#TIPS&TRICKS

De câte ori pe săptămână ar trebui să te speli pe cap

Scris de Laura P la 12 iulie 2017

Mulți oameni au o rutină de dimineață foarte asemănătoare – se trezesc, fac un duș, își spală părul cu șampon, și-l usucă și apoi pleacă la muncă. Obiceiul de a-ți spăla părul în fiecare zi ți-l menține curat pe termen scurt, dar pe termen lung poate fi ceva destul de periculos.

Contactul constant cu chimicalele din șampon și cu clorul din apă îți poate afecta părul, fie că ești bărbat, fie că ești femeie. Pe de altă parte, dacă nu-ți speli părul, acesta se murdărește și devine uleios.

Află mai jos: De câte ori pe săptămână trebuie să te speli pe cap în funcție de tipul de păr

Te-ai putea întreba… de ce se murdărește părul?

Părul colectează mizeria și devine uleios din cauza produserii de sebum de pe scalp, de la glandele sebacee. Unii factori afectează cantitatea de sebum produsă pe scalp.

Ce factori afectează producerea de sebum?

Sebumul este produs de glandele sebacee atunci când se dezintegrrează. Celulele glandelor trăiesc o săptămână, de la formare până la dezintegrare. Glandele sebacee produc lipide, triglyceride, care sunt distruse de enzimele bacteriale în canalele sebacee, pentru a forma compuși mai mici. Uleiul de pe suprafața pielii este un amestec complex de sebum, lipide, sudoare și material de mediu.

Factorii care influențează:

Vârsta

O persoană mai tânără va produce mai mult sebum pe scalp decât o persoană mai în vârstă.

Sexul

Bărbații sunt mult mai predispuși la a produce mult sebum pe scalp decât femeile.

Anotimpul

Producția de sebum este crescută pe timp de vară la ambele sexe, la orice vârstă.

Contextul hormonal

Unii hormoni vor afecta producerea de sebum de pe scalp, crescând-o sau reducând-o.

Dieta

Ce tip de alimente va duce la producerea mai multor grăsimi sub formă de sebum? Ai ghicit. Alimentele grase cu mulți carbohidrați contribuie la producerea sebumului de pe scalp.

Cât de des ar trebui să te pe cap?

O femeie cu păr lung ar trebui să-și spele părul la fiecare două-trei zile pentru a obține ciclul optim de spălare. Dacă te speli pe cap în fiecare zi, sebumul va fi produs în exces.

Bărbații ar trebui să se spele pe cap maxim o dată la două zile. Ei au părul mai scurt, deci e acoperit de sebum cu mai multă ușurință.

Ce șampon ar trebui să folosești?
Dacă îți speli părul mai des, e recomandat să nu folosești șampoane agresive. Acestea ar putea usca prea tare scalpul și ar putea cauza chiar iritații. Dacă știi că părul tău produse grăsime dintr-un anumit motiv, nu-l spăla cu șampon prea des și folosește unul care să țintească direct producția de sebum.

Dacă părul tău nu se îngrașă prea tare, spală-te pe cap de două ori pe săptămână, asfel încât să cureți murdăria și produsele cosmetic pe care poate că le folosești și care ar putea dăuna părului tău pe termen lung.

Urmează aceste trucuri simple pentru a ține sub control producția de sebum de pe scalp și pentru a îți menține părul frumos și sănătos!

Citește și: De câte ori pe săptămână trebuie să te speli pe cap în funcție de tipul de păr

Probabil că mama ta te-a avertizat mereu să nu-ți speli părul prea des, chiar dacă te enervează dacă acesta pare uleios și murdar. Are dreptate fiindcă, dacă te speli prea mult pe cap, vei distruge uleiurile naturale ale părului, care va arăta astfel șters, lipsit de vitalitate. Va fi afectată și creșterea părului, deoarece cuticulele de păr vor fi încărcate prea des cu chimicale, iar asta le schimbă textura.

