Săptămâna în care îmi îngrijesc sufletul

Săptămâna în care îmi îngrijesc sufletul

Nu știu cum simțiți voi, dar eu de la începutul acestei săptămâni, parcă trăiesc totul prin alte vibrații. Respir un aer pe care parcă acum l-am descoperit. Am emoții și mă gândesc că, dacă de la începutul anului am fost preocupată doar de cele „lumești”, acum e vremea când îmi îngrijesc sufletul. Și e tare bine!

sky-1-4016924

În această săptămână, numită și Săptămâna Mare, este perioada în care se săvârșește slujba Deniilor, până vineri. În fiecare zi, sunt amintite momentele cele mai importante din viața, mai precis din ultima săptămână trăită de Mântuitorul nostru Iisus Hristos în lume, ca om, pătimind și lăsându-se răstignit, ca, mai apoi, să își dea viața și să învie din morți. Pentru noi, pentru oamenii de atunci și de acum. Pentru ca noi să învingem moartea prin viața pe care tot El ne-a dat-o.

Pentru mine, această săptămână este specială din mai multe motive. Și nu am să vorbesc despre acelea momente în care alerg prin magazine ca să cumpăr cadouri pentru cei dragi ori că alerg să pregătesc cele mai interesante preparate, că o să redecorez casa, ori am să fac cine știe ce lucruri.

Pentru mine, importanța acestei săptămâni stă chiar în emoția spirituală.

Este un foarte bun moment în care port de grijă sufletului.

Postesc. Și o fac cu toată inima, dincolo de faptul că mă abțin să mai mănânc omletă ori nu mai pun lapte în cafea, acum încerc să nu mai vorbesc atât de mult. Să nu mai judec și să nu mai mă gândesc la ceea ce fac alții. Îi las pe ceilalți în pace și îmi port de grija mea, a inimii mele.

FOLLOW ME

Nu mă mai enervez pentru că îmi impun să fie așa. Poate nu e ușor, dar nici greu nu îmi este atât timp cât îmi doresc acest lucru. Dumnezeu Fiul a răbdat biciuirile și răstignirea pe cruce, moartea, iar eu nu pot suporta să fiu mai înțelegătoare ori să trec cu vederea micile greșeli ale celor din jurul meu? Pot! Și îmi doresc să fac asta pentru că în acest fel mă simt mai liniștită și mai bună.

În aceste zile, îmi găsesc vreme să merg la biserică, la denii. Duminicile, în timpul Sfintei Liturghii, eu sunt în fața telespectatorilor, la slujba mea :), și nu ajung mereu la biserică, dar în această perioadă nu lipsesc.

Merg și mă spovedesc.  Am citit odată o exprimare a unui duhovnic bătrân, nu mai știu exact dacă la părintele Ilie Cleopa, dar spunea că nu poți să îți îngrijești doar trupul, nu îl poți hrăni, îmbrăca, spăla, iar de suflet să uiți. Sunt unul și același.

Cum să te îngrijești de suflet? Fix așa: prin post, rugăciune, fapte bune, milostenie, dragoste față de semeni, prin iertare față de cei care îți greșesc și prin a cere iertare celor față de care greșești.

Îmi duc și copiii la biserică să îi împărtăşesc. Este o bucurie pentru ei, dar și pentru noi. Știu sigur că prin Sfânta Împărtășanie copiii mei și toți cei care primesc această sfântă taină, primesc sănătate, iar prin binecuvântarea preotului sunt feriți de orice rău.

Dumnezeu este o minune pe care nu o putem descrie și exprima în cuvinte. Dar ceea ce mi se întâmplă, chiar dacă nu pot relata pentru că nu găsesc cuvintele potrivite, nicio descriere nu ar putea ajunge la cel mai mic nivel la care Dumnezeu își face simțită prezența în viața mea. Doar pot să spun că simt că Dumnezeu este lângă mine și mă ajută când și cum nici nu mă aștept.

Am întâlnit părinți care le interzic celor mici să meargă la biserică pentru că spun că sunt prea mulți oameni, ori că la împărtășanie ar putea să se întâmple nu știu ce. Nu, dragii mei. Tot ce li se poate întâmpla acestor micuți, ca și celor mari care primesc trupul și sângele Domnului, este spre folosul lor trupesc și sufletesc. Sănătatea este principalul și cel mai evident beneficiu, dar nu este singurul.

Dau de pomană. Împart diverse alimente de post celor mai puțin fericiți decât noi. Această săptămână a Deniilor este un foarte bun moment în care e bine să ne amintim și de cei care au plecat dintre noi, bunici, străbunici, prieteni, amici, cunoscuți. Iar pentru ei și în numele lor, dau de pomană. Nici nu contează ceea ce oferi, atât timp cât dai din toată inima ta. Vă spun un secret: nu dați celor care au, celor care nu prețuiesc, ci dați celor care sunt înfometați și însetați, celor înfrigurați și singuri. Cu aceștia este pomană! Cei care au, poate vor primi și se vor bucura, dar cei care nu au și poate nici nu îndrăznesc să viseze la o masă caldă, cu aceia este binele bine făcut 🙂

Deniile cele mai importante pentru mine, dar cred că și pentru toți creștinii, sunt deniile din Joia și Vinerea Patimilor. Denia care se face în Joia Mare este cunoscută și ca Denia celor 12 Evanghelii. În cadrul acestei slujbe, se recapitulează și se readuce în conștiința noastră, a oamenilor din zilele noastre, toată istoria mântuirii oamenilor. Se începe cu Cina cea de Taină, vânzarea Mântuitorului, prinderea din grădina Ghetsimani, aducerea Lui la arhiereii Ana și Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea și moartea, încheind cu punerea în mormânt.

În această zi, la această slujbă, se petrece ceva extraordinar și tot acum creștinii pot face și ceva pentru avea noroc în tot anul și pentru a reuși să treacă peste momentele grele sau dificile din viață. Am să vă spun ce trebuie să faceți la slujba acestei denii de joi, și în Vinerea Mare, la Slujba Prohodului Domnului, dar și în noaptea de Înviere.

Urmăriți-mă pe blog, am să postez ca să știți ce să aveți la voi și cum să vă pregătiți.

Deosebit de emoționantă este și Slujba Prohodului, Mântuitorul nu a avut o slujbă de înmormântare atunci când a fost pus în mormânt, dar de peste 2.000 de ani, în fiecare an, creștinii participă la această rânduială, de o frumusețe cu totul aparte. Această slujbă se încheie cu o procesiune de înconjurare a bisericii, cu lumânări aprinse, lumânări care trebuie neapărat duse acasă. Ce să faceți cu ele, vă spun, așa cum v-am promis, pe blog 😉

0 comentarii pe “Săptămâna în care îmi îngrijesc sufletul

  1. Andrei says:

    Foarte bine! Ma bucur sa aud ca va ingrijiti de suflet. Multa din pacate atrasa prea mult de micile placeri lumesti uita de suflet si plini de mandrie si egoism nu fac curat in suflet prin spovedanie ci doar curat in casa in care locuiesc. Va apreciez pentru aceste fapte, fapte din care rezulta ca sunteti o persoana extrem de minunata si echilibrata. Sarbatori fericite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.