Demineralizarea smalțului – primul impediment al unei danturi frumoase

Frumuseţea se compune din multe fragmente, asemenea unui puzzle, care împreună ne pot face să ne simţim mai atrăgători. Iar una dintre aceste „piese de puzzle”, foarte importantă, este frumuseţea danturii. Nu vă voi spune nimic nou dacă precizez că frumuseţea înseamnă mai mult decât ceea ce se vede din punct de vedere estetic, frumuseţea înseamnă sănătate.

Unul dintre marile impedimente care stau în calea fericirii danturii noastre este demineralizarea smalţului. Este primul semn al apariţiei cariilor dentare.

Igiena precară, tehnicile de periaj defectuoase, precum și anumite schimbări la nivelul organismului, dar și o alimentație mai puțin echilibrată pot duce la deteriorarea danturii prin modificarea acidității la nivelul cavității orale, ne atenționează doamna dr. Andreea Barabas, de la clinica Dentamerica.

Totodată, spune doamna doctor, acizii demineralizează dantura dizolvând calciul și fosforul. Suprafața demineralizată devine în timp poroasă și mult mai aderentă, fiind un loc propice pentru bacteriile care cauzează cariile dentare. Cu alte cuvinte, demineralizarea smalțului înseamnă un început de carie, ca urmare a pierderii netezimii inițiale, suprafața dintelui capătă o pigmentare inestetică pe care pacientul nu o poate îndepărta prin periaj.

Medicul stomatolog Andre Barabas spune că „deteriorarea smalţului se dezvoltă în timp într-o carie. Mulţi pacienți nici nu ştiu că au smalţul dintelui deteriorat, de aceea este necesară vizita la cabinetul stomatologic de două ori pe an.”

Se ajunge aici din cauza igienei precare, a diferitelor tehnici de periaj necorespunzătoare, a alimentaţiei incorecte. Chiar şi schimbările din organism pot produce deteriorarea smalţului dinţilor. Practic, acizii dizolvă calciul, fosforul şi aşa se ajunge la suprafaţa demineralizată care în timp devine poroasă şi mult mai aderentă, ceea ce favorizează apariţia cariilor. Dacă vă doriţi să preveniţi aceste probleme, trebuie să ţineţi cont de câteva aspecte foarte importate:

FOLLOW ME

– igiena dentară
– alimentaţia sănătoasă
-eliminarea zahărului din alimentaţia zilnică
-eliminarea sucurilor carbogazoase
-consumul moderat de oţet, murături, maioneză, sosuri, muştar deoarece conţin zahăr sau zeamă de lămâie
-obiceiurile greşite cum sunt rosul unghiilor sau mâncatul seminţelor, ori şi mai grav spargerea unor sâmburi cu dinţii

„Cei mai multi dintre pacienții adulti stiu că ceea ce mănâncă şi beau poate afecta starea dinţilor, o mare parte din ei renunţă la zahăr şi sucurile carbogazoase, mai greu este pentru copii. Problema este că el, copilul, este mai ‘leneş’ la spălatul dinţilor şi renunţă cu greu la sucurile carbogazoase, care de cele mai multe ori reprezintă ‘ceva de vis’, ca să citez un pacient de 6 ani.”

Pentru a evita apariţia acestor problme dentare, medicii ne recomandă să ţinem cont de câteva sfaturi pe care să le repectăm cu sfinţenie. Dintre acestea, pe primul loc rămâne igiena zilnică: spălatul pe dinţi de cel puţin două ori pe zi. Apoi trebuie sa avem grijă la tehnica de periaj, aceasta trebuie făcută în mod corect. Și la periuța cu care ne spălăm trebuie să fim atenți, ea trebuie schimbată o dată la trei luni.

Doamna doctor Andreea Barabaş ne oferă și câteva sfaturi utile:

– folosiţi pastă de dinţi cu fluor şi fluorizari în cabinet şi acasă
– folosiţi apă de gură cu fluor
– folosiţi gumă de mestecat fără zahăr
-consumaţi fructe, legume, probiotice, alimente bogate în vitamina D, multă apă, mai ales dacă luaţi medicamente
-înlocuiţi zahărul cu îndulcitori naturali
-folosiţi geluri de remineralizare, care se folosesc acasă în gutiere, pe o perioadă de 2-3 luni
– folosiţi aţa dentară

Şi un ultim sfat, care trebuie respectat de fiecare pacient, indiferent de vârstă, vizita la medicul stomatolog trebuie sa fie regulată. De două ori pe an este perfect, astfel, posibilele probleme care pot apărea vor fi depistate la timp şi prevenite, pentru că ştiţi şi voi că este mai uşor să previi decât să tratezi.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.