#TIPS&TRICKS

15 TEHNICI de AUTOAPĂRARE care îți pot salva viața

Scris de Laura P la 21 iulie 2017

Din nefericire, oamenii sunt diferiți. Sperăm că huliganii nu se vor lua niciodată de tine, dar dacă se întâmplă asta, trebuie să știi ce să faci.

Iată câteva trucuri care te vor ajuta să scapi din situațiile periculoase:

1. Dacă ești atacată din spate, îndoaie-ți mâna de la cot, prinde-o cu cealaltă mână și apoi, cu toată forța ta, lovește-l pe atacator cu cotul. Dacă reușești să îl lovești bine, nu se va putea mișca pentru câteva secunde, adică un timp suficient ca să scapi.

2. Calcă-l pe atacator pe picioare – mai ales dacă porți pantofi cu toc.

3. Dacă atacatorul încearcă să te stranguleze, apucă-i degetele mici și încearcă să le răsucești cât poți de tare.

4. Dacă ai vreun spray pentru autoapărare în geantă, ai grijă ca acesta să fie la îndemână pentru a-l putea folosi ca să-ți neutralizezi inamicul, stropindu-l în față.

5. Dacă cineva încearcă să te jefuiască și te amenință cu orice fel de armă, nu te anagaja într-o luptă cu el. Nu te certa și dă-i tot ce dorește, chiar dacă sunt bunuri de valoare.

6. Fii atentă la detaliile înfățișării hoțului – alunițe, cicatrice, tatuaje.

7. Mergi direct la poliție după aceea – cu cât infractorul va fi căutat mai repede, cu atât e mai probabil să îți recuperezi bunurile.

Ce să faci dacă ești atacată într-un spațiu închis

1. Dacă cineva te urmărește la intrare, nu te ascunde în lift sau în vreun subsol, deoarece e foarte probabil ca respectivul individ să dea de tine.

2. Îndepărtează-te de intrare și îndreaptă-te spre un loc în care sunt oameni, ca să scapi de urmăritor.

3. Dacă ești într-un spațiu închis nu folosi spray-uri. Acestea pot să îți ajungă în tractul respirator și nu vei mai putea să scapi.

Măsuri de precauție

Nu fugi imediat. Depășește mai întâi posibilele obstacole (traversează străzile pe care le ai de traversat, dă colțul sau coboară la metrou) și abia apoi începe să fugi.

Intră în vorbă cu vreun trecător Menține dialogul până ce obserbi că persoana care te urmărea a dispărut. De obicei, criminalii nu atacă pe nimeni dacă nu e singur/ă.

Dacă șoferul unui taxi ți se pare suspicios, trebuie să-ți închei călătoria imediat. Atunci când te urci într-un taxi, trimite întotdeauna numărul mașinii unui membru de-al familiei tale sau unui prieten.

Nu căuta pericolul cu lumânarea. Dacă ești într-un loc întunecat într-o companie dubioasă (pe o bancă în parc, de exemplu), îndepărtează-te. Dacă e posibil, cere unui prieten sau unui vecin să vină să te ia.

Ai grijă ca rudele și prietenii să știe mereu unde ești și când te vei întoarce acasă.

Fii foarte atentă la ce se întâmplă în jurul tău. Oamenii care sunt foarte atenți la telefoanele lor devin surse ușoare pentru hoții de buzunare sau alți infractori.

Ține-ți bunurile de valoare în siguranță. Portofelul, banii sau telefonul nu ar trebui să fie la vedere. Ține-le în geantă sau rucsac și nu le scoate decât atunci când ai nevoie de ele.

 

sursa: brightside.me

 

Citește și: 9 sfaturi care ar putea să-ți salveze viața

Când oamenii aud de „sfaturi de supraviețuire”, mulți dintre ei se gândesc imediat la o situație ca cele înfruntate de Robinson Crusoe și Bear Grylls: probleme în natură. Important e să știi să te descurci și în oraș, atunci când apar situații periculoase.

Iată câteva sfaturi foarte importante:

1. Folosește cheile pentru auto-apărare

Ca să îți poți folosi cheile atunci când ești atacată pe stradă fără să te rănești la degete și fără să pierzi mult timp, ține-le ca pe un cuțit sau strange-le în pumn.

2. Dacă șoferul de taxi se poartă ciudat

Înainte să te uric în taxi, notează-i numărul. Dacă șoferul se poartă ciudat, telefonează cuiva cunoscut (sau prefă-te că faci asta). În timpul conversației spune-i numărul taxiului.

