#TIPS&TRICKS

7 secrete fascinante ale lucrurilor obișnuite de care habar nu ai

Scris de Laura P la 14 septembrie 2017

Suntem atât de obișnuiți să vedem anumite lucruri în fiecare zi încât nu suntem atenți la detalii. De cele mai multe ori însă, cele mai ingenioase idei și cele mai fascinante povești sunt ascunse în spatele unor chestii care nu ies cu nimic în evidență. Iată câteva secrete uimitoare ale lucrurilor familiar, pe care nimeni nu le-a observat:

1. Barele în zigzag ale tramvaiului

Dacă te uiți cu atenție la partea superioară a unui tramvai, vei observa că firele sale de contact sunt așezate în zigzag, nu în linie dreaptă. Toate tramvaiele au pantografe atașate pe acoperiș, iar partea lor superioară se uzează treptat și trebuie să fie înlocuită.

2. Cine l-a omorât pe Rege?

În pachetul de cărți francez standard, Regele de Inimă Roșie este înfățișat ciudat. Este singurul rege fără mustață și singurul rege care pare să-și înfigă sabia în cap. Unii istorici cred că el îl reprezintă pe Ajax cel mare, Regina de Inimă Roșie fiind Elena din Troia, cea mai frumoasă femeie din lume. Ajax a fost unul dintre pețitorii săi, dar când femeia l-a refuzat, el s-a sinucis înjunghiindu-se cu propria sabie.


3. Marginile monedelor din Regatul Unit

Monedele britanice de una, două, cinci, zece, douăzeci și cincizeci de penny înfățișează secțiuni ale stemei regatului Marii Britanii care formează întregul scut atunci când sunt puse la un loc, iar moneda de o liră înfățișează întregul scut pe verso. E o idee grozavă, nu?

4. Simbolul borcanului deschis de pe produsele cosmetice

Micuțul borcan deschis îi informează pe consumatori în legătură cu perioada de timp de după momentul deschiderii în care produsul poate fi folosit fără probleme.

5. Coroana Statuii Libertății

Fiecare om a văzut probabil Statuia Libertății – în realitate sau în poze sau filme. Totuși, doar câțiva oameni știu că cele șapte țepe de pe coroana sa reprezintă cele șapte oceane și cele șapte continente ale lumii, indicând faptul că libertatea este un concept universal.

6. Paginile albe din cărți

Ai observat probabil că multe cărți au câteva pagini albe la început sau la final. De ce sunt ele acolo? Paginile cărțile sunt, de multe ori, imprimate pe bucăți mari de hârtie, nu pe unele mici. Dacă nu există suficient conținut care să le umple, paginile respective vor rămâne albe. Editorii imprimă uneori cuvântul „Note” sau lasă un alt semn, astfel încât cititorii să nu creadă că au dat peste o carte cu greșeli de tipar.

7. Pastă de dinți colorată

Te-ai întrebat vreodată de ce pasta de dinți clasică are trei culori: alb, albastru și roșu? Se pare că fiecare parte are ingredient și scopuri diferite. Fluorul, partea albă, e cel mai important ingredient, conținând substanțe care albesc dinții și îndepărtează placa. Gelul albastru sau verde are efecte antimicrobiane și împrospătează respirația. Gelul roșu a fost adăugat mai târziu și conține elemente cruciale pentru sănătatea gingiilor. Nu e neapărat necesar ca pasta de dinți să aibă culori diferite – e doar o strategie inteligentă de marketing.

 

Citește și: 15 trucuri care vor schimba complet modul în care vezi lucrurile obișnuite

Sfaturile legate de lucrurile de zi cu zi sunt aproape întotdeauna utile, pentru că niciodată nu poți spune că știi suficiente.

Iată câteva dintre cele mai bune, ca să fii sigur că micile probleme ale zilei nu-ți strică buna dispoziție.

1. Carne mai gustoasă

Carnea tocată va fi și mai gustoasă dacă e marinată puțin în frigider.

