#TIPS&TRICKS

8 LUCRURI CIUDATE care au fost descoperite în DEȘERT

Scris de Laura P la 11 august 2017

Deșertul ocupă o treime din suprafața toatală de uscat. În deșert s-au găsit o mulțime de lucruri stranii – vase uriașe, comori și chiar orașe întregi – unele descoperiri sunt atât de uimitoare încât nu au nicio explicație.

Iată câteva exemple:

1. Magazin Prada

În mijlocul deșertului din Texas se află un magazine Prada. Rafturile sale sunt pline cu genți și bijuterii simple și pantofi de firmă. Nu poți cumpăra nimic însă de aici – magazinul a fost amenajat doar pentru a se vedea cum arată departe de civilizație.

2. O săgeată gigantică În deșertul din Arizona

Poți vedea o săgeată din piatră de 20 de metri. Timp de mulți ani, localnicii au încercat să-I descopere originile și au venit cu cele mai uimitoare teorii. Adevărul e că acest tip de săgeți erau folosite înainte de apariția GPS-ului și a hărților Google pentru circulație.

3. Cabină telefonică

În anul 1960, în Deșertul Mojave a fost instalată o cabină telefonică la 13 km dec cel mai apropiat drum. Trebuia să fie folosită de mineri și de cei care s-au rătăcit, însă cabina din mijlocul deșertului a devenit extreme de populară printre turiști. În anul 2000, din cauza gunoaielor acumulate și a actelor de vandalism, cabina a fost demolată.

4. „Respirația deșertului”

Acest loc ciudat se găsește în Egiptul de est și seamănă cu o bază extraterestră. Instalația a fost creată în 1997 de niște artiști greci. Este localizată departe de civilizație și acoperă o suprafață de 100 000 de metri pătrați. Se crede că „Respirația Deșertului” simbolizează infinitatea căilor nisipului.

5. Arhivă de jocuri video

Faimoasa companie Atari a avut o producție atât de mare în 1980 încât depozitele lor erau pline de jocuri video și console. Fiindcă era nevoie să fie date afară, toate aceste „comori” au fost îngropate undeva în deșert. Ele au fost căutate timp de mulți ani și au fost descoperite abia în 2014. Arhiva cuprindea miii de jocuri video, console și diverse publicații în stare perfectă. Totul a ajuns pe eBay și s-a vândut la prețuri foarte mari.

6. Mâna Deșertului

În Deșertul Atacama din nordul statutlui Chile, o mână de 11 metri înălțime iese din pământ. A fost construită în 1992, ca un simbol al vulnerabilității și neajutorării unui om care se scufundă în nisipurile mișcătoare. Mâna apare și pe hărțile Google.

7. Piscina secretă

Un artist austriac a amenajat o piscină în Deșertul Mojave. Oricine poate să facă o baie în apa rece a piscinei din mijlocul deșertului fierbinte, doar că nu e ușor să o găsești – nu este semnalizată, iar hărțile Google nu arată unde anume este.

8. Sticlă de Libia

Sticla de Libia este cel mai rar mineral de pe planetă și poate fi găsită numai în nisipurile din Egipt. Un pandantiv din sticlă de Libia a fost descoperit în mormântul lui Tutankamon. Se crede că acum 28 de milioane de ani un meteorit uriaș a căzut dîn deșert – temperatura sa înaltă ar fi topit nisipul, iar vântul a împrăștiat amestecul lichid prin tot deșertul.

Citește și: 10 locuri abandonate care te vor surprinde

Cândva, toate aceste locuri erau pline de oameni ce își vedeau de viață. Acum, abandonate din diferite motive, arată mai mult ca niște orașe fantomă sau ca decorul vreunui film de groază. Aceste ruine pot provoca teamă, curiozitate și încântare deodată.
Alătură-te și tu unui tur virtual:

1. Orașul fantomă Bodie, California, SUA

Orașul a fost fondat official în 1876, când minerii au descoperit mari zăcăminte de aur și argint aici. Oamenii au dat iama în orășel, care și-a câștigat reputația de „oraș al păcatelor”, fiind plin de bordele. A dat faliment, iar prin anii 1940 a devenit un adevărat oraș fantomă.

