5 GREȘELI pe care le faci când iei MEDICAMENTE! De ASTA nu își mai fac EFECTUL!

Atunci când suntem bolnavi, credem toți că ne putem vindeca datorită medicamentelor prescrise de medic sau pe care ne gândim să le luăm singuri și că efectul lor nu va întârzia să apară. Astăzi e deosebit de ușor să cumperi medicamente de la farmacie fără o rețetă medicală, dar asta nu înseamnă că această metodă e eficientă sau că medicamentele pe care ți le alegi singur/ă nu vor avea efecte neplăcute sau reacții adverse. Reacțiile adverse pot să apară din cauza interacțiunii dintre componentele medicamentelor sau dintre medicamentele respective și lucrurile din alimentația ta. Printre efectele secundare posibile se numără senzația de amețeală, greața, sângerările tractului gastrointestinal.

Șansele de a avea neplăceri în urma unui tratament stabilit de tine cresc, dacă ai anumite afecțiuni, precum: astm, probleme cu coagularea sângelui, boli de sânge, probleme cu respirația, diabet, prostatită, epilepsie, glaucoma, boli cardiovasculare, gută, hipertensiune arterial, probleme cu sistemul imunitar, afecțiuni renale, boli hepatice, Parkinson sau probleme cu tiroida. De asemenea, e important să știi că nu poți face ușor distincția dintre un simptom al bolii originale și unul provocat de urmarea unui tratament nepotrivit. E necesar să ceri părerea unui medic de fiecare dată.

Pentru a evita efectele adverse, nu consuma băuturi alcoolice în timpul unui tratament, nu lua medicamente care nu au fost prescrise de medic, nu lua o doză mai mare sau mai mica decât cea prescrisă de medic. Dacă ai nelămuriri legate de tratament, nu ezita niciodată să ceri lămuriri medicului saau farmacistului și informează-te cu privire la ingredientele pe care le conțin medicamentele. Acest lucru e important mai ales dacă ai avut în trecut probleme cu alergiile.

E adevărat că tratamentul cu medicamente nu e întotdeauna la fel de rapid pe cât ne-ar plăcea. Iată însă care sunt factorii ce influențează eficiența medicamentelor și ce greșeli poți să faci într-o perioadă în care iei tratament:

1. Iei pastilele cu băuturile nepotrivite

De multe ori luăm pastilele cu băutura care e cel mai la îndemănă. Totuși, în aceste momente nu stăm să ne gândim că anumite lichide pot slăbi considerabil efectul anumitor medicamente. De exemplu:
-cafeaua și coca cola – medicamentele se dezintegrează rapid
-ceaiul – încetinește absorbția componentelor medicamentelor
-laptele – slăbește efectul medicamentelor
-sucul de grepfrut – schimbă efectul farmacologic al medicamentelor. Dacă instrucțiunile nu spun altfel, cel mai bine e să iei medicamentele cu apă, la temperatura camerei.

FOLLOW ME

2. Ai o alimentație greșită

Dacă trebuie să iei pastile la ora mesei, fii atentă la conținutul alimentelor. Cele bogate în fibre, precum și meneta, pot elimina o parte din componentele benefice din organism. Printre aceste alimente se numără ovăzul, conopida, fructele de pădure, legumele cu fructe verzi, dovleacul, zarzavatul, ciupercile, produsele alimentare din făină integrală. Nu uita că, în cazul anumitor tratamente, trebuie să urmezi o dietă specifică, așa că urmează cu sfințenie instrucțiunile.

3. Nu respecți orarul

Orele la care trebuie să iei medicamentele trebuie să fie respectate cu sfințenie, mai ales atunci când e vorba de antibiotic. În acest caz e important să menții concentrația adecvată de medicamente în organism, altfel antibioticele nu își vor face efectul. Dacă doctorul ți-a prescriss o mulțime de pastile și ți-e imposibil să îți amintești la ce oră trebuie să le faci pe fiecare, e indicat să îți organizezi foarte bine timpul.

4. Faci un cocktail de pastile

Dacă doctorul ți-a prescris o mulțime de medicamente pe care trebuie să le iei deodată, dar nu a specificat dacă acestea se pot combina sau nu, cel mai sănătos ar fi să existe totuși o pauză între ele. E recomandat să aștepți cel puțin zece minute între înghițirea pastilelor.

