Educația sexuală a copiilor începe acasă și se desăvârșește la școală

Marți, 27 februarie a fost o zi specială pentru mine pentru că am avut ocazia să vorbesc cu oameni minunați despre un subiect de actualitate: educația sexuală a copiilor. Cu sprijnul Smart FM am fost live timp de o oră și jumătate în care am dezbătut această problemă cu invitații mei cărora le mulțumesc că au înfruntat viscolul pentru a ajunge în studio: Cristina Fulop, psihoterapeut, Elena Riedl, director educațional Olga Gudynn, Dobrescu Viorica, consilier educațional în cadrul școlii Olga Gudynn, Daniela Călugăru, consilier în cadrul Ministerul Educației Naționale. În a doua parte a evenimentului s-au alăturat discuției vedetele Anca Serea și Adi Sînă, care au povestit despre experiențele lor cu cei cinci copii. Le mulțumesc și celor 40.000 de ascultători care au fost cu ochii și urechile pe noi pe frecvența radio Smart FM și pe pagina mea de Facebook.

Mi-am dorit foarte mult să organizez acest eveniment pentru a le oferi copiilor răspunsuri reale împreună cu specialiștii în domeniu. Dacă am învățat ceva de la copii este că întrebările oneste au nevoie de răspunsuri pe măsură. De aceea, întrebarea mea ca mamă către toți invitații mei a fost: la ce vârstă le vorbim copiilor despre sex?

Psihoterapeutul Cristina Fulop consideră că acesta este un subiect tabu. Adulții au crescut cu foarte multe tabuuri și este le este greu să fie relaxați față de un subiect despre care au anumite rețineri. Fulop a accentuat că „educația sexuală înseamnă să vorbești despre sex într-un context anume. Nu vorbești despre activitate sexuală, ci vorbești despre ce înseamnă practic o nevoie primară. Nu îi învățăm despre sex, ci despre semnificațiile pe care le are educația în direcția asta și despre semnificațiile pe care ei să le ofere unor activități absolut firești, naturale, dar și despre schimbările care se produc în interiorul corpului lor la nivel psihic și  fizic odată cu înaintarea în vârstă„.

În ceea ce privește modul în care părinții ar trebui să discute cu cei mici, Cristina Fulop consideră că atitudinea este cea mai importantă. Adulții trebuie să fie relaxați și naturali în legătură cu răspunsul pe care îl oferă. „Trebuie să îi explici obiectiv, să oferi informație, dar să îți iei și feedback asigurându-te că a înțeles ceea ce ai spus și că l-ai lămurit, fără a se simți jenat și că nu pleacă cu senzația că ceea ce s-a discutat a fost neplăcut„, a explicat aceasta.

Daniela Călugăru (consilier în cadrul Ministerul Educației Naționale) a spus că educația sexuală se realizează în cadrul opționalului de educație pentru sănătate și disciplinelor din trunchiul comun. „Oferta extracuriculară și extrașcolară poate să aducă plus valoare informațiilor pe care aceste discipline le oferă. Unitatea de învățământ trebuie să își dea acordul, iar pentru activitățile extracuriculare este nevoie și de acordul părinților, în special pentru că elevii sunt minori„.

Cu toate acestea, multe școli din mediul rural nu beneficiază de consilier educaționali, psihopedagogi sau cabinete medicale. Specialiștii au evidențiat faptul că educația sexuală îi poate ajuta pe copii să conștientizeze pericolele la care sunt expuși, să se ferească de acestea și să evite abuzurile.

Elena Riedl (director educațional Olga Gudynn) a evidențiat faptul că este foarte important parteneriatul cu părinții. „Trebuie să avem și acordul dânșilor atunci când implementăm un program sau un opțional. Discuția începe la ciclul primar. În cadrul școlii, spre vârsta de 9-10 ani, ca urmare a solicitării părinților și printr-un acord scris cu aceștia  am început și noi să implementăm educația sexuală în școală„.

Dobrescu Viorica (consilier educational în cadrul școlii Olga Gudynn) a povestit despre perioada în care începe să se manifeste curiozitatea copiilor: „În ceea ce mă privește pe mine, pot să spun că au existat situații de acest gen la grupele mari unde copii încep să aibă acel umor de toaletă, de care noi știm. Atunci este momentul să intervenim și să facem acest tip de educație sexuală la nivelul lor de vârstă, explicându-le ce constituie această parte a corpului lor, de fapt ce rol are și ce funcție. În felul acesta să îi lămurim că aceasta parte a corpului le aparține, este a lor și că trebuie protejată, îngrijită ca atare„.

Vedetele Anca Serea și Adi Sână au povestit despre experiența lor de părinți și cum au răspuns la întrebarea ”eu de unde vin?”. Anca Serea a primit această întrebare de la David, fiul cel mare: „Eu am avut cumva inspirația să îi dau un răspuns oarecum romanțat care am simțit că mi se potrivește mie și lui. Părerea mea este că nu trebuie să le oferim copiilor un răspuns general valabil. Nu cred că există un răspuns sau o schemă pe care să o urmăm. Lui David i-am spus: copii vin din dragoste și din iubire„. Adi Sână a completat spunând că: „Nu ne-am împărțit sarcinile, este clar că mama este mai apropiată pe subiectele astea cu fetele noastre „.

Dacă nu ați reușit să ascultați întreaga dezbatere, o puteți face acum prin podcast-ul Smart FM și pe Facebook/ela.craciun pentru a vedea înregistrarea din studio.

Le mulțumesc încă o dată partenerilor media ai evenimentului, a1.ro, sfatulparintilor.ro si qbebe.ro.


Rămâi pe cel mai citit blog din România și descoperă și alte lucruri interesante!
Îţi mulţumesc că eşti unul dintre cei 1 milion de români care mă citesc!

0 comentarii pe “Educația sexuală a copiilor începe acasă și se desăvârșește la școală

  1. Hortensia Stefan says:

    Incurajez parintii sa le vorbeasca copiilor despre sexualitate inca de la 2 ani.
    De preferat ca parintii sa le povesteasca si nu sa astepte intrebariele celor mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.