2. Eastern State Penitentiary, Pennsylvania, SUA

A fost funcțional între anii 1829 – 1971. Criminai celebri din America, precum Al Capone, au fost ținuți aici. După ce închisoarea a fost desființată, clădirea a fost transformată într-un muzeu deschis tururilor și expozițiilor de artă.

3. Gara Czestochowa, Polonia

A fost construită în timpul Revoluției Industriale. Azi, gara abandonată este unul dintre cele mai stranii locuri pe care le poți vizita în Europa.

4. Turnul fantomă din Sathorn, Tailanda

A fost construit în anii 90, în timpul celei mai mari creșteri economice din Tailanda. Când criza financiară asiatică a ajuns în Tailanda, construcția turnului a fost anulată, iar astăzi se zvonește că ar fi o clădire bântuită.

5. Insula North Brother, SUA

Între 1885 și 1930, la Spitalul Riverside erau îngrijiți pacienți ce sufereau de variolă, febră tifoidă, scarlatină și lepră. Până în 1963, a funcționat ca centru de reabilitare a dependenților de heroină, apoi a fost închis.

6. The Teufelsberg (Muntele Diavolului), Germania

Acest loc a fost un colegiu militar nazist. După câteva încercări nereușite de a o demola, aliații au decis să îngroape clădirea sub 120 de metri de resturi ale bombardamentelor ango-americane massive.

7. Castelul Miranda, Belgia

În timpul Revoluției Franceze, Contul Liedekerke-Beaufort a fost silit să părăsească acest castel. După cel de-al Doilea Război Mondial, a fost folosit ca orfelinat și ca tabără de vară pentru copii. A fost abandonat în 1991.

8. Kijong – dong (Orașul Păcii), Coreea de Nord

Orașul a fost folosit ca unealtă de propagandă. Fiindcă e singurul care poate fi văzut de pe teritoriul Coreei de Sud, trebuia să arate perfect. Deși autoritățile pretind că e locuit, casele nu au geamuri, iar luminile se aprind la o anumită oră.

9. Fordlandia Brazil

Locul a fost fondat de Henry Ford în 1927. Trebuia să fie un oraș corporatist, cu toate facilitățile imaginabile, dar localnicilor nu le-a convenit interdicția alcoolului. A urmat o revoltă și abandonarea definitivă a locului.

10. Cinematograf abandonat din deșertul Sinai

Localnicii spun că acest cinematograf a fost construit de un francez bogat, care a cumpărat un generator din Cairo, o sută de scaune și un ecran gigant. Localnicii au distrus generatorul înainte să fi rulat vreun film.

 

Citește și: 12 imagini UIMITOARE care arată cum s-au SCHIMBAT cele mai cunoscute ATRACȚII TURISTICE din lume

Ne-am obișnuit cu o anumită înfățișare a locurilor de pe această planetă, fără să ne gândim că unele dintre ele arătau diferit în trecut. Aruncă o privire asupra unor ftotografii mai vechi:

1. Westminster Abbey Londra, Marea Britanie

Westminster Abbey este o catedrală gotică aflată în City of Westminster, Londra. Este una dintre cele mai cunoscute clădiri religioase și un loc traditional pentru încoronările și înmormântările monarhilor englezi, iar mai apoi britanici. Se pare că o biserică a fost fondată pe locul său în secolul al șaptelea, iar construcția bisericii existente în prezent a început în 1245, la ordinele regelui Henry al III-lea. În apropiere de Catedrală se află Westminster School și Westminster Abbey Choir School, fiindcăera normal pentru călugări să fie educați, iar cei benedictini trebuia să întrețină o școală de caritate în 1179, din ordinul Papei.

2. Catedrala Sfânta Sofia Istanbul, Turcia

3. Teatrul din Arauzione Orange, Franța

4. Castelul Neuschwanstein Schwangau, Bavaria, Germania

5. Palatul Versailles Versailles, Franța

6. Sagrada Familia Barcelona, Spania

7. Orașul vechi al Petra, Iordania

Petra este un cunoscut oraș din sudul Iordaniei, faimos pentru arhitectura sa tăiată în poatră și pentru sistemul de conducte al apei. Un alt nume pentru Petra este Orașul Trandafir, datorită culorii pietrei folosite la construcția clădirilor. Petra este una dintre Noile Cele 7 Minuni ale Lumii. Este simbolul Iordaniei și cel mai vizitat punct turistic al acestei țări. Orașul a cunoscut numeroase amenințări, de la prăbușirea structurilor antice, eroziuni cauzate de inundații și eliminarea nepotrivită a apei de ploaie, la restaurarea incorectă a structurilor antice pentru turism. Pentru a reduce aceste amenințări, în 1989 a fost fondat ”The Petra National Trust”.

