Ce rol joacă vocea mamei în dezvoltarea creierului bebelușului

Bebelușii petrec aproximativ 9 luni în pântecele mamei. Presupun că nu miră pe nimeni că de aceea ei vor să audă vocea mamei ca să se simtă în siguranță, vor să o simtă pe mama aproape dacă îi doare ceva sau le e foame. Pentru că primul efort pe care îl fac odată ajunși în lumea noastră este să identifice vocea mamei. Toate studiile care s-au făcut până acum arată că bebelușii care, dintr-un motiv sau altul, nu puteau sta lângă mama tot timpul, se linișteau, se destresau și mâncau mai bine când li se puneau înregistrări cu mămica ce le vorbea sau cânta.

În limbaj medical, vocea mamei ar fi cea care determină nivelul cortizolului și oxitocinei. În vreme ce cortizonul este hormonul stresului, care coboară odată cu detectarea vocii mamei, oxitocina este hormonul care se ocupă de partea sociabilă a personalității, care asigură legăturile între persoane.

Medicina a ajuns la așa nivel încât oamenii de știință pot vedea și măsura exact care parte a creierului este afectată atunci când cel mic aude vocea mamei. Ca să nu vă plictisesc, mai ales cu detalii pe care nici eu nu le înțeleg exact, vocea mamei acționează ca o amprentă neuronală care ar putea influența direct abilitățile sociale ale micului om. De aici am putea deduce că un copil a cărui mamă este mai mult absentă, mai ales în primele luni ale vieții, are mai multe șanse să aibă probleme de comportament sau integrare. Bine, dacă am continua logica, ar trebui să înțelegem cum această amprentă neuronală duce și la probleme și deviații, mai ales când se respectă condițiile prezenței continue a mamei încă de la început. Dar asta e pentru oamenii de știință și psihologi.

Și mai interesat de înțeles este cât de importantă e legătura mamă-copil la început. Mai ales cum se schimbă această amprentă pe măsură ce creștem. Ne mai ajută? Și cum?

Ce e este evident este că suntem mai aproape ca niciodată să descoperim răspunsurile acestor întrebări. Până atunci, să continuăm să lucrăm cu ceea ce știm sigur. Cântați-i copilului încă din burtică. Mămicile să le citească povești și le vorbească înainte de culcare. Cu cât mai mult, cu atât mai bine. Nu ai o voce de televiziune? Pentru copilul tău vei avea mereu cel mai frumos timbru. ❤🤱



Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.