#TIPS&TRICKS

8 lucruri ciudate pe care le face corpul nostru pentru a ne proteja

Scris de Ela la 18 noiembrie 2016

Corpurile noastre sunt formate dintr-un ansamblu complex de numeroase cicluri biologice și sisteme care pot fi adesea dificil de înțeles. Setul de mecanisme de aparare ale organismului constituie un astfel de sistem. Acestea ne protejează 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, de un număr mare de lucruri care ar putea să ne facă rău.

Iată 8 lucruri incredibile pe care le face corpul tău și despre care nu știai că reprezintă un mecanism de apărare:

1. De ce căscăm?

1-cascat

Scopul principal al căscatul este să oxigeneze creierul după ce acesta a fost supraîncălzit sau supraîncărcat.

2. De ce strănutăm?

2-stranut

De obicei, strănutăm când pasajele noastre nazale se umplu cu prea mulți alergeni, microbi, praf sau alte substanțe iritante. Stranutul este modul organismului de a scăpa de acest „gunoi”.

3. De ce ne întindem?

3-exercitii

Ne întindem în mod instinctiv pentru a ne pregăti corpul pentru sarcinile fizice pe care urmează să le avem pe timpul zilei. Prin acest gest ne întindem mușchii, refacem refluxul de sânge și ne îmbunătățim starea de spirit.

4. De ce sughițăm?

4-apa

Când mâncăm foarte repede, înghițim bucăți mari de alimente sau mâncăm prea mult, nervul pneumogastric poate deveni iritat. Astfel, se dilată stomacul și se irită diafragma, provocându-se  un  un spasm al muşchiului, adică sughițul.

5. De ce ni se încrețește pielea?

6-piele-incretita

Acest fenomen este cauzat de faptul că atunci când organismul se confruntă cu o cantitate mai mare de umiditate înțelege că mediul poate fi alunecos și te protejează.

6. De ce tresărim în somn?

5-dormit

Sentimentul ciudat pe care îl ai în timp ce dormi ce te face să te simți electrocutat pentru câteva clipe și să tresari, poartă numele de mioclonie. Când se întâmplă asta, mușchii se mișcă atât de tare, încât ai senzația că aproape cazi din pat. Acest fenomen este rezultatul faptului că atunci când adormi scad pulsul și rapiditatea respirației și mușchii se relaxează. Creierul consideră că ești pe moarte, așa că încearcă să te trezească.

7. De ce ni se face „pielea de găină”?

8-piele-de-gaina

Funcția primară a „pielii de găină” este de a reduce cantitatea de căldură din corpurile noastre care se pierde prin pori, făcând corpul să-și mențină căldura în condiții climatice nefavorabile.

8. De ce plângem?

9-lacrimi

Pe lângă faptul că protejează membrana mucoasă a ochiului atunci când obiecte străine vor să pătrundă în ochi, lacrimile reprezintă și un instrument de apărare emoțională. 

Comentarii

3 thoughts on "8 lucruri ciudate pe care le face corpul nostru pentru a ne proteja"

  1. A.N. spune:

    Minunat si ft bine de stiut ! Multumim pentru bunele informatii !

  2. Dandes Niculina spune:

    Foarte adevarat si interesant cate lucruri putem aflat despre tot ce exista in lume si despre corpu uman

  3. Adrian spune:

    La partea cu pielea de gaina ,stiam ca este un mecanism de autoaparare impotriva inamicilor.Asta provine inca de pe vreamea cand oamenii erau acoperiti de par,iar prin acest sistem de autoaparare,parul de pe intregul corp se ridica,intimidand un posibil inamic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

--

"15 sfaturi ale medicilor pentru prevenirea și tratarea răcelilor de sezon"

 

Aboneaza-te si Descarca

EBOOK-UL GRATUIT!

Datele tale personale sunt confidentiale.

Mulțumesc pentru abonare!