Cum să relaționezi mai bine cu copilul tău

Nu este o rețetă. Nu există, iar eu nu pretind că aș fi descoperit secretul. Voi cei care mă citiți cu regularitate, știți deja asta. Viața de părinte nu e ușoară, așa cum nu e nici cea de copil mereu. Transformările prin care trec cei mici sunt și pentru ei o lume. De aceea îmi place de multe ori să numesc sfaturile pe care vi le dau, “trucuri”. Poate că un cuvânt mai corect ar fi “scurtături”. Sunt drumuri mai scurte, un foarte scurte, dar sunt deja bătătorite, pe care eu sau alții cu mai multă experiență ca mine au călcat și care știu sigur că duc unde trebuie.

Dar să revenim. În viteza în care trăiesc am nevoie să îmi și propun să conectez cu Alex și Alesia. Asta nu vine mereu de la sine. Pentru că nu am mereu timpul necesar. Știu cum sună, dar la fel de bine știu că mă înțelegeți. Trebuie să faceți asta intenționat uneori.

1. Dacă au o zi mai puțin bună sau dacă sunt supărați pe tine, în secret, că nu ai petrecut suficient timp cu ei, copiii au tendința de a-ți povesti lucruri mai puțin plăcute din ziua care tocmai a trecut. Obigatoriu îi veți pune să scormonească în cutia cu amintiri și după un lucru pozitiv care li s-a întâmplat. Dar să încep cu începutul. Încearcă să faci din cină, de exemplu, un moment de conversație cu cei mici. Puneți-i să vă spună o întâmplare de la școală sau din parc. Așa recuperați cumva un moment cu o oarecare importanță pentru ei și îi faceți să interacționeze.

2. Creează zile speciale, care, în timp, vor deveni amintiri plăcute. Nu știu dacă reușești să fie săptămânale, dar ar trebui să încerci. De exemplu o seară de gătit. Sau dimineața de weekend de gătit. Sau pune-i pe ei să pună masa și să decoreze împrejurimile camerei astfel încât să aducă, poate, cu o atmosferă de restaurant. Învață-i să creeze un meniu simplu, să îl scrie, să îl pună la masă și gătiți-l împreună. Apoi savurați-l.

3. Nu ezita să îi pui să spele vasele alături de tine. Dă-i mănuși colorate, distrați-vă. Lasă-l să ude, să facă mizerie. Nu face din asta un moment sobru. Așa se va responsabiliza în timp și nici nu i se va mai părea o corvoadă să strângă după el.

4. Dacă ai doi copii, încearcă să petreci timp separat cu fiecare măcar o dată pe săptămână. Eventual să fie ceva care să nu fie neapărat pe placul celuilalt, astfel încât să eviți din start animozități. Dacă nu poți să le elimini, evident că trebuie să vorbești cu ei și să le explici de ce e bine ca fiecare să aibă lumea și pasiunile lui. Tratează-i ca pe niște adulți, vorbește-le la fel. Asta o să le crească încrederea în ei și în voi.

5. Tradiție de mers la somn ar putea fi: gluma zilei. Fiecare trebuie să spună o glumă. Auzită sau inventată. Pune-le imaginația și simțul umorului la încercare. Râsul este un medicament care nu dă niciodată greș.

6. Seara de jocuri de societate. E obligatorie. Puteți să o alternați și cu seara de desene sau film pentru copii, dar v-aș încuraja mai degrabă spre jocurile interactive. Le pune mintea la muncă și e o activitate care sudează relația dintre membrii familiei.

7. Mersul la școală sau la grădiniță ar trebui să fie amuzant. Și să îi ajute să își descrețească frunțile. Sau chiar să se trezească de-a binelea. Puneți-i în fiecare zi să aleagă un joc care poate fi jucat în mașină. Sau de ce nu, pregătiți săptămânal un mp3 karaoke. Râdeți, cântați, oferiți-le un început de zi care să le dea un plus de energie și bună dispoziție. De multe ori îți închei ziua așa cum o începi.

Voi ce alte trucuri aveți pentru a avea o relație mai bună cu copiii voștri?


Rămâi pe cel mai citit blog din România și descoperă și alte lucruri interesante!
Îţi mulţumesc că eşti unul dintre cei 1 milion de români care mă citesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.