7 PRODUSE pe care nu o să le mai cumperi NICIODATĂ după ce vezi ce se pune în ele

Industria alimentară e în continua dezvoltare. Toți mai puțini adulți știu săă gătească sau vor să facă asta, așa că cererea de alimente procesate e mare, dar știm totuși ce băgăm în gură? Ba mai mult – am mai mânca anumite lucruri dacă am ști cum sunt făcute? Cu ingredientele e, desigur, altă poveste. Iată câteva secrete din industria alimentară:

1. Bezelele

Bezelele sunt foarte la modă atunci când vine vorba de desert, dar nu sunt niște produse foarte sănătoase. Numele lor vine de la planta numită nalbă, dar, din păcate pentru vegetarieni, bezelele de azi conțin produse animale – nu carne, ci gelatină. Gelatina se obține prin fierberea resturilor de piele și oase de la vaci și porci. Alte ingredient sunt: amidonul, îndulcitorii și aromele.

2. Călătorul omniprezent

Alimentele gata de mâncat sunt convenabile, dar la ce preț? Ele sutn preparate în urma unui proces foarte lung și conțin o mulțime de ingrediente. După cum îți poate spune oricine are câteva cunoștințe despre sănătate, mai multe ingrediente înseamnă un pericol mai mare. E posibil ca mâncarea ce se încălzește în cuptorul tău cu microunde să fi trecut prin zeci de țări. Ingredientele poate că au fost proaspete – dar apoi au fost gătite, înghețate, ambalate.

3. Ce-ar fi să rămâi la ciocolată?

FOLLOW ME

Un articol din revista Time susținea că aroma de vanilie vine de la partea dorsală a unui castor. Producătorii de înghețată folosesc frișcă, lapte, zahăr și uneori ouă, dar aromele de vanilie, căpșună și zmeură ar putea să conțină și castoreum. Această substanță e folosită și la alte produse de vaniilie – boabele de vanilie sunt extreme de scumpe, așa că cei din industria alimentară ale scurtătuturile ori de câte ori pot.

4. Prețul clarității

Industria occidentală are o adevărată obsesie pentru bere. De multe ori, ziua noastră nu e completă dacă nu bem o bere rece. Deși berea e produsă de mii de ani, s-a schimbat mult. Pe lângă ingredientele originale, astăzi se folosește și cleiul de pește, care este pregătit din vezică uscată de pește. Dezgustător, nu? Cleiul de pește nu are alt scop decât să facă berea mai clară și mai plăcută vederii.

5. Începutul curcubeului

Skittles sunt niște bomboane foarte bune, care te fac instantaneu să te simți mai bine. Totuși, nu vei mai sta așa liniștit/ă când vei afla din ce sunt făcute cele roșii. Bomboanele roșii conțin un ingredient numit carmin. Carminul este obișnuit prin zdrobirea a mii de gândaci. Carminul este folosit într-o mulțime de alte produse – jeleuri, bomboane, iaurturi și chiar rujuri.

6. Nu vrei să îți pregătești pâinea acasă?

Plăcintele și pâinea procesată conțin un acid numit L-cysteine. Acesta înmoaie produsele, dar probabil nu ai vrea să ai de-a face cu el, deoarece e produs din părul vândut de femeile din China. Dacă acesta nu e disponibil, penele de rață sunt următoarea alegere.

7. Factorul de dependență

Produsele Pringles sunt atât de bune încât nu te poți opri din mâncat. Modul în care sunt făcute, totuși, le face să fie puțin mai comestibile decât hâria. De fapt, Pringles nu sunt deloc cartofi. Chiar credeți că toate acele chipsuri identice au venit din cartofi tăiați? Nu, fulgii de cartofi sunt amestecați cu orez, grâu, porumb etc. Totul este apoi rulat ca o foaie. Plăcile sunt tăiate și apoi presate în forma. Pringles este una dintre cele mai prelucrate branduri de cipuri existente. Procesul nu se încheie doar cu prăjirea. Când chipsurile devin clare, sunt pulverizate cu aromă și stivuite. Nu numai că acest proces face alimentele să nu mai aibă valoare nutritiă, dar rezultatul este acrilamida, o substanță chimică direct legată de cancer.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.