Cum poate schimba viața copilului tău o tabără într-o limbă străină

Dacă deja ți-ai trimis copilul în prima lui tabără înseamnă că știi ce experiență importantă reprezintă acest eveniment pentru devenirea lui. În numai 10 zile s-a întors altă persoană, a învățat mai multe despre cine e el, cât de puternic și independent este, și-a dat seama pe propria piele că rușinea e doar o stare de spirit pe care ai nevoie să o domini atunci când nu ai de ales, atunci când mama, tata și bunicii nu sunt în preajmă.

Se apropie vara și trebuie să îi alegi o tabără, dar nu știi de unde să începi. Pot să te ajut eu cu o traiectorie pe care am studiat-o și documentat-o deja pentru Alex, căci el este mai mare. Pentru că vreau ca el să dea următorul pas în devenirea lui, nu cred că o altă tabără în România, după cele câteva la care a fost, este soluția pentru ce îmi doresc eu de la el acum. Vreau să îl trimit la o tabără în străinătate. Și nu, nu fac asta pentru că este la modă (nici nu cred că este o modă). Vreau să fie o experiență de viață cu adevărat. De ce spun asta?

1. Chiar dacă eu am plecat pentru prima dată într-o excursie organizată în străinătate destul de târziu, nu i-aș spune tabără, aș spune că a fost un eveniment cheie în viața mea. Unde l-aș plasa în lanțul meu existențial? Acolo cu prima zi la grădiniță, prima la școală, când am urcat pentru prima dată pe bicicletă, prima zi singură cu trenul. Pentru că este un moment de neuitat. Primul șoc cultural de tânăr se transformă în prima lecție importantă într-o lume globalizată în care trebuie să înțelegi că nu este vorba despre tine și alții, ci despre noi. Înveți să cântărești corect alte nații și asta îi va fi de folos inclusiv în viitoarea sa experiență pe piața muncii, în care, cel mai probabil, el mai mult decât noi o să aibă un coleg străin, un șef din afara țării, va reprezenta interesele unei companii de peste hotare. Ce vreau să spun printr-o judecată corectă? Un lucru pe care îl înveți de exemplu când ajungi în Spania este că nu există: “spaniolii au sieste de 3 ore pentru că sunt leneși. Realizezi că au inventat acest moment în mijlocul zilei pentru că vor să mănânce împreună, să stea cu familia, pentru că nimic nu este mai important pentru ei ca familia.

2. Copilul învață independența. Da, când pleci din zona ta de confort, înveți ce este independența la un alt nivel. Poate că mai aproape de cel real. Că vrei un suc și trebuie să te descurci să îl ceri în limba respectivă, care poate fi alta decât engleza pe care ai studiat-o cât de cât la școală. Că aterizezi în Elveția și nimic din ce vezi în jur nu are legătură cu ce știai tu. Că ajungi la Viena și pare că ai călătorit în timp. Totul este altfel.

3. Îți creezi relații și prietenii care îți schimbă viața. Acest argument poate părea facil. Adică poți întâlni un om la coadă la supermarket în Constanța care îți poate schimba viața. Dar de cele mai multe ori nu îl întâlnești. În schimburile de experiență pe care le oferă taberele de peste graniță se încurajează, chiar stimulează acest tip de prietenii. Schimbul cultural direct este esențial. Ce înveți de aici. Să vezi cum un spaniol îți zâmbește din tot sufletul, să vezi cum un austriac este extrem de educat și negălăgios în tramvai, cum un francez este exuberant. Cu toate acestea copilul tău ar putea rezona și nu de puține ori oameni care au trăit astfel de experiențe au rămas prieteni de-o viață, au colaborat în afaceri, au ajuns ambasadori informali ai țărilor lor despre care, în mod normal, în această lume nebună a informației scăpate de sub control, ar primi date alterate, despre oameni și popoare.

4. Să realizeze că sunt peste graniță, departe de părinți și familie care să îi ajute, care nu sunt la un telefon distanță și la câteva ore, și să realizeze că se descurcă acum cu orice probleme, îi ajută la clădirea și șlefuirea încrederii de sine, în capacitatea și puterea lor.

5. Experiența într-o țară nouă vine la pachet și cu obiceiuri proprii. Practici sau înveți mai multe despre sportul național, despre obiceiurile inedite ale oamenilor de acolo. Și înveți toate acestea la primă mână, de la profesioniști. Așa poate vei deveni un pasionat al cricketului, al șahului, al handbalului sau poate vei vrea să gătești paella restul vieții.

6. Și nu în ultimul rând înveți o limbă străină. Dacă cel mic merge în Elveția sau Austria și nu a învățat germana până atunci, nu o va învăța în 2 săptămâni. Dar îi va deschide apetitul să o învețe. Dar dacă merge la un colegiu francez în București, poate ar fi mai potrivit ca el să meargă la o tabără în Franța, nu în Germania. Nu e obligatoriu, dar i-ar prinde bine. Experiența lingvistică pe care ți-o oferă aceste tabere, pentru practicarea limbilor străine printre nativi, este incomparabilă.

Având în vedere motivele mai sus menționate, dar și multe altele, documentarea pentru o tabără pentru Alex în viitorul apropiat m-a dus la EduTabere.

Au cel mai bogat portofoliu, cu peste 300 de tabere de limbi străine, în peste 15 țări din întreaga lume, pe 6 continente. Cele mai importante destinații: Marea Britanie, Irlanda, Malta, Canada, SUA, Elveția, Franța, Belgia, Austria, Germania, Italia, Spania, Portugalia, China sau Maroc. Adică dacă vă vin în minte Oxford sau Cambridge, asta ca să dau doar două exemple, atunci să știți că ele sunt pe listă. În funcție de vârsta, dorința și inspirația voastră, puteți alege și tabere de grup, dar și individuale.

Și să nu uit. Tinerii care vor să-și continue studiile în străinătate pot face asta cu EduTaberele pentru că 98% din aceste tabere sunt organizate în campusurile liceelor și universităților de elită din străinătate. La EduTabere au și un sfert de secol de experiență în organizarea acestor evenimente. Așa că judecați voi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.