#TIPS&TRICKS

Cum să te salvezi dintr-o mașină care se scufundă

Scris de Laura P la 12 septembrie 2017

Ca să poți supraviețui într-o situație extremă, e nevoie să știi dinainte ce trebuie să faci, pentru că, în caz de dezastru, s-ar putea să ai la dispoziție numai câteva secunde pentru a acționa. Iată, de exemplu, ce să faci dacă te găsești într-o mașină care a ajuns în apă și se scufundă:

Pasul 1

De îndată ce mașina ajunge în contact cu apa, desfă-ți centura de siguranță și coboară geamul.

Pasul 2

Ieși imediat din mașină pe la cea mai apropiată fereastră, înainte ca vehiculul să se scufunde.
Cei din echipa de salvare avertizează că ai la dispoziție cam un minut pentru a face acești pași înainte ca mașina să se scufunde complet. Nu-ți pierde timpul încercând să deschizi ușa – nu vei reuși din cauza forței apei care apasă din exterior. Pașii de mai sus sunt singura ta șansă de salvare.

O fereastră acționată manual îți va oferi cele mai bune șanse de a scăpa, dar nu e totul pierdut nici dacă mașina are geamuri electrice. Profesioniștii spun că acestea funcționează timp de încă zece minute, minim, după scufundare.
Dacă nu poți să cobori geamul unei mașini, sparge-l. Nici măcar să nu încerci să spargi parbrizul – e confecționat din sticlă foarte rezistentă. Cumpără-ți unelte care pot sparge geamul – în multe magazine le găsești la prețuri accesibile. Poți, de asemenea, să folosești un obiect greu, cu un capăt ascuțit sau poți să îndepărtezi tetierele și să spargi geamurile cu părțile din metal. Lovește în colțurile geamurilor, deoarece partea aceea este mai fragilă.

Dacă sunt copii în mașină, asigură-te că îi scoți pe ei prima dară din mașină. Atunci când călătorești împreună cu copii, trebuie: să îți desfaci centura de siguranță, să desfaci centura de siguranță a copilului cel mai mare și să îl împingi afară din mașină, apoi să repeți procedura pentru copilul mai mic. După aceea ieși și tu din mașină. Astfel, toată lumea va avea cele mai bune șanse de supraviețuire.


Dacă nu poți să ieși pe fereastră, așteaptă până ce interiorul mașinii se umple cu apă, apoi deschhide ușa. Dacă nu poți să deschizi sau să spargi geamurile, mai există o cale de ieșire – ușile. Aceasta este una dintre cele mai controversate metode de scăpare, deoarece trebuie să aștepți ca mașina să se umple cu apă, astfel încât presiunea de afară și cea din interior să fie egale. Când se întâmplă asta, trage în tine aerul rămas, deschide ușa și înoată. Ține minte însă că ușa nu se va deschide ușor. S-ar putea să fie nevoie să o împingi cu picioarele.

Urmează bulele de aer pentru a-ți găsi drumul spre suprafață. E ușor să te dezorientezi sub apă, mai ales dacă aceasta nu e foarte limpede. Pentru a-ți găsi drumul spre suprafață, înoată în aceeași direcție ca bulele de aer care se ridică.

sursa: brightside.me

Citește și: 7 REGULI de SIGURANȚĂ care ți-ar putea salva viața într-o zi

Statisticile spun că trăim în cele mai calme vremuri ale istoriei omenirii. Totuşi, lumea e încă un loc periculos. Iată câteva sfaturi pentru a fi mereu în siguranţă:

1. Chei, bani şi un telefon încărcat

Ar trebui să le ai mereu la tine când ieşi din casă. Ar trebui să poţi suna mereu după ajutor şi să ai cum să ajungi acasă. În plus, poţi salva viaţa altora sunând la Salvare în situaţiile de urgenţă.

2. Cere-ți scuze dacă te ciocnești de cineva

Chiar dacă nu ești neapărat de vină, cere-ți scuze și mergi mai departe. Nu știi peste cine dai – ar putea să aibă o armă, să fie un bețiv sau un drogat ori o persoană foarte nervoasă sau supărată.