3. Nu subestima căpușele ixodide

În Europa, Asia și America, căpușele pot provoca boala Lyme, dar și encefalită, amândouă extrem de periculoase. Pentru a îndepărta căpușa din piele, încearcă să o prinzi cu o pensetă din apropiere de cap. Mergi imediat la doctor pentru un consult.

4. Dacă cineva spune că nu te va atinge, fii precaută

Ai grijă la promisiunie venite din senin. Dacă cineva îți spune, fără vreun motiv aparent, că nu intenționează să te atingă, ar trebui să te gândești că fix asta vrea să facă.

5. Bani pentru urgențe

E o idee bună să-ți ascunzi bani în carcasa telefonului, în caz că îți pierzi sau ți se fură portofelul ori geanta.

6. Efectul de mulțime

Dacă ție sau altcuiva îi e deodată rău într-un spațiu public, nu cere ajutorul tuturor deodată, ci unui om anume. Altfel oamenii vor crede că cineva și-a asumat deja răspunderea și se vor împrăștia.

7. Ce să faci dacă nu poți deschide geamul unei mașini care se scufundă

Dacă mașina în care te afli a ajuns sub apă, deschide imediat geamul și ieși pe acolo. Dacă nu se deschide, caută să ai mereu în mașină ceva greu cu care să poți sparge geamul.

8. O regulă de siguranță pe scări simplă, de care multă lume uită

Nu coborî sau urca scările cu mâinile în buzunar, ca să te poți prinde de balustradă în caz că aluneci. Dacă e să cazi, mâinile pot juca un rol vital în prevenirea rănilor serioase la cap.

9. Dacă ceva pare în neregulă, nu-ți fie frică să fii nepoliticoasă

Ar trebui întotdeauna să ai curajul de a refuza să stai lângă oameni care ți se par stranii. Dacă ți-e frică să rămâi singură în lift cu vecinul și simți că ceva nu e în ordine, nu-ți ignora instinctual doar ca să nu-l jignești.

 

Citește și: 5 lucruri la care trebuie să fii ATENT când plătești cu CARDUL

Mulți oameni devin victimele celor care le scanează informațiile de pe card folosind dispozitive speciale și le fură banii. Dacă nu vrei să te numeri printre ei, există câteva trucuri care te pot abertiza cu privire la siguranța pe care o prezintă un cicitor de carduri.

Iată un ghid pentru a identifica neregulile:

 

  1. Un terminal în neregulă e semnificativ mai mare decât unul normal

Aceasta este una dintre principalele trăsături care te ajută să recunoști dispozitivele escrocilor.

 

2. Butoanele nu sunt laminate

Un cititor care a fost introdus prea repede poate bloca butonul de iluminare a terminalului.

 

3. Lumina verde este blocată

Un cititor atașabil blochează lumina verde care ar trebui să fie pornită atunci când terminalul scanează un card.

 

4. Greșeli de operare frecvente

 

Cititoarele frauduloase blochează uneori banda magnetică atunc când scanează date. Asta cauzează numeroase erori și o funcționare mai lentă decât de obicei.

 

5. Nu există un ac imprimator

 

Toate terminalele ar trebui să aibă atașat un ac imprimatur cu care clienții să se poată semna după ce le-a fost scanat cardul. Un cititor fraudulos nu permite atașarea unui astfel de ac în iSC250.

 

 

Cum să-ți protejezi banii

 

  • cel mai eficient ar fi să ai un card de debit separate care să conțină numai suma care îți trebuie pentru a cumpăra ceva.
  • conectează-te la serviciul de banking prin SMS pentru a raporta neregulile imediat.
  • setează limite pentru sumele care pot fi retrase.
  • dacă ți-ai pierdut cardul și crezi că cineva îi cunoaște detaliile, sună imediat la bancă și blochează-l.
  • informează-te depre programele speciale de protecție a clienților.
  • când plătești cu cardul într-un magazin / restaurant, nu-i lăsa pe angajați să plece cu cardul. Totul trebuie să fie făcut în prezența ta.
  • citete cu atenție bonul – câmpul cu suma plătită nu ar trebui să fie gol.

sursa: brightside.me

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

--

"15 sfaturi ale medicilor pentru prevenirea și tratarea răcelilor de sezon"

 

Aboneaza-te si Descarca

EBOOK-UL GRATUIT!

Datele tale personale sunt confidentiale.

Mulțumesc pentru abonare!