Cele mai frumoase palate din Bucureşti

(Re)descoperiţi Bucureştiul în fiecare zi!

Fiecare dintre noi, fie că suntem mai tineri sau mai maturi, rămânem în sufletele noastre nişte copii visători, care cred în poveşti, zâne, prinţi şi prinţese. Dacă şi voi vă recunoaşteţi, dacă şi vouă vă este dor de copilărie, ori dacă aveţi acasă micuţi cărora le citiţi poveşti seara, înainte de culcare, nu ar strica să redescoperiţi câteva dintre cele mai frumoase palate pe care oraşul nostru le găzduieşte. Poate nu sunt acele castele despre care citiţi în poveşti, dar cu siguranţă, în cele mai multe dintre ele şi-au purtat paşii mari figuri importante ale istoriei noastre. Iar în unele au trăit adevăraţi regi, regine, prinţi şi prinţese, au avut ca oaspeţi mari personalităţi ale vremii.

Dar să nu mai lungim suspansul, v-am pregătit o listă cu cele mai frumoase palate pe care le putei vizita în Bucureşti. Şi nu mai este niciun secret pentru nimeni că . Ţin să precizez că taxa de intrare este modică, iar odată intraţi, vă va copleşi frumuseţea şi eleganţa arhitecturală, dar şi mobilierul ce decorează fiecare încăpere.

Palatul Regal este situat pe Calea Victoriei. Din 1859 până în 1866 a locuit aici Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Principatelor Unite, iar din 10 mai 1866, a devenit locuința domnitorului Carol I. Acum este Muzeul Naţional de Artă al României. Nu am să țin o lecție de istorie, însă dacă ajungeți aici, neapărat să vizitați neapărat Sala Tronului, acolo unde la 6 septembrie 1940 a avut loc ceremonia de depunere a jurământului de către regele Mihai.

Palatul Regal - www.elacraciun.ro

Palatul Patriarhal este cunoscut și ca Reședința Patriarhului şi este situat pe Dealul Patriarhiei. Lângă, se află şi Catedrala Patriarhiei ce are hramul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, ctitorită între anii 1654-1658 de voievodul Constantin Şerban şi soția sa, Bălașa.

Palatul de Justiție a fost construit între anii1890-1895 după planurile arhitecților Albert Ballu şi Ion Mincu. Regele Carol I al României a pus personal piatra de temelie la data de 7 octombrie 1890. Se spune că regele a semnat actul de fundație pe pergament, l-a pecetluit cu pecetea regală şi a depus pergamentul în fundaţie după care a pus prima cărămidă. Dacă aveţi drum prin zonă, luaţi o pauză de câteva minute şi priviţi palatul. Dincolo de frumuseţea clădirii, trebuie să remarcaţi cele şase statui alegorice sculptate de Carol Storck, Frederic Storck, Wladimir Hagel şi George Vasilescu. Acestea reprezintă Atenția, Vigoarea, Legea, Justiția, Elocința și Adevărul. Ceasul de pe acoperiş este „păzit” de statuile Forța și Prudența.

Palatul de Justitie - www.elacraciun.ro

FOLLOW ME

Palatul Ghika Tei, situat în Parcul Plumbuita, a fost construit în anul 1822 în stil neoclasic, după planurile arhitectului Xavier Villacrosse la cererea domnitorul Grigore Dimitrie Ghica. Aproape de palat se află şi Biserica Teiul Doamnei Ghica, în care vă îndemn să intraţi.

Palatul Institutului de Arhitectură Ion Mincu este unul dintre cele mai frumoase edificii pe care le găzduieşte Bucureştiul. În prezent, este sediul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, construit între anii 1912-1927, după planurile arhitectului Grigore Cerchez.

Palatul de Arhitectura Ion Mincu - www.elacraciun.ro

Palatul Victoria este situat în piaţa cu acelaşi nume şi adăposteşte sediul Guvernului României. A fost construit în1937 după planurile arhitectului Duiliu Marcu. La fel ca şi Palatul Cotroceni, şi acesta poate fi vizitat cu anumite ocazii, „zile ale porților deschise”.

Palatul Crețulescu este amplasat foarte aproape de Parcul Cişmigiu, în partea dinspre strada Știrbey Vodă a parcului.

Palatul Crețulescu - www.elacraciun.ro

Palatul Elisabeta este locuința din Bucureşti a Regelui Mihai. A fost proiectat în 1930 de acelasi arhitect care s-a ocupat şi de realizarea Palatului Victoria, Duiliu Marcu. A fost construit în 1936 pentru Regina Elisabeta a Greciei, născută Principesă a României, prima fiică a Regelui Ferdinand I al Românieiși a Reginei Maria, soră a Regelui Carol al II-lea al României. Fosta regină a Greciei nu a stat prea mult aici.