2. Scapă de durerea de gât

Dacă bei lapte cald cu nucșoară, atunci orice inflamație și durere de gât o să dispară mult mai repede.

3. Aprinde focul ușor

Folosește chipsuri. Ard mai repede ca orice lichid special, chiar și când lemnele sunt mai umede!

4. Calmează-te repede

Dacă ai nevoie să te liniștești foarte repede, apasă pe spațiul dintre nas și buze pentru trei secunde, cu degetul mare. Asta te va ajuta chiar și dacă ai o cădere nervoasă!

5. Fierbe cartofii mai repede

 

Adaugă puțin unt în cratiță.

6. Verifică prospețimea unui ou

Pune oul în apă rece, acoperit complet. Dacă e proaspăt se va scufunda, dacă s-a învechit va pluti.

7. Înlocuiește ouăle cu bananele la copt

Jumătate de banană înseamnă un ou.

8. Îndepărtarea unei pete de adeziv de pe sticlă

Pune niște ulei vegetal obișnuit pe zona afectată, lasă 10 minute apoi șterge cu un prosop de bucătărie.

9. Fierbe fasolea mai repede, în apă nesărată, adăugând o lingură de apă rece la fiecare 7-10 minute.

10. Scapă de petele de cerneală sau vopsea

Șterge zona afectată cu acetonă, apoi freac-o cu alcool sau soluție de amoniac.

11. Ce să faci cu un ou crăpat: fierbe-l normal și folosește-l la salate sau sandvișuri.

 

12. Uscarea rapidă a încălțămintei

Încălzește sare într-o tigaie, pune-o într-o șosetă și așază șoseta în pantoful ud. După un timp, dacă nu se usucă, poți înlocui șoseta.

13. Cum să fierbi laptele mai repede

Adaugă un pic de zahăr.

14. Un mod simplu de a răzui brânza

Înainte să începi, pune niște ulei vegetal pe răzuitoare. Brânza nu se va mai lipi, iar răzuitoarea va fi mai ușor de spălat.

15. Protejează ecranul telefonului

Ecranul telefonului se poate zgâria repede, dacă nu-l acoperi cu folie protectoare. Pune puțină pastă de dinți pe o cârpă, apoi freacă zgârieturile cu atenție.  Îndepărtează urmele de pastă de dinți și șterge ecranul cu o cârpă uscată.

 

Citește și: 8 lucruri al căror SCOP PRINCIPAL te va SURPRINDE

În viața noastră de zi cu zi, suntem înconjurați de o mulțime de obiecte care par atât de comune încât nu ne oprim puțin să ne întrebăm de ce e cu adevărat nevoie de ele sau de ce arată așa cum arată. Iată câteva informații despre scopurile neobișnuite ale celor mai obișnuite lucruri:

1. Gaura din gogoașă

 

Această gustare consumată atât de frecvent în orașele moderne este, de fapt, veche de sute de ani. Astăzi, cofetarii pot face produse de patiserie delicioase de orice formă și mărime. În trecut însă, era difiicl ca marginile și mijlocul unei plăcinte să fie coapte la fel. De aceea, era mai ușor dacă gogoșile aveau o gaură în mijloc.

2. Banda neagră și punctele

Banda neagră de pe parbriz protejează uretanul care fixează geamul de razele violete și ascunde praful care se adună de-a lungul marginilor geamului. Cât despre puncte, acestea oferă o tranziție mai plăcută din punct de vedere vizual de la banda neagră la sticla transparentă. De asemenea, ele asigură o distribuire mai uniformă a temperaturii.

3. Ochelarii de soare

 

S-ar părea că acest obiect are un singur scop, sugerat chiar de numele său. Totuși, lucrurile nu sunt chiar așa simple. Ochelarii întunecați au fost inventați de oamenii din zonele arctice pentru a-și proteja ochii de zăpada orbitoare. Au devenit deosebit de populari în rândul judecătorilor chinezi în secolul 12, care îi purtau pentru a-și ascunde adevăratele emoții de martori.

