Cât de ocupat trebuie să fii ca să nu vezi suferința copilului tău?

Mulți copii care ne contactează spun că nu au vorbit cu părinții pentru că aceștia sunt foarte ocupați și li se pare că problema lor nu este atât de mare”. Afirmația Cătălinei Surcel, director executiv al Asociației “Telefonul Copilului” încă îmi mai răsună în minte la câteva zile după ce am auzit-o. Cătălina a fost invitata mea la cel de-al cincilea eveniment din Campania “Super mame cu super puteri” și a vorbit despre subiectul zilei: bullyingul. Alături de Nadia Tătaru, fondatoarea Itsy Bitsy FM și președinta Asociației Părinților Isteți și Adriana Mitu, trainer pentru dezvoltare emotională la copii am vorbit despre acest subiect care capătă tot mai multă importanță în viața noastră ca părinți.

Ce este fenomentul bullying? Cum se manifestă si cum îl oprim din a ne traumatiza copiii? Toate aceste întrebări au fost pe buzele tuturor celor prezenți, dar și cele mai prezente pe Facebook, unde a putut fi urmărit întregul eveniment live. Mă bucur că, timp de o oră și jumătate, am stat alături de invitatele mele ca un copil care avea să afle ceva nou și incredibil despre experiențele de viață ale celor prezenți.

d9b8750-600x400-9636928

Am aflat de la Nadia Tătaru că “Bullying-ul înseamnă o serie de acțiuni repetate manifestate intenționat cu scopul de a face rău celulialt”. Statisticile prezentate de ea au reușit să ne uimească pe toți prin gravitatea lor:

Un sfert dintre profesori nu dau importanță fenomenului de bullying
Peste jumătate dintre copii spun că adulții nu îl iau în serios în privința bullying-ului.
7 din 10 elevi spun că au fost implicați într-o acțiune de bullying
Statisticile sunt confirmate și de Poliția Română care arată că în ultimii trei ani cazurile grave de agresiune au scăzut dar cele mici și medii sunt foarte multe.

Una dintre cele mai active organizații în acest domeniu este Telefonul Copilului, care a început să preia cazuri de busllying încă de acum 7 ani. Catalina Surcel, a povestit că, în ultimii ani, din ce în ce mai mulți copii sună sub protecția anonimatului pentru a reclama un caz de abuz. “Mulți copii care ne contactează spun a nu au vorbit cu parintii pentru că aceștia sunt foarte ocupați și li se pare că problema lor nu este atât de mare. Este important că pot sta de vorbă cu noi anonim dar nu este suficient. Cheia este tot în familie. Aceștia trebuie să spargă bariera imaginară creată de cei mici. Copilul trebuie să vadă această deschidere iar cadrele didactice trebuie să înțeleagă că această este o problemă care provoacă răni emoționale. Trebuie să lucrăm la încrederea pe care o au copiii noștri în noi” a povestit Cătălina.

Care sunt primele semne ale unui copil care a fost victima unei agresiuni? Adriana Mitu, trainer pentru dezvoltare emoțională la copii spune că primele pot fi identificate cu ușurință de către părinții care îi monitorizează pe cei mici. “Primele semne apar treptat, copilul nu mai vrea să meargă la grădiniță, vine acasă julit sau cu lucruri lipsă și este adesea trist. Puteți intra în universul lui prin crearea unor povești în care el să se regăsească. Unul dintre aceste jocuri poate fi <<de-a gădinița>>. Luați diverse păpuși sau figurine Lego și recreați admosfera de la gădiniță. În primele 10 minute el va aduce în discuție poblema cu care se confruntă” ne-a spus Adriana.

d9b9043-600x400-4021535

Le mulțumesc partenerilor mei, Itsy Bitsy FM, inițiatorii campaniei “Gradinițe fără bullying” alături de care am organizat acest ultim eveniment din seria Super mame. Mulțumită lor și de invitaților noștri sper că am reușit să transmitem un mesaj celor care cred că bullyingul nu este mai mult decât “o simplă hârjoneală de copii”.

Sponsorii acestui eveniment au fost, ca de obicei, magazinele Maxi Toys și Cofetăria Ana Beller.


PS: Îţi mulţumesc că eşti unul dintre cei 1 milion de români care mă citesc!

Hai cu mine pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.