3. Găsește mereu cel puțin 3 ieșiri

Fie că mergi la un concert, fie că mergi la școală, caută să vezi 3 ieșiri – uși sau ferestre mari. Dacă se întâmplă ceva, va fi prea târziu să mai cauți atunci.

4. Joacă-te „găsește-l pe tipul rău”

Când sunt mulți oameni prin preajmă, uită-te bine la ei. Cine pare prea nervos, furios sau speriat? Intuiția noastră rareori se înșală. Dacă cineva ți se pare periculos, probabil e. Încearcă să stai la distanță.

5. Întărește-ți încheieturile

Încheieturile obosesc foarte repede – întărește-le cu ajutorul unor mânere, pentru că pot să apară numeroase situații în care să trebuiască să te ții de ceva îngust. O încheietură puternică te poate salva.

6. Ridică-ți capul și mergi încet

Oamenii tind instinctive să lase capul în jos și să mărească pasul atunci când simt pericol. Ar trebui să procedeze însă invers – să-și ridice încrezători bărbia și să încetinească, pentru că, dacă își urmează primul instinct, devin pradă.

7. Scapă dintr-o mașină care se scufundă

Pentru a scăpa dintr-o mașină care se scufundă, desfă centura de siguranță și coboară geamul sau sparge-l cu un obiect greu. Vei avea cam un minut la dispoziție.

Citește și:  REGULI SE SUPRAVIEȚUIRE pe care trebuie să le știe toți OAMENII! 

Cu toţii cunoaştem regulile principale de siguranţă, dar uneori ajungem în nişte situaţii neaşteptate în care suntem confuzi și nu știm ce să facem. Iată câteva sfaturi care s-ar putea să-ți fie de mare ajutor la un moment dat:

1. Cum să recunoști un șarpe veninos
Dacă solzii de pe partea abdominală nu sunt bifurcați, pupilele sale sunt asemănătoare cu cele ale unei pisici, iar capul e delimitat clar de gât, atunci șarpele e veninos. Există însă și excepții de la regulă.

2. Nu folosi telefonul mobil atunci când mergi
A merge și a folosi telefonul în același timp e o provocare prea mare pentru creierul nostru. Te poate face să nu mai fii atent/ă la lucrurile din jur, deci nici la posibilele pericole (precum o mașină care vine brusc cu viteză spre tine.

3. Elimină punctele oarbe atunci când conduci ajustând corect oglinzile retrovizoare
Ajustează oglinzile astfel încât să vezi doar foarte puțin din marginile mașinii tale. Aranjează oglinda retrovizoare astfel încât să vezi orice mașină care vine din spate. Fă asta stând direct la volan.

4. Asigură-te că ai hainele potrivite 
Ține minte că pielea udă elimină căldură mult mai repede, așa că e important să îți menții pielea uscată pentru cât mai mult timp posibil. Asigură-te că temperatura corpului nu scade prea mult purtând haine de lână, care absorb umezeala, spre deosebire de bumbac și alte materiale.

5. Să ai mereu pastile anti-alergice la tine
Nu știi niciodată când ai putea avea o criză alergică. Asigură-te că ai pastile anti-alergice la îndemână – s-ar putea să fie cruciale pentru tie sau pentru a ajuta pe cineva.

6. Amintește-ți că limitele corpului tău sunt adesea determinate de Regula celor Trei
După cum au arătat numeroase studii, în medie, oamenii pot trăi 3 minute fără aer, 3 ore fără adăpost în condiții de vreme extremî, 3 zile fără apă și 3 săptămâni fără hrană.

7. Să ai mereu la tine o sursă de lumină puternică
Experții în siguranță personală cred că o lanternă este o armă eficientă în caz că ești urmărit/ă sau luat/ă prin surprindere. Dacă observi o persoană suspicioasă care se pregătește să te atace, luminează-i direct fața. Adversarul va fi temporar dezorientat, ceea ce îți va da niște timp pentru a scăpa.

--