botswana, Zambia, Burundi, Gabon, Angola, Chad, Congo, Malaw etc. Cetățenii din Noua Zeelandă au și ei pașapoarte negre, deoarece negrul e culoarea națională a țării lor.

Citește și: 15 SFATURI pe care TREBUIE să le știi când mergi în CONCEDIU! Nu pleca de acasă fără SĂ ȘTII de ele!

Atunci când plecăm într-o excursie vrem ca totul să fie perfect, fără să irosim timp, bani sau energie. Iată câteva sfaturi utile care te vor ajuta să scapi de griji:

1. Salvia te protejează de țânțari

Tot ce trebuie să faci e să arunci o legătură de salvie în foc, iar țânțarii te vor lăsa în pace pentru mult timp.

2. Depozitează cremă în carcasa lentilelor de contact

Chiar dacă nu porți lentile de contact, cumpără de la farmacie o carcasă – ocupă foarte puțin spațiu și vei avea suficientă cremă pentru câteva zile, care nu se va scurge.

3. Evită răul de mișcare cu ajutorul unei frunze de dafin

Dacă ți se face rău atunci când călătorești, o frunză de dafin e soluția perfectă pentru problema ta. Tot ce trebuie să faci e să o ții sub limbă. Gustul e destul de plăcut și îți va aminti de guma de mestecat.

4. O cutie de medicamente este perfectă pentru a depozita bijuteriile

Aceasta e cea mai bună idee pentru a-ți păstra bijuteriile, deoarece ocupă puțin spațiu și e foarte convenabilă.

5. O cutie de Tic-Tac pentru agrafele de păr

Atunci când călătorești, depozitează agrafele de păr în cutiuțe de Tic-Tac.

6. Cum să eviți mototolirea hainelor în valiză

Ca să nu ți se mototolească hainele în bagaj, rulează-le, nu le împacheta. Poți să le prinzi pe fiecare cu un elastic de cauciuc.

7. Ascunderea cheii de rezervă

În loc să-ți ascunzi cheia de rezervă sub preșul ușii de la intrare, pune-o într-o cutiuță de medicamente și acoperă-i capacul cu o piatră, apoi îngroap-o într-un ghiveci.

8. Depozitarea atentă a hainelor

Dacă vrei ca hainele tale să rămână curate, pune niște șervețele antistatice pe fundul și în părțile laterale ale valizei.

9. Etichete pentru obiectele fragile

Personalul din aeroport are mare grijă cu bagajele care au această etichetă, așa că nu ezita să le ceri cuiva.

10. Deodorant pentru a vindeca mâncărimile

Dacă vrei ca mușcăturile de țânțar să nu te mai mănânce, freacă-le cu niște deodorant.

11. Menține-ți pantofii curați

Pentru a evita murdărirea pantofilor atunci când mergi la pădure, freacă-i cu ceară de parafină înainte.

12. Împachetează jacheta în glugă

Acesta e un mod foarte convenabil de a-ți transporta jacheta, deoarece va ocupa mai puțin spațiu și o vei putea folosi drept pernă.

13. Urmează camioanele

Când vrei o gustare de pe drum, alege un loc unde sunt parcate mai multe camioane. Șoferii mănâncă de obicei dintr-un loc în care au încredere.

14. Un selfie cu un străin

Dacă decizi să faci autostopul, ia-ți cât ma multe măsuri de precauție – de exemplu, roagă șoferul să facă o poză cu tine.

--