5 trucuri care te vor ajuta să adopți un stil de viață sănătos

Dragii mei, în cazul în care nu ați văzut deja pe pagina mea de Facebook live-ul făcut alături de Larisa Petrini, vreau să împărtășesc cu voi proiectul în care am intrat cu inima deschisă. Este vorba despre provocarea lansată de Floriol, „Pași mici pentru un stil de viață sănătos”.

Pentru mine, un stil de viață sănătos și echilibrat a fost întotdeauna o prioritate, așa că sunt în permanență în căutarea de soluții eficiente, fără a cădea totuși în cealaltă extremă, pentru că sunt și o iubitoare de gust bun, autentic, delicios.

Știți cu toții din postările mele de pe Instagram că sunt pur și simplu de neoprit când vine vorba de dulciuri. Dacă mi-ar spune cineva că nu mai am voie un tip de mâncare trei luni, aș sta liniștită și fără nicio poftă. Dar dacă mi-ar spune că nu mai am voie nimic dulce, ar fi ca și când mi-ar lua oxigenul. Nu este vorba de nevoia de zahăr, pentru că încerc să mănânc numai prăjituri fără zahăr sau cu înlocuitori sănătoși, ci pur și simplu ador gustul unei prăjituri bine făcute. M-am luptat în ultimul an foarte mult cu această dependență, eram dispusă să merg chiar și la hipnoză ca să scap de ea, dar am înțeles că o viață în care îți impui tot felul de restricții drastice nu e neapărat o viață sănătoasă.

Sunt singura care se luptă cu adicții și cu dorința de a mai reduce puțin obiceiurile nesănătoase? NU… tocmai acest lucru m-a împins să intru în acest program. Nevoia mea, pe de-o parte, și nevoia multora dintre voi, care îmi cereți în fiecare zi să vă ajut cu răspunsuri la întrebări care nu vă dau pace. Și mai e un lucru: studiul realizat de Floriol*, din care reiese că 3 din 10 femei doresc să primească ajutor de la un nutriționist, un instructor de fitness sau food coach, pentru a-și îmbunătăți stilul de viață. Doar una din zece alege să facă asta așa că m-aș bucura dacă acest număr ar crește și nu ar rămâne doar o simplă statistică pe o hârtie. Prezenta mea in programul pasilor mici initiat de Floriol imi da ocazia sa impartasesc cu voi o multitudine de sfaturi valoroase venite din partea unui specialist – Larisa Petrini. .

În urma multor discuții cu specialiști, dar și prieteni, am descoperit câteva trucuri care pe mine mă ajută să mă organizez mai bine în această căutare a unui stil de viață cât mai sănătos.

1. Începe cu pași mici

Sunt cât se poate de sinceră și asumată când vă spun că am încercat și eu diete minune care promiteau să mă facă să slăbesc în mai puțin de o lună. Pe moment a funcționat, însă, în timp s-a dovedit că nu a fost cea mai bună idee. De aceea, acum încerc să nu-mi șochez corpul cu un regim strict pe care să-l abandonez în cele din urmă. De-a lungul timpului am învățat că e mai bine să introduc în rutina mea treptat schimbările de care aveam nevoie. Nu vă propuneți să alergați de mâine doi kilometri pe zi, pentru că nu veți reuși. Ar trebui să vă propuneți să începeți să alergați zilnic 10 minute timp de o săptămână și să tot creșteți timpul pe măsură ce organismul vostru percepe schimbarea.

2. Învață să reduci, ca să nu renunți

V-am povestit, orice încercare a mea de a renunța la dulciuri a eșuat dramatic. Ce am reușit însă să fac a fost să reduc cantitatea de zahăr pe care o mănânc zilnic, iar următorul pas ar fi să reduc cantitatea săptămânală de dulciuri pe care le consum. Dacă ne trezim într-o dimineață și ne spunem: de azi nu voi mai mânca ciocolată, nu vom face decât să ne gândim la ciocolată toată ziua. Niciun produs alimentar, oricât de dăunător ar fi considerat, nu ne va face rău dacă nu îl transformăm într-un viciu. Da, puteți să mâncați cartofi prăjiți, carne de porc, tort, mezeluri, sarmale, orice! Absolut orice, atâta timp cât se întâmplă din când în când.

3. Oferă-ți o recompensă

În diete se numește cheat day sau destrăbălare culinară, însă cum eu nu despre dietă vorbesc, ci despre adoptarea unui stil de viață sănătos, o să o numesc recompensă. O săptămână de mâncat sănătos și echilibrat e mai ușor de parcurs atunci când te gândești că urmează să mergi în weekend la părinți, unde te așteaptă toate bunătățile pământului. Consumate cu moderație, desigur.

4. Povestește-le celor din jur

Psihologii spun că atunci când le povestim celor din jur ceea ce vrem să facem, determinarea noastră crește pentru că nu dorim să-i dezamăgim pe cei din jur sau, de ce nu, să ne facem de rușine în fața lor. Dacă nu sunteți gata să vă asumați un angajament public, puteți încerca măcar cu o persoană apropiată, care ar putea chiar să „vă controleze” din când în când.

5. Ține un jurnal

Se spune că pentru a ne introduce un nou obicei în rutină e nevoie de 21-30 de zile. Notați-vă progresele și urmăriți evoluția pașilor mici pe care îi faceți pentru a vă schimba stilul de viață. Fie că este vorba de introducerea sportului în viața voastră, de trezit mai devreme, de mâncat în fiecare zi regulat sau de reducerea cantităților pentru o anumită grupă de alimente, vă va ajuta foarte mult să vedeți cum ați evoluat în timpul unei luni de zile și cât de aproape sunteți de îndeplinirea scopului propus.

Sunt convinsă că pe parcursul programului #FloriolGoHealthy o să adun și mai multe trucuri și sunt bucuroasă să le împart cu voi. Am ales deja 3 câștigătoare de pe pagina mea de facebook care își doresc să facă o schimbare în stilul lor de viață și abia aștept să văd cum vor evolua lucrurile pentru ele. Alături de Floriol și de Larisa Petrini, expertă în nutriție integrativă, am pornit în căutarea femeilor care fac față cu brio provocărilor de zi cu zi și care își doresc pentru ele și familia lor o schimbare a stilului de viață.

Pentru aceia dintre voi care se întreabă de ce Floriol lansează această campanie, vin cu clarificarea ca acest brand a avut inițiativa să iasă în față și să-i ghideze pe oameni spre un stil de viață echilibrat. Până la urmă, uleiul este un aliment pe care orice familie îl are în casă, care are beneficiile lui și de care nu putem și chiar nu trebuie să ne lipsim. Depinde numai de noi dacă-l punem într-o salată sau îl folosim pentru porții generoase de cartofi prăjiți. 🙂

 

*Studiul Ce înseamnă un stil de viață sănătos pentru femeile din România? a fost realizat în martie 2017, prin platforma iVOX, pe un eșantion reprezentativ de 1266 de respondente, cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, mediu urban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.