5. Renunți la tratament atunci când ești la jumătatea drumului

De multe ori, oamenii renunță la a mai lua medicamentele prescrise de medic imediat cum se simt puțin mai bine. Ar trebui să fii conștientă că acest lucru e o greșeală gravă, care e foarte probabil să provoace chiar revenirea bolii, lucru, evident, cât se poate de nieplăcut și nedorit. E absolut necesar să urmezi tratamentul atâta timp cât ți-a spusdoctor. Scopul unui tratament nu e numai cel de a elimina simptomele, ci și să aibă rezultate eficiente.

Citește și Românii, automedicația şi riscurile ei

Românul este specialist în orice domeniu, se pricepe la orice şi are un răspuns pentru orice, chiar şi pentru sănătatea sa. Este un adevăr dureros, pe care, fie că ne place sau nu să îl recunoaştem, în sinea noastră îl ştim cum toţii.

Fie că ne doare capul, că tuşim, că avem febră, că ne doare măseaua, că ne doare stomacul, că avem ameţeli sau că ne simţim rău din cine ştie ce motiv, dăm repede fuga la dulapul cu medicamente şi ne tratăm singuri. Nu este român care să nu ştie să se trateze singur. Medicul este o opţiune doar în caz de urgenţă, în fapt, doar atunci când simptomele nu mai pot fi ţinute sub control de medicamentaţia autoadministrată.

Consecinţele automedicaṭiei pe termen lung, pot fi dintre cele mai grave, prin necumularea simptomatologiei într-un diagnostic clar, prin exces de pastile ingerate sau prin educarea credinţei false că suntem proprii noştri medici. O afirmă răspicat medicii şi psihologii: “Nu suntem atotștiutori. Se întâmplă să ne facem rău cu mâna noastră!”, spune psihologul Dana Dumitra Dumitrache.

self-medicate-8671198

Faptul că ne tratăm după ureche ne ajută pe termen scurt, dar pe termen lung nu ne face deloc bine. Doamna doctor Corina Angelescu, medic primar gastroenterolog spune că “prin definiție, automedicația înseamnă că pacientul își pune singur diagnostic și își găsește singur tratamentul, în general, el nefiind pregătit pentru asta. Automedicația este dăunătoare, mai ales la categorii de vârstă extreme: la copii și la oameni în vârstă. Pentru uzuala durere de cap, cefalee, e foarte simplu să luăm o pastilă de paracetamol, nurofen sau aspirină. Se rezolvă cu acea tabletă, dar importante sunt cauzele. Dacă este voba despre o boală pe care pacientul nu o cunoaște, simptomele pot fi foarte înșelătoare. Nu stă în puterea unui om care nu a studiat medicina să-și pună singur diagnosticul. Putem să ne înșelăm cu mare usurință asupra simptomelor și semnificației lor.”

De multe ori ni se pare mai eficient şi mult mai comod să ne tratăm singuri, dar cauzele unor simptome pot fi cu totul altele decât cele pe care le cunoaştem noi, iar automedicamentaţia poate fi mai periculoasă decât ne-am putea imagina.

Sunt mai multe motive pentru care ne comportăm, printre care se numără comoditatea sau economia de timp, este de parere dna dr. Angelescu: “E atât de simplu să rezolvi problema în câteva minute.Un altul ar fi economia de bani, dacă trebuie să-ţi faci programare, undeva, în privat. Un altul ar putea să fie senzaţia de cunoaştere: uite, am luat o pastilă, mi-am rezolvat singur problema, deci mă pricep şi mă autovalorizez. Un alt motiv ar putea fi ruşinea. Multi oameni depresivi nu apelează la consultul medical. Preferă să-şi procure medicamentaţia antidepresivă pentru că le e ruşine să-şi mărturisească simptomele.”

Totul porneşte de acasă, din educaţia pe care o primim. Psihologul Dana Dumitra Dumitrache este de părere că „românul nu este un om disciplinat. Automedicaţia ţine de educaţie, de proiecţia pe care o facem vis-à-vis de boală şi de viaţă, în genere.”

În Europa, medicamentele din farmacie se vând exclusiv cu reţetă medicală. Oamenii trec mai întâi pe la medicul specialist,înainte să intre în farmacie.“Medicamentele sunt achiziţionate uşor de la farmacie. Legislaţia în vigoare este permisivă. Şi vă dau un exemplu: antibioticele pot fi cumpărate în weekend sau noaptea, e adevarat, în doze mai mici, fără reţetă”, completează doamna psiholog.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.