8 GREȘELI care îți afectează OCHII atunci când stai prea mult la calculator

Serviciul multor oameni implică folosirea unui calculator, iar uneori, după 8 ore de muncă pe zi, trebuie să mai petreci timp și acasă în fața monitorului. Aceste lucruri pot cauza probleme serioase cu vederea. Iată ce poți face pentru a-ți proteja ochii:

1. Mărește fontul

Fontul și imaginile prea mici ne fac să ne forțăm ochii și să ne apropiem de ecran. Din această cauză obosim rapid și apar durerile de cap. Prin urmare, e important ca fontul să fie de o mărime potrivită. Dacă trebuie să citești ceva, încearcă să imprimi textul.

2. Ajustează luminozitatea

Un ecran prea luminos sau prea întunecat ne forțează să ne îngustăm ochii pentru a ne strădui să înțelegem ceea ce vedem. Folosește un nivel de luminozitate care e confortabil pentru ochii tăi, ținând cont și de lumina din mediul înconjurător.

3. Scapă de strălucirea soarelui

FOLLOW ME

Strălucirea soarelui pe monitor interferează de obicei cu momentele în care trebuie să lucrezi în liniște la calculator. E neplăcut mai ales atunci când ecranul nu e echipat cu un strat anti-reflexiv. Poți să cumperi o folie creată special pentru acest lucru sau să îți așezi laptop-ul astfel încât lumina soarelui să nu ajungă la el. De asemenea, poți să porți niște ochelari de vedere cu filtru de calculator, care să rețină o parte din lumina albastră emisă de monitor.

4. Așează monitorul în poziția corectă

Înclinarea monitorului și distanța la care se află este la fel de importantă. Dacă trebuie să îți ridici / cobori capul prea mult în timp ce lucrezi la calculator, acest lucru îți va afecta nu numai vederea, ci și postura. Dacă folosești un monitor cu o diagonala mai mică de 50 cm, marginea sa superioară ar trebui să vină sub nivelul ochilor tăi. Dacă folosești un monitor mai mare, marginea sa superioară ar trebui să vină la 5-7cm de nivelul ochilor. Dă monitorul puțin pe spate. Partea de jos a laptop-ului ar trebui să fie ceva mai aproape de tine decât partea superioară. Plasează monitorul pe centru, astfel încât să nu trebuiască să te întorci spre stânga sau spre dreapta.

5. Clipește mai des

Atunci când lucrăm la calculator uităm să clipim. Prin urmare ochii noștri nu primesc destulă umezeală, iar asta duce la disconfort. Desigur, e dificil să te forțezi să clipești , pentru că asta e o acțiune mecanică. Dacă trebuie să stai mult timp în fața unui monitor, însă, formează-ți obiceiul de a clipi la intervale egale.

6. Folosește picături de ochi

Dacă nu poți clipi atât de des, folosește niște picături speciale care să asigure ochilor tăi un nivel suficient de umezeală. Un oftalmolog competent te poate ajuta să faci alegerea corectă.

7. Lasă-ți ochii să se odihnească

Fă pauze mai lungi, de 10-15 minute, după fiecare oră de muncă la calculator. În acest timp nu te uita la telefon și nu citi. Fă gimnastică pentru ochi, privește pe geam sau în depărtare și ieși la aer.

Citește și: 8 GREȘELI pe care le faci și îți strici LAPTOP-UL

Laptopul este probabil cea mai populară unealtă de lucru de astăzi. Mulți dintre noi folosim zilnic un laptop, dar rareori ne întrebăm dacă ceea ce facem e corect. Neglijențele minore s-ar putea să-i influențeze însă funcționarea, ducând la probleme serioase. Iată cum ar trebui să ai grijă de laptopul tău ca să îi prelungești viața:

1. Nu-ți lăsa animalele să stea pe laptop

Poate că ți se pare amuzant când pisica ta se cațără pe laptop ca să te „ajute” să lucrezi, dar nu încuraja acest tip de comportament. Pisicile sunt atrase de căldura dispozitivului, dar nu le lăsa să stea acolo, deoarece blana lor poate să ajungă în sistem, ceea ce va duce la supraîncălzire și la defectarea laptopului. De asemenea, nu mânca la calculator, deoarece bucățile de mâncare ce vor ajunge pe tastatură vor atrage oaspeți nedoriți – gândaci și furnici.

2. Mișcă-ți laptopul cu grijă

Încearcă să îți miști laptopul cu mare grijă. Hard disk-ul mecanic poate fi deteriorate dacă e agitat prea tare atunci când e activ deoarece are multe părți mobile care se pot rupe ușor, iar tu îți vei pierde toate datele.

3. Rulează cablurile cum trebuie

Cablurile sunt doar fire și cauciuc și nimic nu li se poate întâmpla, ai spune. Ce-i drept, ele se pot înfășura în jurul a orice, iar din moment ce laptopurile noastre trebuie să fie mobile, cablurile sunt și ele subțiri și ușoare. Nu le răsuci în unghiuri ciudate sau în jurul unor margini ascuțite. Nu întinde cablul când e băgat în priză. Acest lucru va duce la probleme de încărcare.

4. Nu-ți ține laptop-ul la încărcat o zi întreagă

Din punct de vedere tehnic, nu poți supraîncărca o baterie de laptop deoarece modelele moderne folosesc baterii litiu-ion. Cu toate acestea, microcontrolerul care împiedică supraîncărcarea bateriei poate fi deteriorat. În acest caz, încărcarea continuă va supraîncălzi bateria.

5. Deschide-l și închide-l cu delicatețe

Nu ține laptopul de ecran – aceasta s-ar putea să fie cea mai fragilă parte a întregului dispozitiv. Dacă îl ții de un colt vei pune presiune și în timp se va îndoi. Deschide și închide capacul cu delicatețe, ținându-l de partea din mijloc.

6. Ia-ți un dispozitiv de răcire a laptopului

Laptopurile trebuie să fie mobile, așa că de cele mai multe ori le ținem în poală, dar aceasta s-ar putea să nu fie chiar cea mai bună idee. Poala ta sau păturile pot să blocheze conductele de ventilare, provocând supraîncălzirea bateriei.

7. Ține-ți laptopul departe de suprafețele magnetice

Orice hard drive are magneți folosiți pentru a depozita date. Dacă îți pui laptopul în apropierea unui magnet puternic, datele se vor pierde.

8. Scoate încărcătorul așa cum trebuie

Chiar dacă te grăbești, ai mare grijă. Mișcările agresive pot să deterioreze firul, ceea ce poate duce la probleme de încărcare.

sursa: brightside.me

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.