9 lucruri extrem de periculoase la care trebuie să fii atent când te conectezi la internet

Wi-Fi-ul gratuit este grozav, fără îndoială. Rețelele publice ascund însă o mulțime de pericole, inclusiv riscul de a-ți pierde toți banii din bancă. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să nu devii niciodată o victimă a fraudelor virtuale atunci când folosești rețele de Wi-Fi public:

1. Nu folosi Internet banking și nu introduce informații legate de cardul tău bancar


Singurul mod prin care poți evita furtul datelor este folosirea datelor mobile pentru cumpărăturile online sau Internet banking. Câțiva megabiți plătiți sunt un preț rezonabil pentru siguranța contului tău.

2. Închide Wi-Fi dacă nu folosești Internetul

Închizând Wi-Fi-ul scapi de trei probleme dintr-odată: descărcarea rapidă a bateriei, conectarea automată la relețele frauduloase și e-mailuri enervante. Poți să adagi motorului tău de căutare extensia ”DoNotTrackMe”, aceasta nu va permite dispozitivului să-ți urmărească mișcările.

3. Conectează-te folosind VPN

FOLLOW ME

VPN (sau Virtual Private Network) îți permite să rămâi anonim/ă atunci când ești online: site-urile pe care le accesezi vor vedea IP-ul rețelei virtuale, nu al tău. Astfel de rețele se plătesc, în general, dar le poți găsi și gratis. De regulă, ele îți încetinesc conexiunea.

4. Nu lăsa dispozitivul să-și amintească rețeaua

Cele mai multe dispozitive își vor aminti automat și se vor conecta la rețelele la care s-au mai conectat cel puțin o dată. Falsificatorii ar putea să-și creeze rețele cu același nume, obținând aacces la datele tale sau chiar la bani.

5. Fii atent/ă la numele rețelei

Hacker-ii folosesc de regulă nume similare cu cele ale rețelelor din apropiere. Singura diferență e că o rețea autentică îți cere o parolă, iar una falsă e gratuită.

6. Instalează-ți un software antivirus bun

Folosește întotdeauna cea mai recentă versiune a unui program antivirus. Aproape în fiecare zi apar noi modalități de fraudare, așa că antivirusul tău ar trebui să fie la zi. În plus, acesta poate să te și avertizeze în legătură cu rețelele false.

7. Alege rețele cu autentificare în doi pași

Orice rețea care nu îți cere acțiuni suplimentare pentru conectare ar putea fi frauduloasă. Ca să fii în siguranță, alege una care îți cere un cod pe care ți-l trimit ca mesaj pe telefon.

8. Ține-ți parolele secrete

Deși e evident că nu ar trebui să îți scrii parolele în dispozitiv, mulți oameni fac asta. Dacă trebuie neapărat să îți notezi parola, folosește măcar un program care criptează informația.

9. Verifică URL-ul site-ului

Dacă vezi ceva ciudat în URL-ul unui site cunoscut, înseamnă că nu e cel autentic, cel mai probabil. Folosește un browser bun, care să te avertizeze asupra diferențelor.


10. Folosește o conexiune sigură

Acestea sunt foarte ușor de identificat: URL-ul începe cu https://, nu cu http://. Poți și să instalezi extensia HTTPS Everywhere, compatibilă cu toate motoarele de căutare populare.

 

sursa: brightside.me

 

Citește și: 9 FUNCȚII ale TELFONULUI MOBIL pe care mulți oameni nu știu să le folosească

O mulțime de persoane folosesc astăzi telefoane mobile inteligente, dar nu toate știu de ce sunt cu adevărat în stare. Mai mult decât atât – se fac progrese mereu, iar aceste telefoane pot face tot mai multe lucruri. Iată o listă cu funcții mai puțin cunoscute ale telefoanelor, care îți vor ușura sarcinile de zi cu zi:

1. Aplicații clonă


În noile versiuni Android există ”App Cloner”, care îți permite să copiezi aplicația dorită cu o singură atingere. Această funcție poate fi foarte utilă celor care accesează o rețea de socializare de pe mai multe conturi. Dacă aplicația nu e instalată pe telefonul tău, poți descărca un program special.

2. Descărcarea videoclipurilor și a melodiilor de pe YouTube


Google ascunde din start aplicațiile care îți permit să descarci videoclipuri de pe Youtube din magazinul oficial, dar există multe aplicații ale dezvoltatorilor pe care le poți folosi. Unele au deja o reputație consolidată, iar altele sunt destul de noi.

3. Transformă-ți telefonul într-un cântar digital


Poți să îți folosești telefonul pentru a cântări lucruri mici, precum fructele sau legumele, datorită unei aplicații speciale care îți transformă dispozitivul într-un cântar digital.

4. Treci la urmărirea a două ferestre prin intermediul unei singure atingeri


Vrei să citești o carte electronică și să verifici niște cuvinte în dicționar fără să trebuiască să schimbi ecranele? Nimic mai simplu: doar pornește modul de ferestre multiple. Dezavantajul e că nu toate telefoanele inteligente pot funcționa în acest mod.

5. Treci la modul sigur


Acesta e necesar pentru eliminarea aplicațiilor care interferează cu funcționarea corectă a telefonului tău. Pentru a porni modul sigur, pornește-ți telefonul sau tableta, apoi apasă butonul de aprindere din nou și menține apăsat. Când apare un meniu, apasă și menține butonul de stingere, iar când apare opțiunea mod sigur, apasă OK.

6. Folosirea hărților fără Internet


Folosirea Internetului mobil în roaming poate fi destul de scumpă. Ce faci dacă te rătăcești și ai nevoie să folosești o mapă electronică? Soluția cea mai bună e să descarci hărțile pe telefon și să dezactivezi Internetul mobil, lăsând GPS-ul pornit. Locația ta va apărea în continuare pe harta online, datorită datelor din satelit – și nu va trebui să plătești nimic.

7. Plătește cu telefonul, nu cu un card de credit


Modulele NFC, prezente în multe telefoane mobile, îți permit să îți folosești dispozitivul pentru a plăti.

8. Un scanner mereu la îndemână

Știai că poți scana orice document sau fotografie cu ajutorul camerei foto a telefonului tău? Descarcă o aplicație specială pentru a scana și trimite documentele pe Internet.

9. Căutări nelimitate

Poți găsi orice vrei cu ajutorul unei aplicații numite Google Goggles. Ea folosește camera telefonului, nu un text scris. E foarte utilă atunci când cauți ceva legat de mâncare, imagini sau coduri de bară.

Sursa: brightside.me

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.