Uleiurile naturale îți ajută părul să se așeze în mod natural – de aceea, părul tău arată uneori mai bine în a treia zi după baie decât proaspăt spălat. Totuși, tipurile diferite de păr ar putea să aibă nevoi diferite – iată cât de des ar trebui să-ți speli părul în funcție de asta:

1. Părul uscat
Oamenii cu acest tip de păr ar trebui să evite să-l spele de mai mult de două ori pe săptămână, deoarece au deja puține uleiuri naturale. E necesar să folosească un balsam pentru a-și recăpăta uleiurile și pentru a păstra echilibrul.

2. Părul fragil / blond
Acest tip de păr absoarbe mai mult ulei și trebuie să fie spălat mai des – cam de 2-3 ori pe săptămână.

3. Părul mediu
Dacă părul tău nu e nici prea uleios, nici prea uscat, ar trebui să-l speli, de asemenea, de 2-3 ori pe săptămână.

4. Părul gros
Pe acest păr se acumulează foarte puțin ulei, deoarece îi ia mult să ajungă de pe scalp la vârfuri. De asemenea, nu se murdărește foarte mult, așa că e suficient dacă te speli o dată pe săptămână.

5. Părul normal
Spală-ți părul cu un șampon care conține și balsam sau are ulei, deoarece șamponul îți curăță părul, dar reduce uleiurile naturale, iar balsamul neutralizează efectul. Ideal e să te speli pe cap o dată sau de două ori pe săptămână.

Citește și: 9 trucuri care te vor ajuta să EVIȚI ÎNGRĂȘAREA părului

Dacă-ți speli părul prea des îi poți afecta serios aspectul, pentru că glandele sebacee produc mai multă grăsime și vei intra astfel într-un cerc vicios. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să-ți speli părul mai rar și să arăți în continuare superb.

1. Ai grijă la alimentație
Frumusețea vine din interior. Pentru a te asigura că ai un păr curat pentru mai mult timp, nu consuma alimente grase ori prăjite, zahăr, pâine albă sau mâncare la conservă. Înlocuiește-le cu fructe, legume, produse lactate, carne slabă, nuci.

2. Folosește șampon uscat
Șamponul uscat este cea mai bună soluție pentru persoanele care au părul cu tendințe de îngrășare. Împarte-ți părul în două și aplică șampon uscat la rădăcini, de la ceva distanță de cap. Așteaptă 10 minute, apoi piaptănă-te. Părul tău va părea, pentru o vreme, curat.

3. Nu neglija accesoriile
Eșarfele sau bentițele sunt cea mai bună soluție atunci când ai o zi proastă pentru părul tău.

4. Ai grijă la temperatura apei
Nu e bine să speli părul cu apă fierbinte. Ai grijă să folsoești mereu apă călduță, pentru că apa fierbinte crește cantitatea de grăsime secretată de piele.

5. Împletește-ți părul
Cea mai bună soluție pentru a masca un păr cu tendințe de îngrășare este să-l împletești. Ai grijă să nu fie niște codițe prea definite, ci lasă-l mai răvășit.

6. Piaptănă-ți părul înainte să mergi la culcare
Este foarte important să-ți descurci părul înainte de a merge la somn, altfel acesta se va încurca și mai tare pe parcursul nopții. Dacă ai părul suficient de lung, este bine să-l ți împletit noaptea.

7. Schimbă-ți cărarea
Dacă îți faci cărarea pe o singură parte, acesta se va murdări mai tare de-a lungul cărării. Alternează-ți cărarea pentru a a fa părului mai mult volum.

8. Evită coafurile fără volum
Dacă alegi o coafură fără volum, părul tău va părea lipit de cap, murdar și uleios. Dacă părul nu are volum, tapează-l și prinde-ți părul în coc.

9. Curăță periile de păr
O dată pe săptămână ar trebui să-ți speli cu apă caldă și șampon.

--