Cum să îți convingi copilul de mic să se spele pe dinți

Să te speli pe dinți nu e cea mai plăcută dintre experiențe. Asta putem să recunoaștem și să ne asumăm. Pasta de dinți îi intră celui mic prin toate colțurile gurii, îi stă în gât. Ce mai… o experiență greu de controlat. Și după ce că tu, mamă a 2-3 copii, abia mai găsești timp să îți speli propriii dinți, mai trebuie să găsești minim 30 de minute în fiecare seară să îi alergi pe cei mici.

Și uite așa se construiește adversitatea, dacă un ura față de îngrijirea dinților. Ea, mai târziu, devine ura față de dentist. La care 50% din populație nici un ajunge decât dacă are dureri.

Așa că, indiferent cât de greu ar fi, trebuie să îl înveți pe cel mic că e bine să se spele pe dinți.

1. Spală-te în fața lui. Și nu îi spune ce trebuie să facă. Ai grijă ca de mic să te vadă în fiecare seara cu periuța în mână. E un mesaj subliminal important. Și e baza viitoarei igiene dentare. Eu o duceam pe Alesia chiar și la cabinet cu mine ca să fiu sigură că nu capătă resentimentul general față de medicul stomatolog. Dacă poți să dansezi când faci asta sau să pari foarte veselă, și mai bine. Imitația e mama învățării la vârsta lor.

2. Ca orice altă activitate în familie, și spălatul e amuzant dacă participă mai mulți membri. Intrați toți în baie, sau înarmați-vă cu periuțele în fața televizorului și simțiți-vă bine. În plus, lasă-l și pe el să încerce și să se spele. Și pe el și pe tine. Ai grijă însă să iei o perie foarte moale.

3. Nu limita spălatul doar la încăperea băii. În cort, la grătar cu prietenii, în mașină după ce mănânci. Spală-te. Nu e nevoie să folosești pasta.

FOLLOW ME

4. Imediat ce începeți procesul, nu încercați să introduceți pasta din primul pas. E o etapă separată. E nevoie de răbdare. S-ar putea îneca, i-ar putea da senzația de greață. Și uite așa intrați în alte probleme secundare, mai mari ca prima. De cealaltă parte, știind ce dezastru urmează să fie în baie, o să incepeți chiar voi să vreți săriți peste proces. Sau să sperați că îl face unul sau celălat părinte. Știți că cei mici miros frica mai ceva ca un prădător.

5. Fă din spălatul pe dinți o prioritate. Adică acordă-i copilului timp și atenție. Dacă se va simți obligat, va fi și mai stresat. Asta pe lângă stresul tău evident. Nu trebuie să fie mereu la aceeași oră. Poți să îl speli înainte de somn, dar și după masa de prânz. Atunci când îl vezi mai binedispus.

6. Că tot am vorbit de muzică și dans, ai putea să folosești aceleași melodii vesele pentru periat. Distracția să fie de 2 ori mai mare atunci când vă spălați. Eu așa făceam cu Alex și de multe ori îmi cerea să mergem în baie să se mai spele pe dinți.

Până la urmă, secretul e să fii pozitiv. Dacă o să îl ameninți cu dentistul dacă nu se spală, o să îi creezi două traume. Ura față de stomatolog fiind chiar foarte gravă pentru că își va găsi sprijin în timp și în alți colegi copii și prieteni.

 

Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

0 comentarii pe “Cum să îți convingi copilul de mic să se spele pe dinți

  1. Mirabela Matei says:

    Eu am cumparat 2 periute identitate și una i-am dat-o lui iar una eu! Cântând jucându-ne am reusit.
    Am început prima dată la 1 si 4luni și acum la 2 anișori mai face nazuri dar îl mai las puțin și încercăm după.
    Ca melodii preferate avem Dacă vesel se trăiește, Un elefant se legăna, Podul de piatră, etc.
    Multumim frumos pentru articol! Pupici dulci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.