Hotel Carol Parc este localizat în inima Bucureștiului, pe Aleea Suter de pe dealul Filaret, în apropierea parcului Carol. Poziția este una dintre cele mai înalte din punct de vedere geografic din metropolă. Mai multe celebrități au fost cazate acolo până acum, printre care Beyonce sau Enrique Iglesias.

Palatul Romanit, sediul Muzeului Colecțiilor de Artă este amplasat pe Calea Victoriei. Este una dintre clădirile reprezentative ale Bucureştiului din secolul al XX-lea. Construit de boierul C. Faca, a luat numele de Romanit după ce boierul a murit înainte de a termina construcţia, iar moștenitorii sai l-au vândut vistiernicului grec Romanit.

Palatul Romanit - www.elacraciun.ro

Palatul BNR este situat pe strada Lipscani din Centrul Vechi al oraşului. Arhitectura aparține Renașterii înalte franceze. Pictura murală din interior a fost realizată de Nicolae Grigorescu, G. D. Mirea și Eugen Voinescu.

Palatul Cercul Militar Național a fost ridicat pe locul fostei Mănăstiri Sărindar, pe un teren mlăștinos, iar lucrările au fost începute în anul 1911.

Cercul Militar National - www.elacraciun.ro

Palatul Cotroceni se află pe Bulevardul Geniului nr. 1 şi este sediul Preşedenţiei României. În anul 1679, domnul Şerban Cantacuzino a ridicat pe dealul Cotrocenilor o mănăstire. Mai târziu, domnitorul Constantin Brâncoveanu a continuat lucrarea. În 1862, Alexandru Ioan Cuza a hotărât să utilizeze Mănăstirea Cotroceni ca reședință domnească de vară. La începutul domniei, Principele Carol I primește ca reședință de vară vechile case domnești de la Cotroceni. Carol I hotărăște să construiască în incinta mănăstirii un palat, în folosința moștenitorilor Coroanei, care să-i servească drept reședință oficială în București. Planurile edificiului au fost realizate de arhitectul Paul Gottereau în stil clasic venețian. Mai târziu, arhitectul român Grigore Cerchez a reconceput aripa nordică în stil național romantic, adăugând o sală mare, cu o terasă deasupra și două foișoare cu coloane, dintre care unul era replica faimosului foișor de la Mănăstira Hurezi.

Palatul Mogosoaia - www.elacraciun.ro

Palatul Mogoșoaia este unul dintre cele mai frumoase clădiri pe care le avem, situat în localitatea Mogoșoaia, la15 km de centrul orașului Bucureşti. Când ajungeţi aici, nu uitaţi să vizitați clădirea propriu-zisă, curtea acestuia cu turnul de veghe, cuhnia (bucătăria), casa de oaspeți, ghețăria și cavoul familiei Bibescu, precum și biserica „Sfântul Gheorghe” aflată lângă zidurile curții. Palatul poartă numele văduvei boierului Mogoș care deținea pământul pe care a fost construit. Conform pisaniei de pe latura de răsărit a palatului, acesta a fost terminată în ziua de 20 septembrie 1702 de către Constantin Brâncoveanu în stil arhitectural românesc renascentist sau stil brâncovenesc, o combinație de elemente venețiene cu elemente otomane.

2 comentarii pe “Cele mai frumoase palate din Bucureşti

  1. Cristian says:

    Foarte frumoase obiective care intr-adevar ar trebui promovate ! Din pacate in tara asta se promoveaza doar arestari,abuzuri si alte „minunatii” de felul asta in loc sa se promoveze ceea ce este cu adevarat frumos . Ar trebui o campanie adevarata de promovare a valorilor istorice si locurilor care sa atraga multi turisti . Pacata ….!! Oricum bravo Ela superbe poze si locuri ! Mai astept si altele!

    Iti doresc emisii cat mai multe la Tv si Postari cat mai frumoase !

  2. Cristian says:

    Foarte frumoase obiective care intr-adevar ar trebui promovate ! Din pacate in tara asta se promoveaza doar arestari,abuzuri si alte „minunatii” de felul asta in loc sa se promoveze ceea ce este cu adevarat frumos . Ar trebui o campanie adevarata de promovare a valorilor istorice si locurilor care sa atraga multi turisti . Pacata ….!! Oricum bravo Ela superbe poze si locuri ! Mai astept si altele!

    Iti doresc emisii cat mai multe la Tv si Postari cat mai frumoase !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.