Cum obținem ouă de Paște vopsite 100% natural?

Cum obținem ouă de Paște vopsite 100% natural?

Încerc să fiu foarte atentă la ceea ce mănânc, dar și la ceea ce conțin alimentele pe care le țin în casă. Mi-am format un obicei foarte bun, pe care vă recomand să îl aveți și voi, și anume, de a citi etichetele. La fel am procedat și cu vopseaua de ouă. NU am găsit pe niciun produs să scrie pe etichetă alte informații în afară de gramajul conținutului.

01-homemade-easter-egg-dye-eggs-1518937

Evident, am început să citesc pe internet ce conțin acești coloranți de ouă. Am dat peste un material în care se spune că vopseaua de ouă conține până la 10 tipuri de E-uri, conform InfoCons (Organizația pentru Protecția Consumatorilor). Rezultatul a fost stabilit după ce ar fi fost analizate 35 de produse tip vopsea de ouă, conform observatorulph.ro.

Ce să mai spun după ce am aflat asta?

Evident, nu pot să nu am pe masa de Paște ouă colorate. Așa că primul gând care mi-a venit în minte a fost să găsesc alternativa la vopseaua de ouă din comerț. Mi-am amintit că bunica ne povestea că, pe vremea când era ea copilă, bunica ei vopsea ouăle cu foi de ceapă roșie, cu sfeclă. „Asta este soluția!”, mi-am zis.

Aveți nevoie de câteva lucruri pe care le găsiți foarte ușor. Sunt extrem de ieftine. Vă previn, efortul depus pentru a obține ouă colorate frumos este ceva mai mare decât în cazul celor făcute cu vopsea din comerț.

  • Mănuși – este musai să folosiți mănușile pentru că, altfel, vă veți păta foarte rău mâinile.
  • Ouă albe de țară – e important să fie ouăle albe pentru a prinde foarte culoarea.
  • Paprika, vin roșu, sfeclă roșie, varză roșie, coji de ceapă roșie, coacăze, afine, turmeric și spanac/urzici.

Primul pas este să speli bine ouăle. Cu atenție, să nu le spargi. Poți folosi apă călduță și săpun lichid sau detergent. Se pune apă la fiert în care se adaugă două linguri de oțet și o linguriță de sare. După ce apa fierbe, adaugă culorile pe care vrei să le obții. După ce ouăle încep să se coloreze, dacă ești mulțumită de rezultat, le poți scoate și lasă-le să se usuce. Dacă vrei o culoare mai intensă mai lasă-le în lichidul colorat. De obicei, este suficient să le lași aproximativ 15-20 de minute în vopsea.

Atenție la câteva detalii foarte mici, dar care fac diferența:

  • pentru ca ouăle să nu crape când le pui în apa fierbinte, pune-le într-un vas cu apă caldă pentru câteva minute
  • pentru intensificarea culorii, se lasă ouăle în vas până ce lichidul se răcește
  • ouăle se pun într-un singur strat în vasul în care le colorați.
  • lichidul trebuie să acopere total ouăle

easter-eggs-984x500-7974940

Cu ce colorăm?

Coji de ceapă roșie pentru roșu închis. Pentru 1 litru de apă, se folosesc cojile de la aproximativ 1 kg de ceapă. Adaugam sarea si otetul si punem la foc mic sa fiarba timp de 20 minute.

Alte variante ar mai fi zmeura și sucul de rodii. Pentru acestea este sufiecient să fierbi ouăle și apoi să le lași în aceste sucuri. Poți pune fructele în blender și apoi vopsește.

Paprika pentru roșu intens. Se folosesc pentru 1 litru de apă, cel puțin trei linguri cu vârf de paprika, dar, pentru siguranță, folosește patru sau chiar cinci linguri.

Suc de sfeclă pentru roz intens. Pentru a colora cât mai intens, e bine să tai bucățile de sfeclă, iar dacă răbdarea este punctul tău forte, o poți da prin răzătoare.

Vin roșu pentru violet intens: un litru de vin se diluează numai cu apă, nu se folosește oțetul.

Afine pentru lila. Pentru culoare intensă, folosește cel puțin patru pumni de fructe. Dacă vrei să iasă un albastru deschis, pal nu le lăsa foarte mult în lichidul colorat.

Varză roșie pentru albastru deschis. Se toacă aproximativ patru pumni de varză și se fierbe. Aici trebuie să lași mai multe ore ouăle în lichid.

Sucul de struguri mov colorează în albastru-gri. Mai mult de jumătate din lichid trebuie să fie suc, restul apă cu oțet și sare. Cu cât este mai mult suc, cu atât culoarea va fi mai puternică.

Turmeric pentru galben. Cel puțin trei linguri de praf gălbui. Tot pentru a obține galben, se folosesc semințele de chimion și frunzele de morcov care se fierb.

Spanac sau altă iarbă pentru verde. Minim patru-cinci căni de iarbă.

Poate părea complicat, dar dacă stau să mă gândesc că vopselurile din comerț conțin E-uri și azoderivați care pot cauza diverse alergii, printre acestea cele mai cunoscute fiind: astmul, hiperactivitatea, deficitul de concentrare la copii, urticaria, rinitele și insomniile.

Specialiștii susțin că cele mai frecvente E-uri sunt: E102, E122, E211, E233 și E555.

Nu vă mai spun că unele dintre aceste substanțe sunt interzise pentru că par să fie cancerigene. Așadar, dacă v-am convins, vă doresc spor la treabă! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.