Aerul condiţionat: prieten sau duşman?

Aerul condiţionat: prieten sau duşman?

Aerul condiţionat – folosirea optimă

Vara îşi semnalează prezenţa în cea mai toridă lună a ei, luna lui Cuptor, iar canicula rămâne constanta fiecărei zile. Confortul fizic şi psihic îl asigură, ca întotdeauna, aparatul de aer condiţionat. Îl avem în maşina şi îl regăsim, cu aceeaşi uşurare şi în locuinţa proprie. Ca să facem faţă căldurii excesive, aparatul minune este setat pe cea mai joasă temperatură. Probabil că nu i-am igienizat filtrele şi tot probabil că nici nu ne gândim la consecinţe. Consecinţele unor variaţii prea mari şi prea bruşte de temperatură, atunci când trecem de la 40 de grade la umbră, la 20 de grade în interiorul maşinii sau al casei, dar şi consecinţele care derivă din infestarea spaţiului în care ne desfăşurăm activitatea cu germeni nocivi pentru sănătatea noastră. Şi totuşi, această soluţie-minune numită „aparatul de aer condiţionat” nu e chiar ceea ce omul are nevoie. Spun acest lucru pentru pentru că, deşi pe moment ne ajută, ne răcoreşte, dacă nu suntem atenţi şi abuzăm de el, acest aparat ne poate face rău pe termen lung. Medicii specialişti ne atrag atenţia asupra riscurilor pe care le comportă folosirea inadecvată a aerului condiţionat în perioada aceasta din an.

Aerul condiţionat: prieten sau duşman? | www.elacraciun.ro

Dacă vara este o plăcere să trăim la curte, la ţară, de preferat, în mediul urban fiecare zi devine insuportabilă fără aerul condiţionat. Şi nu îl folosim doar în maşină ori acasă, ci şi la serviciu. Este o investiţie vitală pentru orice companie care se respectă şi care ţine la aparatura IT. Sunt companii şi firme care au ca regulă internă păstrarea unei anumite temperaturi. Dar problema apare când patronii se gândesc mai mult la aparatura IT şi mai puţin la angajaţi. Oamenii vin la serviciu cu hanorace, şosete, haine cu glugă şi mâneci lungi pentru că altfel îngheaţă de frig. Şi asta se întâmplă pe timp de vară când afară temperatura este de +30 de grade Celsius. Acei oameni se plâng că sunt tot timpul răciţi, se plâng de dureri de cap, dureri de spate, picioare şi mâini reci tot timpul, dar şi alte afecţiuni cauzate de temperatura scăzută.

Aerul conditionat ne poate ameninta starea de sanatate

Doamna doctor Veronica Surlea, medic primar pneumologie, ne atrage atenţia că “aerul condiţionat este benefic pentru confortul nostru psihic şi pentru a ne desfăşura activitatea în condiţii cât mai bune. Aerul condiţionat dat la rece pentru aparatul respirator înseamnă o muncă în plus pentru epiteliul respirator, cel care este responsabil cu prelucrarea aerului înainte ca acesta să ajungă în plămâni. Afară sunt 40 de grade, intrăm într-o încăpere unde temperatura este fixată pe 17-18 grade. Diferenţa de temperatură trebuie prelucrată de epiteliul bronşic. Cei mai multi pacienţi vin în cabinetul de pnenumologie în timpul verii, asociază debutul bolii cu expunerea la aerul condiţionat, de fapt, la o temperatură mult mai scăzută fixată în încăperea în care lucrează.” De aceea ar fi înţelept să nu stăm direct în bătaia jetului de aer condiţionat. Specialiştii ne sfătuiesc să directionăm aerul spre partea de sus a încăperii şi nu în partea de jos. Dacă vă expuneţi la variaţii de temperatură riscaţi să vă alegeţi cu rinite alergice, laringite recurente sau astm bronşic.

Setati aerul conditionat la temperaturi rezonabile

Domnul dr. Constantin Cătălin Udroiu, medic specialist ORL spune că “aerul rece, uscat şi cu viteză foarte mare determină uscarea mucoaselor, în special de la nivelul nasului, gâtului şi ochilor, într-o primă etapă, ulterior există un mecanism compensator de hiperproducţie a secreţiilor, cu lăcrimare consecutivă. Când stăm foarte mult în aerul condiţionat, simţim că ne doare capul, avem cefalee la nivelul frunţii, în creştetul capului, că avem pielea uscată, ne simţim obosiţi.” Medicul specialist ORL ne-a explicat că “în sfera ORL, ne întâlnim cu rinite, rinosinuzite, faringite, forme acute sau forme cronice acutizate şi care, ulterior, pot să afecteze şi alte organe. Ne întâlnim şi cu bronşite, pneumonii, laringite, de asemenea, mai pot să fie afectate şi diverse articulaţii, pot să apară nevralgii. Una dintre cele mai grave complicaţii este paralizia la nivelul hemifetei cauzata de aerul condiţionat.”

Este o vorbă populară care spune că este mai bine să prevenim decât să tratam. Aşadar, este mai bine să nu abuzăm de răcoarea pe care ne-o oferă aerul condiţionat. Domnul doctor ne recomadă să nu stăm prea mult în bătaia aerului. “Trebuie să evităm expunerea prelungită la aerul condiţionat pentru că aici apar şi cele mai mari probleme. Folosim exagerat aerul condiţionat. În primul rând, mă adresez grupurilor vulnerabile din punct de vedere al expunerilor la aerul condiţionat: copii, femei, persoane cu diverse patologii cronice, alergice. Pentru copii, recomand duşurile de răcorire, cu durată de 3-5 minute. Apa să fie la temperatura corpului, să poarte haine mai lejere şi să ne hidratăm foarte bine pentru că prin transpiraţie, la temperaturi mari, pierdem foarte multe lichide.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.