8. Cuibul Rândunicii, Gaspra, Crimeea

9. Piramidele din Giza El Giza, Egipt

Complexul Piramidelor din Giza este un sit archeologic localizat pe Platoul Giza, aflat la periferiile orașului Cairo. Acest complexe de monumente antice include cele trei piramide cunoscute sub numele de Marile Piramide, sculptura masivă cunoscută drept Marele Sfinx, câteva cimitire, un sat al muncitorilor și un complex industrial. Piramidele, niște embleme ale Egiptului în imaginația vesticilor, au fost popularizate în perioada elenistică, atunci când Marea Piramidă a fost trecută în rândul Celor Șapte Minuni ale Lumii. Este, de departe, cea mai veche dintre acestea și singura care încă mai există. Cea mai mare parte a complexului Giza este reprezentată de niște clădiri care include două temple mortuare în onoarea lui Khufu, trei piramide mai mici pentru soțiile lui Khufu și una mai mică, un satelit care conectează cele două temple.

10. Coloseum Roma, Italia

11. Mount Rushmore Dakota de Sus, Statele Unite ale Americii

Mount Rushmore prezintă o sculptură cioplită în granit. Sculptorul Gutzon Borglum a proiectat-o și a supravegheat execuția sa, între 1927-1941, cu ajutorul fiului său, Lincoln Borglum. Sculptura înfățișează patru președinți americani: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt și Abraham Lincoln.

12. Capitol Washington, Statele Unite ale Americii

Citește și: 15 IMAGINI surprinse de NASA care arată cât de mult s-a schimbat PLANETA PĂMÂNT în ultimii 100 de ani

Încălzirea globală este un fenomen care se petrece din ultimele două secole, fiind constatat mai ales în ultimele decenii. Încălzirea globală presupune creșterea temperaturilor medii atmosferice în apropierea solului și a apei oceanelor. Deși fenomenele de încălzire globală alterneaă cu glaciațiunile terestre în istoria planetei noastre, astăzi se crede că activitatea umană cauzează schimbarea, mai ales prin arderea de combustibili fosili în urma căreia se eliberează în atmosferă dioxid de carbon. Unii oameni de știință afirmă că, probabil, creșterea concentrației gazelor cu efect de seră a contribuit cel mai mult la creșterea temperaturii medii în a două jumătate a secolului XX.

Indiferent de cauză, încălzirea globală este reală și are efecte profunde asupra naturii – determină schimbări climatice, creșterea nivelului mării, topirea ghețarilor, dispariția unor specii și chiar modificări ale sănătății oamenilor.

Multe dintre schimbările care se produc în jurul nostru sunt rezultatul intervenției omului asupra mediului înconjurător și a neglijenție acestuia, de cele mai multe ori.

Iată câteva fotografii ale NASA care arată cât de mult s-a modificat peisajul Pământului în ultimii ani – e incredibil:

1. Ghețarul Pedersen, Alaska 

Vara 1917 – Vara 2005

2. Marea Aral, Asia Centrală

August 2000 – August 2014

3. Lacul Oroville, California.

Iulie 2010 – August 2016

4. Ghețarul Carroll, Alaska

August 1906 – Septembrie 2003

5. Lacul Powell, Arizona și Utah

Martie 1999 – Mai 2014

6. Ghețarul Bear, Alaska

Iulie 1909 – August 2005

7. Păduri în Rondonia, Brazilia

Iunie 1975 – August 2009

8. Ghețarul McCarty, Alaska

Iulie 1909 – August 2004

9. Râul Dasht, Pakistan barajul Dam asigură proviziile e apă potabilă pentru împrejurimi și e important pentru agricultura locală

August 1999 – Iunie 2011

10. Muntele Matterhorn din Alpi, la granița dintre Elveția și Italia

August 1960 – August 2005

11. Pădurea Mabirea, Uganda

Noiembrie 2001 – Ianuarie 2006

12. Ghețarul Toboggan, Alaska

Iunie 1909 – Septembrie 2000

13. Great Man-Made River, Libia- Acesta e cel mai mare proiect ingineresc din lume – o rețea de țevi, apeducte și fântâni

