Ce pericole ascunse are săpunul? Alege-l cu grjiă!

Tu știi care este săpunul „prietenos” cu pielea ta?

Odată cu venirea frigului, pielea noastră este foarte afectată de schimbarea de temperatură. Dacă mai folosim și un săpun prost, putem fi siguri că ne vom alege cu iritații, roșeață, mâncărimi sau alergii, unele dintre ele fiind destul de greu de depistat și tratat.

Este foarte important să ne igienizăm corespunzător, însă  un săpun neadecvat s-ar putea să-ți facă mai mult rău decât bine. Unele ingrediente pe care le conține săpunul sunt suspectate a fi toxice și cancerigene. Nu o spun eu, ci medicii dermatologi cu care am discutat pe această temă.

Dacă pentru un adult sunt atât de dăunătoare, nici nu vreau să mă mai gândesc ce efecte devastatoare pot avea asupra unui copil sau bebeluș…

Până acum am cumpărat aproape toate mărcile de sapun de pe piață. Ale noastre, dar și cele din străinătate. A fost o perioadă în care de fiecare dată când mai încercam un nou tip de săpun credem că l-am găsit pe cel potrivit nevoilor mele, dar a durat ceva timp până m-am oprit la unul care să mă mulțumească.

Nu vă ascund că de cum au apărut copiii în viața mea lupta pentru de a găsi produsele de igienă cele mai prietenoase cu pielea mea, a devenit și mai grea. Mă temeam că deși pentru ei folosesc produse pentru bebeluși (și aici a fost greu, vă voi povesti ce și cum am pățit, tot aici, pe blog) și noi, adulții, trebuie să ne găsim produsele eficiente. Și nu mai spun de câte ori am luat plasă.

Ca orice femeie și mamă, îmi doream să răspundă câtorva nevoi existențiale:
să îndepărteze microbii
– să curețe pielea fără să o lezeze în niciun fel și nici să lase urme sau să irite
– să nu usuce pielea

FOLLOW ME

A durat foarte mult să găsesc un săpun care să corespundă nevoilor mele pentru că am pielea uscată și multe ingrediente din produsele de igienă o pot afecta. Săpunul ideal pentru mine ar trebui să aibă câteva calități esențiale pentru a mulțumi întrega familie, de la mic la mare:

are pH neutru
– nu are parfum
– nu conține coloranți
– este moale și să lase pielea curată, catifelată
– hidratează pentru mai mult timp

M-am convins de-alungul anului că cel mai bun săpun este tot cel dermatolog. Chiar dacă este mai scump decât unul din comerț, merită fiecare bănuț.

Dermatologii recomandă chiar să evităm săpunurile anibacteriene, motivând că acestea nu distrug doar microbii, ci şi microbii „buni”.  Cu alte cuvinte, săpunurile antibacteriene pot face ca germenii de pe piele să își schimbe sensibilitatea la substanţele antiseptice cauzând astfel o mai mare sensibilitate a organisumului uman la bacterii.

Situația nu este atât de neagră dacă știi ce să cumperi. 🙂 Acordă o atenție deosebită etichetei pentru a vedea ce ingrediente conține săpunul ales. Cele mai mult săpunuri din supermarketuri sunt detergenți cu textură și nume de „săpun” obținute din subproduse petroliere. 

Iată ce  ingrediente conțin săpunurile pe care le cumpărăm din supermarketuri:

  • triclosan
  • triclocarban
  • Sodium Lauryl Sulfate (SLS), ingredient des folosit în prepararea săpunului, ingredient care rămâne pe piele mai multe ore chiar și după ce te-ai clătit și șters, ajută toxinele să pătrundă în piele, respectiv în organism
  • lcool isopropil
  • laureth sulfat de sodiu
  • taloatul de sodiu
  • conservanții care ajută săpunul să zacă și ani de zile pe rafturi fără să se strice

Aceștia nu sunt decât  sunt agenţi chimici extrem de dăunători pentru sănătate la care dacă te expui pe termen lung, rişti să te confrunţi cu: piele uscată, alergii, iritaţii oculare, slăbirea sistemului imunitar,  dificultăţi în respiraţie,
eczeme, piele uscată, psoriazis, dezechilibre hormonale, infertilitate, obezitate.

Un săpun bun, în afară de cel dermatologic, este și săpunul natural. Acesta hidratează,  pentru că el conține o cantitate importantă de glicerină naturală, are în compoziție uleiuri 100% vegetale de calitate, este parfumat cu uleiuri esențiale și este obținut în urma reacției de saponificare, singura cale de a obține săpun adevărat.

Cât despre cel antibacterian… e mai bine să apelezi la el doar în caz de urgențe.

Articolul a fost publicat in CHICMOM si etichetat cu .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.