#VIATACUCOPII

5 lucruri pe care să le faci odată ce ai ajuns acasă (+Concurs)

Scris de Ela Crăciun la 06 octombrie 2016

Nu-i așa că timpul obișnuia să treacă mai greu? Odată cu înaintarea în vârstă mi se pare că timpul o ia la goană. Dezvoltarea socială a făcut ca femeile să fie egale în drepturi cu bărbații și să ne îndepărtăm de vremurile în care bărbatul aducea banii în casă și femeia se ocupa de creșterea copiilor. Sigur, e un lucru minunat că trăim vremuri în care putem alege să facem ceea ce vrem, dar nu pot să nu mă gândesc cum ar fi oare dacă aș putea sta mai mult în preajma copiilor mei? Nu mai zic de evoluția tehnologiei, care în loc să ne facă viața mai ușoară, ne ține conectați 24/24 și ne răpește mai multă atenție decât ne-am dori.

Îmi fac meseria cu dragoste și plec de acasă cu zâmbetul de buze, însă ceva în mine se rupe când știu că nu sunt mai mult timp lângă Alesia și Alex și că ratez momente care nu se mai întorc, pentru că ei cresc, deși noi, părinții, îi vom vedea mereu la fel. Dacă profesia mea are legătură cu voința mea, lucrez pentru că vreau, sentimentul de vină că nu le acord copiilor mei și fizic  vine din instinctul matern, care e mai puternic decât orice.

Din fericire, am găsit câteva modalități de a-mi înmulți timpul, care s-ar putea să funcționeze și pentru tine:

1. Încearcă să pui tehnologia pe off din momentul în care te-ai întâlnit cu copiii

S-ar putea ca dimineața să-ți fie  mai greu, în drum spre școală să zicem, pentru că atunci te sună toată lumea să le rezolvi pe toate. Ei, dar când îi iei de la școală, povestea ar trebui să fie cu totul alta. Obișnuiește-i pe cei din jur că după ora x nu mai răspunzi la telfon, mail sau orice altceva ce are legătură cu munca. De la ora 17 nu mai sunt jurnalistul Ela Crăciun, sunt doar mamă, soție și fiică.

2. Integrează-i pe cei mici în activitățile casei

Băiețelul cel mare vrea clătite? Nicio problemă! Numai că în loc ca el să le aștepte cuminte în timp ce se uită la desene animate, ce-ar fi să le faceți împreună? În felul acesta vă puteți juca, va învăța să facă singur în viitor și cine știe ce secret vei afla de la el în timp ce pregătiți compoziția?

3. Fără mutitasking măcar 30 de minute pe zi

Măcar 30 de minute le datorăm lor. Asta înseamnă fără telefon în mână, fără să împăturești haine în timp ce ei îți povestesc ceva, fără să speli vase, nimic. O jumătate de oră stai doar cu ei și ascultă ce au de zis.

4. Stabiliți împreună un program lunar pe care să-l respectați

În funcție de anotimp, poți stabili împreună cu ei ce activități și-ar dori să faceți împreună. Pe lângă activitățile distractive de zi cu zi, să știe că urmează să faceți ceva special împreună. Să zicem că în octombrie vor să mergeți la o piesă de teatru, să jucați un joc de societate cu toată familia, să mâncați înghețată dintr-un anumit loc și să pregătiți împreună brioșe.

5. Încearcă să îmbini utilul cu plăcutul

Dacă sunt deja prea mari și își fac singuri temele, tu doar le verifici, ori, din contră, sunt prea mici și nu au, asta nu înseamnă că trebuie să rămâi cu impresia că învață la școală/ grădiniță tot ce trebuie să știe. Găsiți împreună jocuri care să-i captiveze, astfel încât să nu găsească activitatea ca pe o corvoadă. Pur și simplu vă jucați, iar ei absord informațiile fără niciun efort special. Noi am încercat un astfel de joc și am petrecut împreună o seară fantastică, după cum puteți vedea în acest video:

Pe noi ne-a captivat foarte mult acest joc. Dacă vă place și vouă, trebuie să știți că Speedy Doc este produs de brand-ul Momki și, deși se adresează persoanelor de peste 8 ani, Alesia nu a avut nicio problemă să-l joace, ba chiar ne-a amuzat foarte tare. Puteți să-l jucați împreună cu toată familia, pentru că pot participa până la 10 jucători. Jucăria poate fi găsită în toate lanțurile de super-marketuri, dar și online, funcționează cu  baterii și vine însoțită de 20 de ZERO-uri din plastic.

Hai încearcă, nu e greu să faci cele de mai sus! Abia aștept să  spui cum te-ai descurcat. Iar dacă ţi-a plăcut jucăria mea, o poţi avea şi tu. Te provoc la un CONCURS: postează acest articol pe facebook-ul tău, apoi spune-mi, într-un comentariu ce faci tu când ajungi acasă. Aștept înscrierile până pe 16 octombrie, iar pe 17 octombrie anunț câștigătorul!

Îţi mulţumesc că eşti unul dintre cei 1 milion de oameni care mă citesc! 

Hai cu mine pe:
Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

Mulţumesc,  Lemonade Photo pentru că ai surprins atât de draguţ momentele noastre de joacă!

--