Aprilie 1987 – Aprilie 2010

14. Ghețarul Qori Kalis, Peru

Iulie 1978 – Iulie 2011

15. Ghețarul Muir, Alaska

August 1941 – August 2004

Citește și: 10 orașe incredibile care s-au schimbat așa mult că sunt de nerecunoscut

Se pare că timpul trece mai repede în fiecare an. Tot mai multe schimbări se petrec în viaţa noastră, iar lumea din jurul nostrum evoluează incredibil de rapid. Poți să vezi asta cel mai bine în marile orașe, care sunt baza dezvoltării civilizației, precum Dubai.

Totul a început în anul 1959, când şeicul Rahid din Kuweit a luat decizia de a investi în zona Golfului Dubai, pentru a facilita dezvoltarea comerţului maritim. Evoluţia emiratului a cunoscut o etapă importantă în anul 1966, când aici au fost descoperite rezerve importante de petrol. Economia s-a dezvoltat rapid şi statul a început să fie invadat de comercianţi şi investitori, care au văzut în Dubai oportunitatea de a-şi extinde afacerile şi implicit de a-şi mări profiturile.

Decizia guvernului din Dubai de a trece de la o economie bazată pe comerț și exploatarea petrolului la una orientată spre servicii și turism a fost una benefică, deoarece orașul s-a dezvoltat foarte mult înte anii 2004-2006. Numeroasele construcții au transformat Dubaiul într-unu dintre orașele cu cea mai mare creștere din lume. Dubai a dobândit diverse recorduri legate de construcții: cel mai înalt turn din lume (Burj Khalifa), cel mai mare mall din lume (Dubai Mall), cea mai mare fântână din lume (The Dubai Fountain) și cel mai înalt hotel din lume (JW Marriott Marquis Dubai).

Făcând o mică excursie înapoi în timp, iată cât de mult s-au schimbat și alte orașe din lumea fascinantă în care trăim:

1. Singapore: 1960 vs. prezent

Faptul că este o naţiune multilingvistică, lucru foarte important pentru dezvoltarea afacerilor internaţionale pe teritoriul său, şi cel că îşi plăteşte bine angajaţii au făcut ca ţara să cunoască o dezvoltare uimitoare în ultimii 50 de ani

Singapore este o ţară mică, cu doar câteva resurse naturale proprii. Cu toate acestea, în ultimii 50 de ani s-a transformat într-una dintre cele mai mari puteri economice ale lumii. Aici, Tenna Schoer, un jurnalist danez cu sediul în Singapore, trece în revistă unele dintre măsurile care au ajutat ţara să se ridice pe aceste culmi înalte.

Rată scăzută a criminalităţii

Fă o plimbare cu metroul prin Singapore şi vei observa repede că doar turiştii sunt cei care ţin ferm de genţile lor. Localnicii sunt foarte relaxaţi cu privire la bunurile lor, nu prezintă niciun simptom de teamă că cineva ar putea să le smulgă smartphone-urile. Deloc surprinzător, dacă luăm în considerare că Singapore are cea mai mică rată a criminalităţii din lume. Rata criminalităţii a scăzut în fiecare dintre ultimii trei ani. Anul trecut au avut cea mai mică rată a criminalităţii înregistrată în mai mult de două decenii – au fost 80 de zile în care nu s-a raportat niciun jaf sau furt. Nu numai că nu este nevoie să vă faceţi griji cu privire la bunurile dumneavoastră, însă nici viaţa nu vă este pusă în pericol.

Potrivit datelor ONU, Singapore are a doua cea mai mică rată a criminalităţii din lume (datele exclud Palau şi Monaco). Numai 16 oameni au fost ucişi în 2011, într-o ţară cu o populaţie de 5,1 milioane de oameni. Compară această ţară cu Norvegia, care are cam aceeaşi dimensiune şi care a înregistrat 111 crime, iar Slovacia – 96 de crime în acelaşi an.

