20 de reguli de siguranță pe care trebuie să le știi IARNA

Poate nu-ţi place iarna, sau, dimpotrivă, o iubești, dar în oricare dintre cazuri este un lucru cert că nu o poţi evita. Ştii de asemenea că este un anotimp care te poate pune în pericol, aşa că este bine să respecţi următoarele reguli în sezonul rece.

În jurul maşinilor:

1. Pe ploaie, zăpadă și gheață, distanța de frânare a mașinii crește de cele mai multe ori. Nu traversa drumul fără a evalua situația, chiar dacă eşti pe trecere şi s-a făcut verde. Aşteaptă să treacă mașina care se apropie, chiar dacă ţi se pare că este departe.

2.  Poartă elemente retroreflexive, care reduc probabilitatea unui accident cu 85%. Alege brățări, insigne, autocolante de culoare albă sau galbenă, ele fiind cele mai strălucitoare. Înălțimea la care aceste elemente sunt cel mai vizibile pentru șoferi este de 80-100 cm deasupra solului.

3.  Nu te apropia prea mult de drum. De sub roțile mașinilor pot ricoşa mici pietricele și bucăți de gheață.

4.  Tebuie să acorzi o atenție specială de fiecare dată când autovehiculele accelerează sau încetinesc: opriri, intersecţii, rampe, pante. În astfel de locuri, în timpul iernii, se formează un strat de gheață bine lustruit. Conducătorii nu se așteaptă de multe ori la asta – apasă pe acceleraţie, roțile alunecă în prima clipă pierzând brusc controlul maşinii care poate lovi un pieton.

FOLLOW ME

5.  Când traversezi drumul, nu ţine copilul doar de mână, ține-l ci apucă-l şi de îmbrăcăminte – nu este neobișnuit ca copiii să iasă din mâinile adulților și să iasă sau să alunece în faţa maşinilor.

6. Îmbracă copilul în îmbrăcăminte strălucitoare, cu elemente reflectorizante și fără căciuli sau glugi mari care limitează vederea.

Pe stradă :

7. Diferența de temperatură poate transforma străzile orașului într-un patinoar. Alege doar încălțăminte de iarnă cu talpa exterioară cauciucată.

8. Mergi pe marginea trotuarului – nu este atât de alunecos ca pe centrul trotuarului,

9. Când mergi pe o porţiune îngheţată, îndoaie uşor genunchii şi mergi uşor, cupaşi cât mai mici. Nu păşi pe vârfuri, ci pe întreaga talpă. Nu ține mâinile în buzunare.

10, Nu purta haine care îngreunează mișcarea (blugi sau fuste strâmte).

11. Dacă simți că îţi pierzi echilibrul, încercă să cazi într-o parte, grupând mâinile strânse pe laturi.

12. Dacă eşti în cădere cu fața, trage-ţi brațele la piept,îndoite. Căderea pe mâna dreaptă amenință cu o fractură a încheieturii mâinii.

O plimare lungă

13. Se crede că degerăturile pot fi obținute numai la temperaturi extreme cu minus. Dar cu vânt puternic și umiditate ridicată, îţi pot îngheța urechile, nasul și degetele, chiar dacă temperatura este peste zero. Dacă mergi la o plimbare lungă, pregăteşte-te:

14. Elimină bijuteriile din metal – în frig, bijuteriile se răceasc repede răcind şi pielea iar inelele, de asemenea,pot încetini circulația sângelui.

15. Cu cât mai multe straturi de îmbrăcăminte ai, cu atât mai bine se păstratează căldura. Primul strat de îmbrăcăminte trebuie să vină mulat pe corp. Dacă transpiri, îmbrăcămintea de bumbac se usucă încet și acest lucru poate duce la hipotermie. Lâna este o opţiune mai bună sau şi alte materiale sintetice.

16. Înainte de a ieși, mâncă ceva cu bogat în calorii – în frig consumi mai multă energie.

17. Nu bea băuturi calde imediat înainte de a ieși – acest lucru îţi dilată vasele de sânge, căldura este rapid pierdută și apare hipotermiea.

18. Nu lăsa o diferență mare de temperatură între casă și stradă. Temperatura optimă în apartament este de 18-20 ° C.
Înainte cu o oră de ieşire, aplică o cremă protectoare pe față și pe mâini.

19. Nu purta pantofi strânși, picioarele vor îngheața ușor.

20. Dacă ți-au înghețat nasul, urechile sau degetele, nu le pune direct sub apă fierbinte, nu-l freca cu zăpadă sau alcool. Încălzeşte-le treptat.

Pe gheaţă :

Dacă nu este neapărat necesar să treci peste o porţiune de drum acoperită cu gheaţă, evită pe cât posibil, dar când se întâmplă, ai grijă să respecţi următoarele reguli
Nu verifica rezistența gheții cu piciorul, foloseşte mai bine un băț.
Nu merge pe gheață pe întuneric, pe ploaie sau când ninge.
Nu umbla pe gheața acoperită de zăpadă – sub ea pot apărea crăpături sau găuri.
Nu merge pe gheaţă dacă bei alcool.
Nu umbla pe gheață lângă tufișuri, copaci, stuf – acolo gheața poate fi mai slabă.
Acordă atenţie culorii gheții unui iaz înghețat – gheața albastră sau verzuie – puternică; nuanţă gălbuie, gri sau un alb mat – nesigură.
Dacă gheața crapă sub tine, nu poți merge mai departe. Întindă şi târaşte-te pe urmele pe le-ai lăsat când care ai venit.

0 comentarii pe “20 de reguli de siguranță pe care trebuie să le știi IARNA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.