Ce să faci când copilul tău e dependent de jocuri video și tabletă

De foarte multe ori am stat de vorbă cu mămici care îmi spuneau cum copiii lor își doresc de ziua lor console și că nu știu dacă să le cumpere. Veșnica poveste, a fost la un coleg care avea, s-au jucat, i-a plăcut și își dorește și el. Și cea mai mare piedică a părinților era teama că vor deveni dependenți de aceste jocuri.

Și adevărul este că așa este, foarte mulți copii ajung să fie dependenți de jocuri video și gadget-uri, iar pentru părinți se declanșează un sistem de alarmă.

Alex și Alesia nu au problema cu jocurile video, pasiunea lor e tableta. Așadar, nu se joacă, dar se uita pe youtube la alți copii care se joacă sau urmăresc tot soiul de filmulețe online. Ar fi culmea să pretind că vizionarea de clipuri video pe YouTube e ceva rău, atâta timp cât eu fac un astfel de conținut. Cheia este să supraveghezi ceea ce fac și să te asiguri că lucrurile acestea nu au un impact negativ asupra lor. 

Pentru că mi se pare că atât jocurile video cât și timpul petrecut pe tabletă/calculator au cam aceleași implicații, aș vrea să vorbim despre ce poți să faci când copilul tău e dependent de jocuri video și tabletă.

1. Setați regulile împreună și faceți compromisuri de ambele părți

Ajunsesem într-un punct în care mă supăra așa de tare timpul pe care îl petreceau pe tabletă că voiam să o arunc. Dar firește că asta nu e o soluție. Așa că am căzut de acord cu ei cu un număr de ore rezonabil pe săptămână și le-am dat voie să stea mai mult în weekend.  Dar asta nu înseamnă că dacă avem musafiri în timpul săptămânii și vor să se uite la ceva împreună eu o să spun că Alesia nu are voie. Nu uitați că deși ultimul cuvânt trebuie să-l aveți voi, e important să-i faceți să se simtă parte din decizie.

FOLLOW ME

2. Ține-i ocupați

Pentru copii, jocurile video și video-urile online sunt modalitatea preferată de a-și petrece timpul liber. Așa că dacă vi se pare că au prea mult timp liber, ce-ar fi să le umpleți acest timp cu activități care vi se pare mai potrivite. În timpul săptămânii școala le ocupă oricum copiilor mai bine de jumătate din zi și în majoritatea zilelor săptămânii au și alte activități extracuriculare, tocmai pentru că îmi doresc să fie cât mai activi. Și aici e important să-i implicați și pe ei în decizii și să vă asigurați că ceea ce fac nu e o corvoadă. Alesia vrea să meargă la călărie, dansuri și înot.

Când se va plictisi de asta vom încerca să ne îndreptăm atenția spre alte pasiuni. Nu suntem genul de părinți fixați pe o idee. E important pentru mine să știu că ei fac ceea ce la place. Seara suntem împreună în familie de cele mai multe ori și dacă nu aveți timp să stați cu ei, pentru copiii acesta este momentul perfect să se refugieze în fața laptopului sau a tabletei. Dacă vreți să evitați acest lucru tot ce puteți să le oferiți la schimb este timpul vostru. Încercați să vă jucați împreună, să povestiți, să citiți, să faceți o seară pe săptămână în care să vă uitați la un film sau un documentar.

În weekend, Alex oricum uită să ceară telefonul sau tableta. Îi place să-și petreacă sfârșitul de săptămână la Sinaia, unde are grijă de iepurași și alte animăluțe. Și chiar și la Alesia am observat că alege tableta ca ultimă soluție. Dacă îi propui ceva mai interesant, uită de videoclipurile amuzante.

3. Trebuie să înțelegem că pentru ei asta înseamnă relaxare și distracție

Indiferent cât de mult ne-am gândi cu nostalgie la copilăria frumoasă pe care am avut-o în spatele blocului sau la țară, la bunici, trebuie să înțelegem că vremurile s-au schimbat. Poate că pentru noi era amuzant să croim haine la păpuși sau să facem țevi și cornete, dar când ei au atâtea jucării la dispoziție și atâtea activități, normal că nu vor face ce făceam noi când eram de vârsta lor și nu aveam accesul la ele.

Tot timpul va fi la modă ceva care pentru generațiile mai mari pare o prostie, dar asta nu înseamnă că e neapărat adevărat. Atâta timp cât jocurile și video-urile pe care le urmăresc sunt adecvate vârstei lor și nu au un impact emoționant negativ, nu trebuie să vă faceți griji.

Încercați să fiți rezonabili. Până la urmă, sunt o grămadă de alte lucruri mult mai rele pe care ar putea să le facă decât jocurile video sau clipurile de pe YouTube. Ar trebui să fiți liniștiți că sunt lângă voi, că puteți să îi supravegheați și că îi știți în siguranță.

Jocurile video, ca și clipurile de pe YouTube, pot fi de multe ori educative și le pot stimua imaginația, nu trebuie să vedem numai părțile negative. Atâta timp cât stabiliți niște limite și găsiți o modalitate prin care să le diversificați activitățile, puteți sta linișiți, v-ați făcut traeba de părinți bine. 🙂

Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

0 comentarii pe “Ce să faci când copilul tău e dependent de jocuri video și tabletă

  1. Hortensia Stefan says:

    Am facut program pentru tot ceea ce inseamna tehnologie. Stiu ca atunci cand sunt cu mine acasa pot viziona 1-2h/zi desene(daca stam in casa); in rest, la joaca in aer liber, invitam copii la joaca sau mergem in vizita. In felul acesta sper sa controlez un pic accesul la tot ceea ce inseamna suprastimulare.

  2. Hortensia Stefan says:

    Trebuie sa recunosc ca atunci cand vizualizam video de-ale tale, le dau din timpul meu . Noroc ca nu sunt lungi si plictisitoare, ci potrivite si la subiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.