Cei mai sănătoşi oameni din lume
Când soarele răsare, locuitorii din Singapore sunt în picioare realizând exerciţiile de dimineaţă. Dacă efectuezi o plimbare dis-de-dimineaţă în frumoasa Grădină Botanică, vei găsi tineri şi bătrâni, bărbaţi şi femei făcând jogging în jurul lacului Tai Chi. Poate că acesta e unul dintre motivele pentru care singaporezii sunt clasaţi ca fiind unii dintre cei mai sănătoşi oameni din lume. Indicatorii de sănătate realizaţi de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), Banca Mondială şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (WHO) pentru 145 de ţări, cu cel puţin un milion de oameni, plasează Singapore pe locul întâi, cu un grad de sănătate de 89. Cu toate acestea, la fel ca majoritatea ţărilor dezvoltate, Singapore este afectată de o creştere a ratei obezităţii. Cu scopul de a forma o forţă de muncă sănătoasă, Consiliul de Promovare al Sănătăţii ţării a anunţat recent o companie „Provocarea de 1 milion de kg”, prin care se încearcă pierderea colectivă a 1 milion de kilograme în următorii trei ani prin mai multă activitate fizică şi un comportament alimentar sănătos.

Cel mai uşor loc pentru a face afaceri
Aproximativ jumătate din cei care trăiesc în Singapore s-au stabilit aici temporar, lucrând pentru multele companii străine care au un birou regional în Singapore. Aceste întreprinderi nu au ales această ţară doar datorită locaţiei foarte aproape de restul Asiei şi Pacificului. Banca Mondială a denumit anul trecut Singapore, pentru al şaptelea an consecutiv, drept cea mai bună ţară pentru a face afaceri. Banca a evidenţiat Singapore pentru comerţul transfrontalier, obţinerea permiselor de construcţie şi protecţia investitorilor.

Cel mai mare producător de platforme petroliere
Singapore, deşi nu are nicio picătură de ulei propriu, domină industria de petrol, fiind cel mai mare producător mondial de platforme utilizate pentru exploatarea şi forajul ţiţeiului în larg.

Una dintre cele mai puţin corupte ţări din lume
Situată într-o regiune în care corupţia este, uneori, o parte din viaţă, este de remarcat faptul că Singapore, în clasamentele internaţionale de corupţie, se află în prezent în top 5 pe lista ţărilor celor mai puţin corupte din lume.
Ţara cu cei mai mulţi milionari pe cap de locuitor. Guvernul joacă şi el un rol important în bunăstarea cetăţenilor. Impozitele se menţin la un nivel scăzut, în timp ce statul strânge bani din taxele pe proprietate aplicate caselor foarte scumpe, de milioane de dolari, ale celor bogaţi. Bogaţii nu simt greutatea acestora şi continuă să îşi cheltuie banii în magazine, restaurante şi pe tot felul de distracţii, contribuind la creşterea economică a ţării.

Educaţie la nivel înalt
Deşi au început de jos, locuitorii au reuşit în timp să se specializeze în domeniile în care activau, ajutaţi de această dată şi de Guvern, care a investit masiv în educarea şi pregătirea forţei de muncă.
Singapore are unele dintre cele mai bune şcoli din lume, iar Guvernul a impus de curând designul ca materie de studiu, dorind să aducă şi partea de creativitate printre calităţile dobândite de viitorii absolvenţi. Aceştia vor ieşi acum de pe băncile şcolii cu o paletă de abilităţi extinsă. Nu e de mirare, aşadar, că cei care vor să lucreze aici vin din toate colţurile lumii. De fapt, două persoane din cinci în Singapore sunt străini. Bancherii şi alţii din industria financiară se mută în valuri către ceea ce au ajuns să numească Elveţia Asiei.

Problemele de care cei din Singapore trebuie să se mai ocupe acum sunt descongestionarea traficului şi partea de imobiliare, ambele afectate de numărul mare de străini care continuă să se mute în ţară.

2. Hong Kong: 1960 vs. prezent


3. Fortaleza, Brazilia: 1980 vs. prezent


4. Shanghai, China: 1990 vs. prezent


5. Toronto, Canada: 1930 vs. prezent


6. Seoul, South Korea: 1950 vs. prezent

7. Nairobi, Kenya: 1960 vs. prezent


8. Beijing, China: 1940 vs. prezent


9. Melbourne, Australia: 1920 vs. prezent


10. Dubai, Emiratele Arabe Unite: 1980 vs. prezent

sursa foto: brightside.me

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

--