Cafeaua, acest elixir al Vieții!

Cafeaua, acest elixir al Vieții!

Nimeni nu poate înțelege adevărul până nu gustă din licoarea minunată numită cafea – Sheik Abd-al-Kadir

Nimic nu mă relaxează mai mult decât o cafea bună, baută pe verandă, la începutul dimineții, când soarele abia își mijește razele. Sorbită încet, savurată până la ultima picătură. Răsfățul suprem al zilei. Potențat de odihna dintre două gânduri. De ani de zile beau o cafea solubilă robusta, puternic aromată, neîndulcită. Rece.

Cafeaua, acest elixir al Vieții - www.elacraciun.ro

Stiați că Johann Sebastian Bach i-a dedicat o odă (Cantata cafelei, 1732)? Ca prima cafenea din lume a fost deschisă în anul 1453, la Constantinopol? În Europa, abia două secole mai târziu, se deschide o cafenea, la Veneția.

Cafea din Costa Rica, din Guatemala, din Brazilia, din Africa, din El Salvador. Cafeaua arabică se bucură de o aciditate binecuvântată, de un grad înalt de cofeină, de o aromă specială. O cafea divină înseamnă amestecul mai multor cafele arabice, cu una robusta, care le dă tărie și cremă, într-o rețetă doar de cunoscători și pasionați știută. Se consumă proaspăt râjnită. Cafeaua NU se ține la frigider sau la congelator, contrar obiceiurilor unora dintre noi.

Cafeaua este un stimulent pentru minte și un balsam pentru suflet

Ce nu știați despre beneficiile cafelei si despre vechile credințe anti-cafea:

1. In jurul anului 1000 e.n, cafeaua a fost utilizată ca medicament de către Avicenna.

2. Se poate bea pe stomacul gol și de-a lungul unei zile, maxim 3 cesti pe zi. În fapt, cafeaua aduce un aport de antioxidanți, de vitamine din categoria B, de magneziu si mangan.

3. Cafeaua creează dependență doar dacă are în conținut diverse adaos-uri care să îi intensifice aroma sau să-i prelungească termenul de expirare (maxim un an).

FOLLOW ME

4. Persoanele care suferă de diabet zaharat de tip II, pot să consume licoarea aceasta dulce-amăruie. Studii recente au demonstrat că ceașca zilnică de cafea reduce cu 50% riscul de a dezvolta acest tip de diabet de maturitate.

5. Alte studii au evidențiat faptul că licoarea neagră a zeilor este cea mai bună protecție împotriva bolilor Parkinson și Alzheimer.

6. Băutorii de cafea manifestă un risc mult mai mic de a face cancer hepatic sau de colon.

Rețeta magică a cafelei la ibric, oferita de Mihai Florescu

Cândva, cafeaua la ibric triumfa în casa fiecărui român. Am trădat vechiul obicei, adoptând aparatele din import: filtrul si esspresorul. Aparate care amăgesc papilele gustative și îndeamnă la modernism versus lenevie.

…acum, însă, fără tam-tam, deși o merită, o să vă împărtășesc rețeta magică de cafea la ibric, oferită de un mare iubitor al EI, un personaj de poveste, Mihai Florescu, producător de cafea și furnizor al Casei Regale:

Cafeaua nu se lasă la fiert. Se pune apa clocotită cu zahăr, se pun cantitătile, în jur de 10 grame la o ceașcă normală. Se acoperă ibricul, care trebuie sa fie din cupru, eventual cositorit, să aibă corp, să fie greu, nu tablă banală de cupru. Sau inox, cu o grosime elevată. Se lasă să se aștearnă zațul. După care se adaugă o jumătate de vârf de linguriță și se servește. Exaltă toate aromele, e ceva splendid!

Cafeaua este un stimulent pentru minte și un balsam pentru suflet. Socializăm, inter-relaționăm extraordinar având-o între noi. Memorăm mai ușor, ne concentrăm mai bine, gândim în profunzime, trăim emoții înalte, sub efectul EI. Ne potențează inteligența intuitivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.