4. Marginile agendelor

La origine, marginile agendelor nu au fost făcute pentru ca profesorii să-și scrie notele și comentariile. Adevărul e că, în trecut, cărțile deveneau victimele șoarecilor și șobolanilor care rodeau hârtia. Ca să nu se piardă și informație odată cu hârtia, oameni iau început să lase spații goale pe margini, unde era cel mai probabil să apară daunele provocate de rozătoare.

5. Aspectul denivelat al mingilor de golf

Primele mingi de golf erau absolut netede. Totuși, cu timpul, jucătorii și-au dat seama că mingile cele mai bune erau cele vechi, zgâriate și crăpate, așa că le foloseau timp de ani de zile. Producătorii au observat această tendință și au început să le dea mingiilor un aspect denivelat.

6. Jumătățile de centură

Aceste mici bucăți de piele sau material pot fi văzute pe spatele multor haine și jachete. Au apărut pe hainele militare, care erau foarte largi, cu câteva secole în urmă. Noaptea, jumătățile de centură puteau fi desfăcute, iar hainele folosite ca pături. Vremurile s-au schimbat, dar și pe hainele de azi mai apar jumătățile de centură.

7. Găurile din lacăte

Lacătele sunt adesea folosite pentru a încuia ușile și porțile pe exterior, așa că se uzează adesea din cauza ploii. Când se întâmplă asta, oamenii cumpără de obicei un lacăt nou, fiindcă puțini știu care esre rostul micii găuri de la baza lacătului – acolo poți turna ulei de motor, care îl va face să se deschidă iarăși cu ușurință.

8. Marginile monedelor

Monedele au început să aibă părțile zimțate în secolul 16. Când oamenii tăiau mici bucăți din metalul prețios pentru a le vinde, apoi dădeau monezile astfel modificate mai departe, cu valoarea lor întreagă. Părțile zimțate au apărut tocmai pentru a se evita astfel de lucruri.

Citește și: 9 lucruri pe care nu știai cum să le folosești. Află acum!

Există o multitudine de lucruri pe care le vedem în jurul nostru în viața de zi cu zi, dar  nu știm cu adevărat la ce folosesc.

Cu siguranță te-ai întrebat de multe ori în ce scop au fost create aceste lucruri. A venit timpul să afli răspunsul!

9 lucruri pe care nu știai să le folosești:

1. Gaura din partea de sus a capacului unui pix

 

Gaura din partea de sus a capacelor de pix este menită să permită trecerea aerului  prin la plămâni în cazul în care cineva îl bagă în gură și îl înghite.

2. Cilindrul de pe cablul de alimentare a laptopului

2

Acest aparat mic, dar foarte important, suprimă zgomotul de înaltă frecvență în circuitele electronice.

3.  Micuța gaură din geamul unui avion

 

Geamurile din avion sunt făcute din două bucăți de sticlă din plastic. Geamul din interior s-ar putea sfărâma din cauza diferenței semnificative de presiune între cabina avionului și exterior. Gaura permite aerului să se deplaseze între cabină și zona dintre cele două geamuri, astfel, se egalizează presiune între ele.

4.  Partea albastră de la guma de șters

 

Dacă întrebi pe cineva pentru ce se folosește partea albastră a radierei, îț va spune că este pentru a șterge pixul. Acest lucru nu este adevărat. Partea albastră a fost făcută inițial pentru a elimina marcajele de pe hârtia groasă. Partea roz poate lăsa urmele a ceea ce a fost pe hârtie, în timp ce partea albastră șterge tot.

5. Butonierele orizontale de pe cămașă

 

Te-ai întrebat vreodată de ce sunt butonierele pentru nasturii de sus și de jos orizontale? Acest lucru își are originea în faptul că nasturii din aceste două locuri sunt mai susceptibile de a se desprinde. O butoniere orizontală face acest lucru mai puțin probabil în comparație cu una verticală.

6. Ocheții suplimentari de la adidași

6

Puțini oameni  acordă atenție la ochiurile suplimentare din partea de sus adidașilor. Deși mulți nu îi observă,  au fost  proiectați cu un scop foarte util: acestea sunt menite să fixeze pantofii pentru a preveni frecarea gleznelor. Aici este un video exemplificator.

