#TIPS&TRICKS

8 SEMNE că o RELAȚIE nu mai MERGE

Scris de Laura P la 07 iulie 2017

Publicitate

Bineînțeles, fiecare om știe cel mai bine ce se întâmplă în viața sa și nimeni nu are dreptul să îi spună dacă să păstreze o relație sau să o abandoneze. Uneori însă, ai de ales între „a fi cu” și „a fi tu” sau între „a fi o victimă” sau „a fi fericită”. Iată câteva lucruri care sugerează că relația ta nu mai merge așa cum trebuie:

1. Te simți nefericită

Dacă relația nu îți aduce bucurie și ești încordată, tristă și rănită tot timpul, acesta e un semn foarte important că legătura voastră este toxică pentru tine. E important să fii sinceră cu tine și să recunoști ce se întâmplă. Gândește-te la avantajele și dezavantajele relației.

2. Nu poți fi tu însăți în preajma partenerului

Publicitate

Alături de persoana potrivită ar trebui să te poți purta de parcă ai fi singură – ar trebui să nu joci niciun rol, să îți poți arăta vulnerabilitatea și să fii jucăușă. Dacă partenerul de acum nu îți permite asta, atunci nu e cel potrivit.

3. Furie necontrolată

Până și cea mai echilibrată persoană poate să-și piardă uneori cumpătul, dar asta nu ar trebui să devină un obicei. Dacă partenerul tău se înfurie ușor din orice, asta poate fi periculos – din punct de vedere emoțional, economic sau fizic.

4. Riști să rămâi izolată

Publicitate

Unii oameni ar putea încerca să te izoleze de familie și prieteni sau ar putea să nu te lase să-ți cauți o slujbă. Și acest tip de comportament este o formă de abuz emoțional.

5. Ești mereu geloasă

Gelozia patologică se manifestă prin controlul total al mijloacelor de comunicare și nu are nimic de-a face cu dragostea.

Publicitate

6. Nu îți este apreciată personalitatea, nici realizările

Dacă auzi mereu că nu ai nimic special, că ești o persoană obișnuită și că realizările tale sociale nu înseamnă nimic și uneori te gândești chiar și tu că partenerul are dreptate și tu ești o persoană plictisitoare, nu e în regulă. Dacă partenerul încearcă să te manipuleze și să-ți coboare stima de sine, înseamnă că el însuși are probleme cu încrederea în sine.

7. E imposibil să te gândești la un viitor împreună

Caracteristicile de bază ale unei relații sănătoase sunt încrederea în viitor, simțul stabilității și planurile de viitor. Atunci când relația e disfuncțională, nu îți poți imagina un viitor alături de el și folosești trecutul ca justificare pentru continuarea relației. Dacă nu te poți gândi la un viitor alături de el, relația îți otrăvește viața.

8. Ești mereu de vină pentru ceva

Publicitate

De fiecare dată când ceva merge prost trebuie să oferi explicații – îți sună cunoscut? Dacă da, înseamnă probabil că partenerul tău e un maestru al manipulării.

9. Partenerul încearcă să te controleze total

Știi cum e atunci când partenerul întreabă mereu cine te sună, cine îți scrie, cu cine ieși și îți controlează toate experiențele personale? Controlul total și pretenția de transparență poate fi deghizată ca grijă, dar este de fapt o formă de abuz emoțional.

Citește: 7 IMAGINI care arată ce GREȘELI fac FEMEILE într-o relație

Atunci când ceva merge prost într-o relație, tindem adesea să dăm vina pe celălalt. Relația este formată însă din doi oameni și e imposibil ca numai unul singur să aibă dreptate mereu. Iată câteva semne care sugerează că perechea ta nu este bine și că îți distrugi relația:

1. Ești deconectată


Dacă nu te poți despărți nici măcar o secundă de telefonul tău înseamnă că ești dependent de el. Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au descoperit că persoanele care nu își pot lăsa telefoanele din mână au dificultăți în relații.

Încearcă să te dezobișnuiești încet încet – de pildă, când ești la metrou, citește o carte sau uită-te la ceilalți pasageri (discret).

2. Nu știi cum să prioritizezi


Dacă ai un program foarte încărcat și foarte puțin timp pentru viața personală, încearcă să folosești niște aplicații special.

Mergi la întâlniri din două în două săptămâni, plecați undeva în weekend din două în două luni și mergeți în vacanță din doi în doi ani – cel puțin.

3. Nu îl încurajezi


Cuvântul „mulțumesc” pare ceva atât de obișnuit încât uităm să-l spunem. Nu presupune că atunci când partenerul tău face ceva pentru tine nu ar trebui să-o spui nimic.

Și bărbații au nevoie de sprijin și cuvinte blânde. Atât bărbații cât și femeile pot spune: „arîâi uimitor”, „apreciez tot ce faci” sau „cred în tine”.

4. Comunici formal


Vorbiți unul cu celălalt despre detaliile și emoțiile trăite într-o zi. Ascultați-vă. În loc să-l întrebi „Ce mai faci”, vino cu ceva mai precis.

De exemplu – „care a fost cel mai interesant lucru de azi?” sau „de ce râzi?” Dacă te supără ceva, vorbește calm și nu-i face reproșuri.

5. Te enervezi foarte tare pentru lucruri mărunte


Nu încerca să-ți schimbi partenerul. Trăsăturile sale îl fac să fie persoana pe care o iubești. Dacă situația te irită foarte tare, întreabă-te de ce se întâmplă asta.

6. Nu puteți să vă puneți de acord


Concentrează-te la rezolvarea problemelor, nu începe să plângi și nu recurge la vreun șantaj. Nu duce situația la limită, încearcă să discutați înainte. Mai mult decât atât – atinge-l. Astfel va fi mai ușor să simți că ești cu el. Fă-ți o regulă: o problem – o conversație.

Dacă se ajunge la ceartă, ieși din cameră, chiar și numai pentru 30 de secunde. Când te calmezi, conversația va fi mult mai productivă

7. Nu ai încredere


Anxietatea și experiențele din trecut ne împiedică să mai avem încredere în oameni. Dacă vrei însă o relație foarte apropiată, aceasta trebuie să fie bazată pe încredere.

Nu-i cere un raport în legătură cu ce a făcut și nu-i umbla prin telefon sau mail. Suspiciunile tale l-ar putea face pe partener să se poarte exact așa cum ți-e frică ție să nu se întâmple. Nu te mai îngrijora și concentrează-te pe lucrurile pozitive.

sursa: brightside.me

 

Publicitate
--