7. Gaura din lingura de spaghete

 

Gaura din lingura de spaghete a fost proiectată pentru a-ți permite să măsori cantitatea corectă de paste necesare pentru o porție standard. Este adevărat, unii oameni s-ar putea să mănânce mai mult și alții mai puțin, dar gaura din lingura este perfectă pentru a obține cantitatea medie de spaghete pe care o persoană este probabil să o mănânce.

8. Micul buzunar din buzunar

 

A apărut pentru prima dată pe blugii Levi  în 1873 și a fost menit să fie folosit pentru ceasurile de buzunar. Până în această zi este încă numit în mod oficial ca un  „buzunar de ceas” de către producători.

9. Bucățica de material pe care o primești când cumperi ceva

10

Aceste resturi de material nu sunt destinate pentru a petici hainele tale, așa cum mulți cred. Rolul lor este să fie spălate cu detergent sau înălbitor pentru a permite să verifici cum reacționează haina respectivă la un anumit tip de spălare. 

Citește și: 13 trăsături ASCUNSE ale obiectelor pe care le folosești zi de zi

Îți amintești partea albastră și cea roșie de la gumele de colorat? Mereu am crezut că cea albastră e pentru a șterge pixul, nu-i așa? Te-ai întrebat vreodată de ce nu funcționează? Capătul albastru este destinat tot ștergerii creionului, însă a fost conceput pentru a șterge urmele de creion de pe hârtia mai dură.

Iată și alte câteva lucruri pe care le folosim zi de zi și care au niște trăsături ascunse:

1. Adânciturile sticlelor

 

Ai văzut adânciturile de la fundul sticlelor de vin? Ele sunt concepute așa pentru a păstra presiunea chiar și atunci când sunt astupate. Cu cât este mai mare presiunea, cu atât e mai mare adâncitura.

2. Gaura mică de la iPhone

Aceea este de fapt un microfon incorporate în telefon.

3. Cârligele de la încărcătoare

 

Probabil că ai obervat micile cârlige albe de la încărcătoarele Apple. Ele nu sunt inutile, ci fac sarcina înfășurării cablului mai ușoară.

4. Agrafele de păr

 

Fetele adoră aceste agrafe, dar probabil le folosesc greșit. Partea încrețită trebuie să vină jos, pentru o mai bună fixare.

5. Suportul pentru linguri

Gaura aceea din mânerul cratiței nu e doar pentru a o atârna după ce o speli. Îți poți ține lingura acolo!

6. Deschizăturile din teniși

 

Acestea folosesc la aerisire și sunt menite, de asemenea, să nu lase apa să intre.

7. Lacătele

 

Te-ai întrebat vreodată de ce trebuie să existe gaura aceea pe fundul lacătului? Ea trebuie să lubrifieze lacătul și să ajute la scurgerea apei.

8. Capacul pixurilor

 

Ai observat mica gaură din capătul capacelor de pixuri? Aceasta asigură siguranța copiilor: dacă e înghițit accidental, să poată respire.

9. Niturile de pe blugi

 

Aceste găuri de metal de pe blugi au un scop întemeiat. Sunt aplicate pe zonele în care blugii sunt cel mai predispuși să se destrame din cauza mișcărilor. Ele întăresc punctele de tensiune.

10. Tastatura

 

Ai observat micile linii de pe tastele F și J? Da, au un scop, ele reprezintă tastele de sprijin pentru poziționarea degetelor.

11. Capacele

Bucata mică de plastic din interiorul capacelor de suc reprezintă un sigiliu în plus și ține lichidul și acidul înăuntru.

12. Ecartamentul

 

Când conduci, săgeata de lângă ecartament îți arată pe ce parte e rezervorul.

13. Protuberanța de la capătul încărcătorului de laptop

 

Aceasta nu are doar un rol estetic, ci ajută la prevenirea interferențelor în cablu.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

--